Teknoloji

Aman dikkat 3 saniye yetiyor! İyiye mi kullanılır kötüye mi bilinmez ama ses klonlayan yapay zeka geliştirildi

Microsoft, VALL-E isimli metinden konuşmaya yapay zeka modelini ilan etti. Yapay zeka, 3 saniyede sesinizi klonlayabilecek. Yapay zeka, bilgisayarların insanlar gibi düşünme ve öğrenme yeteneklerini benimsemesi için kullanılan bir terimdir



"Yapay zeka" Türkçe dilinde "Artificial Intelligence" yani "Sanal Zeka" anlamına gelmektedir. Yapay zeka, bilgisayarların insanlar gibi düşünme ve öğrenme yeteneklerini benimsemesi için kullanılan bir terimdir. Bu alanda çalışanlar, makine öğrenimi, veri madenciliği, sistemler öğrenimi, robotik ve diğer teknolojileri kullanarak
 bilgisayarların insanlar gibi düşünmelerini ve öğrenmelerini sağlamak için çalışırlar. Yapay zeka uygulamaları arasında ses ve görüntü tanıma, dil işleme, konuşma tanıma, otomatik çeviri, sosyal medya analitik, oyunlar ve finansal ticaret yer almaktadır.

Microsoft, VALL-E isimli metinden konuşmaya yapay zeka modelini ilan etti. Yapay zeka, 3 saniyede sesinizi klonlayabilecek.


Yapay zeka çılgınlığına Microsoft da katılıyor. Microsoft araştırmacıları, üç saniyelik ses örneği verildiğinde bir kişinin sesini simüle edebilen yapay zeka projesini duyurdu.  VALL-E adlı yeni “metinden konuşmaya yapay zeka” modeli, EnCodec adlı bir teknolojiyi esas alıyor.

 

Microsoft Vall-E yapay zeka nedir?

Microsoft, yalnızca üç saniyelik bir ses örneğiyle kişinin ses dalgalarını taklit yoluyla yapay zeka tabanlı modelini ilan etti. Dalga biçimlerini farklılaştırarak konuşmayı sentezleyen öteki stillerin aksine, VALL-E bir kişinin çıkardığı sesi analiz yeteneği var. Bu bilgiyi bileşenlere bölen model, eğitim bilgilerini kullanarak o sesin  “codec” bilgilerini oluşturabiliyor. Microsoft, VALL-E’nin konuşma sentezleme özelliğini, Meta aracılığı ile oluşturulan halka açık sesli kitaplar ile geliştirdiğini söyledi. 7000’den,  fazla konuşmacıdan 60 bin saatlik İngilizce konuşmayı içeren LibriLight isimli bir ses kitaplığını kullandı. VALL-E, önceden dizayn edilmiş hazır sesler olmadan çalışabilir ve analiz ederek öğrenme yeteneğine sahip. Yani daha önce hiç işitmediği sözleri bile öğrenerek çıkartabilir. 
Microsoft’un yapay zeka modeli, şu alamada halka açık olarak arz edilmedi.

Şirket başta emniyet olmak üzere türlü konularda önlem almayı göz ardı etmedi. Birinin sesini taklit etme veya belirli bir konuşmacının kimliğine  bürünme gibi olaylar için algılama modeli üzerinde çalıştığını ifade etti.

Apple ise daha evvel kitapları sesli hale getiren yapay zeka modelini ilan etmişti. Apple Books, yapay zeka ile ses sentezleme modelini kullanarak birçok kitabı sesli hale getirmeyi amaçlıyor.