Altın & Gümüş

Altında büyük kasırga geliyor! İşte tam da bu tarihte dipten dönecek!

Altın fiyatları düşmeye devam ederken, ne zaman yükseleceği de yatırımcılar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İşte altının dipten döneceği o tarih...Açıklanan rakamlara göre, spot altın fiyatı dün sabah son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1

ABD’de enflasyon rakamlarının yükselmesinden sonra Fed'in gelecek hafta yapacağı toplantıda faiz oranlarını 100 baz puan artırabileceğinin konuşulmaya başlanması altın fiyatını da aşağı çekiyor. Açıklanan rakamlara göre, spot altın fiyatı dün sabah son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1.660 dolar/ons seviyelerini gördü. Bir süredir 1000 lira psikolojik seviyesinde tutunmaya çabalayan gram altın fiyatları ise ons altındaki düşüşten nasibini aldı ve dün 972 liraya kadar çekildi. Altının gram fiyatı böylece 2 ayın en düşük seviyelerine ulaşmış oldu.

ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR?

Konuyla ilgili açıklama yapan analistler altındaki düşüşün en büyük sebebini ekonomik yavaşlama ve faizlerdeki artış şeklinde belirtiyor. Yaptıkları açıklamalarda normal koşullarda küresel yavaşlama durumlarında altına talebin çoğu zaman arttığını dile getiren analistler bu kez talepteki zayıflamayı faizlere bağlıyor. 


AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDAN GÖRÜLMEMİŞ FAİZ ARTIRIMI

Avrupa Merkez Bankası bu ay faizi 75 baz puan artırmıştı. Beklenti bir sonraki toplantıda da en az 75 baz puanlık faiz artışının sürmesi şeklinde. Analistler bunun nedenini de bölge ekonomisinde hem enflasyonun çok yüksek hem de resesyon beklentisinin çok fazla olmasına bağladı. Ayrıca bölgede sanayi üretimi zayıflarken, sektörlerde daralma olduğu ve ticaretin yavaşladığı da belirtiliyor. 
 

ALTININ 2022 PERFORMANSI

Mynet'te yer alan habere göre, 2022'de 1.828 dolardan başlayan altının ons fiyatı sene içinde 2.070 doları görerek zirve yaptı. Mart'ta da Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle rekor seviyeye yaklaşmaya başlayan altın ilk çeyrekte yüzde 13'lük bir değer kazandı. Nisan ayı itibarıyla düşüş başladı ve bu ay ile kayıp beşinci ayda da sürürüyor.


İSLAM MEMİŞ’TEN GRAM ALTIN TAHMİNİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de 2022 yılı sonuna kadar altında yeni bir rekor beklediğini dile getirerek, “Gram altında son alım fırsatı” dedi ve Ekim ayına işaret etti. 

Yaptığı açıklamada Ekim ayı itibariyle merkez bankalarının sahadan çekileceğini ve piyasaların kendi hikâyelerini yazacağını kaydeden İslam Memiş çok önemli bazı açıklamalar da yaptı.

İçeride gram altının 1030 liradan 998 liraya kadar gerilediğini söyleyen İslam Memiş, Kapalıçarşı’da 994-995 bandında olduğunu dile getirdi. Altının 2 ay sonra 1000 TL'nin altını indiğini ve kısa vadede 950-1000 lira arasında olmaya devam edeceğini söyleyen İslam Memiş uzun vadeli olarak bu düşüşlerin kalıcı olmayacağını gördüğünü de söyledi.

950-1000 liranın şu an için düğün yapacaklar ve altın borcu olanlar için bir fırsat olduğunu dile getiren İslam Memiş, yıl sonuna doğru yeni bir rekor denemesi ile 1250-1450'yi görebileceğini de kaydetti. 

Emekli promosyonlarında zam depremi! Akbank, Ziraat, Garanti resmen açıkladı!

Dolar gümbür gümbür geliyor!  İşte 18 Eylül 2022 dolar kuru!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasında Eylül müjdesi! Hangi maaş kaç lira oldu?