07 / 05 / 2024

Alüminyum cephede yerli üretimin başarısı!

Alüminyum cephede yerli üretimin başarısı!

Alüminyum cephe üreticilerinin gelişmiş ülkeler kalitesinde sistem ve detay geliştirebildiğini belirten Adil Baştanoğlu, Türk firmalarının tasarımda önemli bir seviyeye ulaştığını vurguladı.



Cephe Sanayici ve iş insanları Derneği (CEPHEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, ülkemizde 40 sene önce yaygınlaşmaya başlayan alüminyum cephenin, 2012 yılından itibaren inşaat sektöründeki gelişmenin de etkisiyle daha hızlı yol aldığını dile getirdi. Alüminyum cephenin yeni binalarda kullanım oranının yüzde 60'lara yükseldiğini kaydeden Baştanoğlu, yerli üretimin gelişmesine dikkat çekti.

TOKİ Dergi’de yer alan habere göre; Geçmişte alüminyum cephede yurt dışında geliştirilen detay ve tasarımlar kullanılırken, artık yerli üreticilerin kendi sistem ve detaylarını geliştirebildiğini dile getiren Baştanoğlu, "Özellikle uygulamalarda dünyada çok güzel işlere imza atan firmalarımız var. Bu firmalar normlar ve standartlar bakımından fazlaca detaylı talepleri olan ülkelerde bile tasarım ve iş yapabilme kabiliyetine erişti" diye konuştu. Baştanoğlu, ürün kalitesinin yanı sıra yeni ürün ve sistemlerin arttığını; daha ince ve zarif profillerin, rahat ve kullanışlı prefabrik elemanların tasarlandığını, birbirlerine geçiş ve bağlantı elemanlarının geliştirildiğini aktardı.

Sürdürülebilirlik ve ekoloji bağlamında alüminyumdaki yeniliklere de değinen Baştanoğlu, alüminyumun sürdürülebilir, ekolojik, geri kazanılabilir bir malzeme olduğunu vurguladı. "Çevreye zararlı atık ve kimyasal içermeyen alüminyum, yapıda sürdürülebilir bir materyal konumundadır. Üretiminde de doğaya zarar verilmemesi açısından üretim ve kontrol kriterleri özellikle gelişmiş ülkelerde sürekli yükseltilmektedir" diyen Baştanoğlu, alüminyumda yeniliklerin; ürünün dokusuna, yüzeysel görünüme, boyanabilir oluşuna, daha doğru işlenmesine ve biçimlendirilmesine de yansıdığını belirtti. Tasarımda yeniliğin sürekli gelişen, hızlı ve önü açık bir konu olduğunun altını çizen Baştanoğlu, son dönemde fotovoltaik panellerde ve yeşil cephelerde de alüminyumun kullanılmakta olduğuna işaret etti.

UYGUN PROJE VE KALİTELİ MALZEME

Adil Baştanoğlu, kaliteli bir alüminyum cephe için öncelikle ihtiyaca uygun proje (fonksiyonel ve estetik vb.), taşıyıcılık anlamında doğru ve kaliteli malzeme, ardından dikkatli uygulama ve denetim unsurlarının önemli olduğunun altını çizdi. Baştanoğlu, malzeme üreten firmaların TSE ve CE standartlarında üretim yapmasını, cephe normlarını karşılayan standartlara sahip olması gerektiğini, montaj aşamasındaki teknik şartnamelere ve iş güvenliğine uyulması gerektiğini vurguladı.

Alüminyum cephe kalitesinde cephe danışmanlarının rolüne dikkat çeken Baştanoğlu, şunları söyledi; "Cephede kullanılan çok farklı materyaller var ve bu malzemelerin doğru noktada kullanılması çok önemlidir. Bu anlamda uzman, branş sahibi cephe danışmanı mimar ve mühendis kadrolarına kaliteli cepheler için başvurulmalıdır ve beraber çalışıp daha proje safhasında kalite ortaya konmalıdır. Taşıyıcılık, statik ve dinamik yüklere göre doğru noktaya alınmalıdır. Ayrıca inşaat firmalarının uygun büyüklükteki şantiyelerde cephe işleri şantiye sorumlularını bünyelerinde barındırmaları, kaliteli cephe uygulamasını ve denetimini sağlar. Bu, iş güvenliği açısından da doğru olandır.

CEPHEDER'in kuruluş amaçlarında bütünleşik olarak cephe kalitesini artırmak, gelişmesini sağlamak vardır. Cephe için uygun malzeme üretiminde, gerekli standartların oluşturulması ve belirlenmesinde, haksız rekabetin önlenmesinde, güvenli doğru uygulaması usta-işçi eğitiminde, meslek oluşturulmasında çalışan, ulaşılabilir bir sivil toplum örgütüyüz."

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BÜYÜME HIZLANACAK

Alüminyum cephenin bina maliyetindeki oranının, mimari tasarıma bağlı olarak değiştiğini belirten Baştanoğlu, cephe maliyetlerinin genel oranının ise yüzde 25 civarında olduğunu ifade etti.

Baştanoğlu, cephe ve alüminyum cephe sektöründe 2018 yılı ilk çeyreğinde yüzde 20 büyüme yaşandığını ancak son üç çeyrekte ivmenin tersine döndüğünü belirtti. Cephe ve alüminyum sektörünün 2018 yılı ekonomik büyüklüğünü de kapsayan CEPHEDER Sektörel Büyüklük Araştırması'nın yıl içinde tamamlanacağını aktaran Baştanoğlu, "2019 yılı tahminlerimize göre üçüncü çeyrekte büyümesi hızlanarak ağırlıklarından kurtulan sektörümüzün kendini toparlayarak eski ihtişamına kavuşma yoluna gireceğine inanıyoruz" diye konuştu.
 


Geri Dön