08 / 05 / 2024

Altınoluk’tan Kazdağları'na teleferik çalışmaları başladı!

Altınoluk’tan Kazdağları'na teleferik çalışmaları başladı!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur: Altınoluk’tan Kazdağlarına teleferikle çıkmamız lazım. Bursa’da teleferikle ilgili çalışma yapan bir firmayı davet ettik, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü personeliyle çalışmak yaptık, dedi.



Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB), Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’u ziyaret etti. BESOB Başkanı Fehmi Erdem, yönetim kurulu üyeleri ve 86 oda başkanının yer aldığı ziyarette esnaf camiasının Ahilik Haftası’nı kutlayan Başkan Uğur, oda başkanlarına Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Başkan Uğur, Balıkesir’in zenginliklerini insanlarla buluşturacaklarını söyledi.


Ahilik geleneğinin Osmanlı’dan bu yana devam ettiğini ve bu değere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Başkan Uğur, her zaman Esnaf teşkilatının yanında olduklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve projeleri hakkında oda başkanlarına bilgi veren Başkan A. Edip Uğur, planlamalarını günü kurtarmak için değil uzun vadeli yaptıklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak Balıkesir’i 2050 yılında 5 milyon nüfusa göre planlayacaklarını ifade eden Başkan A. Edip Uğur, ilçeleriyle birlikte çevreye duyarlı bir kalkınma modelini benimseyen bir Balıkesir hayal ettiklerini söyledi. Balıkesir’i “Küçük Türkiye” olarak niteleyen Başkan Uğur, coğrafi açıdan İstanbul’un üç katı büyüklükte olduklarını, yer altı ve yerüstü zenginlikleriyle öne çıktıklarını kaydetti. Balıkesir’in zenginliklerini marka yapmak istediklerini vurgulayan Başkan Uğur, “Balıkesir’i çevresi temiz, insanların rahat ve huzurlu yaşayabildiği bir kent haline getirmek istiyoruz. Balıkesir’de şu an çevre sorunları var, çöpüyle, arıtmasıyla kanalizasyonuyla, hayvansal atıklarıyla. Balıkesir’de şu an toplanan çöplerin hepsi vahşi depolama yöntemiyle depolanıyor. Balıkesir merkezde 2007 yılında AB fonlarından 18 milyon avroluk bir yatırımla yapılmış Katı Atık Depolama Sahası yeni faaliyete geçti. Biz bunu Marmara ve Ege bölgesinde de yapmak istiyoruz. Marmara bölgesi için Bandırma, Körfez bölgesi için Edremit’te Katı Atık Depolama Tesisi yapmak istiyoruz. Ayvalık, Havran, Edremit’in arıtması yok” dedi. 



Kazdağları’na Teleferik ve Kayak Pisti

 

Balıkesir’in doğal güzelliklerinin başında gelen Kazdağları’nı insanların yararlanabileceği bir alan haline getirmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Kazdağları’nı marka yapacaklarını açıkladı. Başkan Uğur, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde Kazdağları’na gittik. M.Ö adı İda olan bu dağda Eflatunların Sokratların, büyük filozofların yaşadığı bir alandı. Oksijeniyle, ormanıyla, tarihiyle, endemik bitki örtüsü türleriyle bu alanı marka yapmak istiyoruz. Buraya bir teleferik kurmak gerekir. Altınoluk’tan Kazdağlarına teleferikle çıkmamız lazım. Bursa’da teleferikle ilgili çalışma yapan bir firmayı davet ettik, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü personeliyle çalışmak yaptık. Acaba buraya nereden çıkabiliriz, insanlara burayı nasıl hizmete açabiliriz? Biz o zenginliğimizi insanlarla buluşturamazsak anlamı yok. Dağ orada duruyor. Havası, endemik bitkisi orada. Peki biz oraya çıkıp görmezsek, insanlara tanıtmazsak, eko turizme açmazsak kimseye faydası yok. Amerika’dan, İtalya’dan uzmanlar geldi, onlar Amerika’da, Avrupa’daki dağ turizmi, kayak turizmi, doğa turizmi için ne yapılabilir onlarla ilgili çevreyi gezdik. Kazdağları’nı marka yapalım. İnsanlarımızı oraya çıkartalım yazında kışında. Kazdağları’nda kar yok ama bize hava soğukluğu eksi üç dereceyse suni kar yağdırabileceklerini söylediler. Bunun projesini planını yapıyoruz” dedi.

 

Çamlık Tepesine Helikopter Pisti

Kazdağları’nın yanı sıra Balıkesir merkeze yönelik teleferik projelerinin de bulunduğunun kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, “Balıkesir merkezde çamlık tepesine teleferik ve helikopter pisti olabilir. İhtiyaç olduğunda bu pisten helikopterler İstanbul’a, İzmir’e gitsin. Bir devlet adamı geleceğinde ona hizmet etsin” dedi. Akademisyenlerle Balıkesir’i 2050 yılında 5 milyon nüfusa göre planladıklarını dile getiren Başkan Uğur,  “Balıkesir’le ilgili üniversitelerden de hizmet alıyoruz. Akademisyenlerin yaptığı çalışmaya göre Balıkesir’i 2050 yılında en az 5 milyon kişiye göre planlamalıyız. 5 milyon nüfusa göre sürdürülebilir şehir planı yapmamız lazım. İstanbul’dan gelip İzmir’e giden otoyol, Çanakkale köprüsü, Çanakkale-Balıkesir otoyolu, hızlı yüksek tren bunlar Balıkesir’i cazibe merkezi haline getiriyor. 35 yıl çok uzun bir süre değil. Bandırma’yı 1/100.000’lik haritada sanayi bölgesi haline getirdik. Oraya gelecek yatırımlar şimdiden 8-10 milyon avro yatırımlar. Balıkesir’de şu anda 43 bin öğrenci var. 35 yıl sonra 150-200 bin öğrenci olacak. Önce Bandırma’ya bir üniversite kurulmasını ifade ettik. Önce senatodan böyle bir karar çıkartacağız. Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla, YÖK’le görüşeceğiz. 2015 yılında buna başlamak istiyoruz. Ondan sonra Edremit’te yeni bir üniversite yapacağız. Balıkesir’i planlı programlı büyütelim. 5 milyonlu Balıkesir’de esnafında işi gücü artacak. Biz her zaman esnafımızla birlikteyiz. Bu planları yaparken esnaf derneklerimizle her zaman birlikte olacağız, fikir alışverişinde bulunacağız” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön