Altın & Gümüş

Altına yatırım yapacaklar dikkat! Dev bankadan rekor tahmin

Altına yatırım yapmak isteyenlerin sıklıkla takip ettiği dev Alman bankasından Haziran 2023 yılı için yeni bir tahmin geldi. Powell'in bu hafta yapmış olduğu konuşmada da bu döneme ait yönlendirmeler var

Temmuz ayından sonra atılması beklenen adımların ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğine yönelik daha anlaşılır ipuçları vermesi bekleniyor. Powell'in bu hafta yapmış olduğu konuşmada da bu döneme ait yönlendirmeler var. Enflasyon ile mücadelede kararlılık ve ABD ekonomisinin resesyona girmeden bu zamanı atlatabileceğine yönelik beklentiler ile pay piyasaları içindeki temkinli de olsa pozitif olarak seyir edinilirken, Fed yetkillerinin yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odak noktasında.

 

Döviz kurlarının üstündeki etkili olacak olan başka bir gelişme ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağız faiz kararında olacak. Piyasalar büyük bir heyecan ile kararı bekliyor. Bu sürede de ekonomistlerin tahminleri netleşmiş durumda. TCBM'nin haftalık olan repo faizini yüzde 14 seviyelerinde sabit tutacağı düşünülüyor. Almanya'nın dev bankası Deutsche Bank da yatırımcıların merakla takip ettiği bankalarda. Bankada ekonomitlerden de altınla ilgili kritik bir tahmin edildi. Analistler ons altının güvenli limana geçişlerinin sürdürüleceğini düşünüyor.

Haziran 2020 yılında ise kıymetli metal fiyatlarının 2 bin 100 dolar civarlarında olması bekleniyor. Ekonomistlerin son gelişmeler ve altın üstündeki etkileriyle ilgili düşünceleri ise şöyle: Yükselen reel faizler altın için ters yönde esiyor. Ancak faiz görünümü bakımında piyasanın şimdiden en yüksek fiyatı hedeflediğini düşünüyoruz" Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Altının riskten korunma niteliklerinin de öne çıkması ihtimal dahilinde. 2023 yılının haziran ayında altın fiyatlarının 2 bin 100 dolar olacağını tahmin ediyoruz" Altın Çarşamba sabahı Asya'da ABD dolarının, yatırımcıların para politikaları hakkında daha fazla ipucu aramasını beklediği ABD Merkez Bankası Başkanı'nın iki günlük ifadesi öncesinde güçlenmesiyle düştü.

Altın vadeli işlemleri %0,42 düşüşle 1,831,10 dolara geriledi. Normalde altına ters hareket eden dolar , Çarşamba sabahı yükseldi ve verimsiz külçe talebini düşürdü. Kıdemli analisti Jeffrey Halley Reuters'e verdiği demeçte, "Altın şu anda yatay bir aralıkta ABD doları karşısında ters işlem yapmaktan memnun ve bunu değiştirmek için dolardan büyük bir yönlü harekete ihtiyacımız olacak" dedi.