05 / 05 / 2024

Altın yatırımcısına 'eyvah' dedirten gelişmeler

Altın yatırımcısına 'eyvah' dedirten gelişmeler

Altın ve para piyasalar oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktı. Dolar endeksi 107 seviyesinin üzerine yükselerek 20 yılın rekor seviyesine çıktı. 1811 dolardan başlayan ons altın çarşamba günü 1733 doları görerek son 9 ayın en düşük seviyesine indi.



Altın fiyatları geride kalan son 9 ayın en düşük seviyesinin görürken, dolar endeksi ise son 20 yılın zirvesine tırmandı. Yurt içinde de gücünü kaybetmeyen dolar/TL kuruna rağmen ons altındaki düşüşten etkilenen gram altın fiyatı bir aydır yatırımcısına kaybettiriyor. Gram altın düşecek mi? Altının gram fiyatı üzerinde etkili olan ons altın için analistlerden önemli bir yorum geldi. Altın ve petrol fiyatları arasındaki ilişkiyi değerlendiren uzmanlar, ses getirecek bir açıklamaya imza attı.

Altın ve para piyasaları hareketli bir haftayı geride bıraktı. Dolar endeksi 107 seviyesinin üzerine çıkarak 20 yılın rekor seviyesine çıktı. 1811 dolardan başlayan ons altın çarşamba günü 1733 dolara ulaşarak son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Perşembe ve cuma günleri düşük hacimle hareket eden ons altın ise 1742 dolardan haftayı sonlandırdı. Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığındaysa ons altın yüzde 3,83 oranında değer kaybetti. BU sebeple ons altın son 8 haftanın en sert düşüşünü yaşadı.

Piyasalar üzerinde Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri devam ederken resesyon riskinin korkulduğu kadar güçlü olmayabileceği, önceliğin enflasyonu kontrol altına almak olduğu açıklandı.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve gevşeyecek gibi görünmediğini belirtti. Para politikasında hızla daha kısıtlayıcı olunması gerektiğini vurgulayan Waller, Fed'in temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışını desteklediğini, eylül toplantısında ise muhtemelen 50 baz puanlık bir artıştan yana olacağını kaydetti. Waller, Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerine rağmen ekonomide resesyon yaşanacağının belli olmadığını ifade etti.

Altın yatırımcısına eyvah dedirten gelişmeler

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da ABD ekonomisinin bu yıl büyümeye devam etmesini beklediğini dile getirdi. Bullard, temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunun sinyalini verdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor.

TARIM DIŞI İSTİHDAMDA KESKİN ARTIŞ


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön