15 / 05 / 2024

Aman dikkat! Emeklilik hayalinizi yakmayın! Bunu yapanın emekliliği bile iptal olabilir!

Aman dikkat! Emeklilik hayalinizi yakmayın! Bunu yapanın emekliliği bile iptal olabilir!

EYT düzenlemesinin gelişiyle birlikte kapsama girmese de milyonlarca çalışan emeklilik hayali kurmaya, ne zaman emekli olacağını hesaplamaya başladı. Gerekli şartları yerine getirince herkes emekli olabiliyor, ancak bazı durumlar var ki, bunu yapanların emeklilik hakkı bile elinden alınabilir.



Bir iş yerinde fiili olarak çalışan kişiye ancak sigorta yapılabiliyor.  Eğer fiili çalışma durumu yoksa kişinin bir işyerinde sigortalı çalışan olarak gösterilmesi büyük sorun olabiliyor.

Çünkü 5510 sayılı kanunun 96'ncı maddesinin içeriğinde, "Kurumca fazla veya yersiz olarak yapıldığı belirlenen bu kanun kapsamındaki her türlü ödemeler; kasıtlı veya kusurlu davranışlarından meydana gelmişse, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla on yıllık süre boyunca yapılan ödemeler, bu ödemelerin gerçekleştiği tarihlerden itibaren hesaplaması yapılacak kanuni faiziyle birlikte, ilgililerin kurumdan alacağı bulunuyorsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları bulunmuyorsa genel hükümlere göre geri alınır"  ibaresi yer alıyor.

Aman dikkat! Emeklilik hayalinizi yakmayın! Bunu yapanın emekliliği bile iptal olabilir!

GERİYE DÖNÜK MAAŞLAR İSTENİYOR

Bu madde uyarınca, kişinin gerçekten sigortalı olmadığı ve söz konusu işyerinde çalışmadığı tespit edilirse, kurum tarafından ödenmiş olan o zamana kadarki emekli maaşları tahsil ediliyor.

Buna göre,  sigortalı olmadığı tespit edilen kişinin bu tarihten geriye doğru en çok on yıllık süre içinde kurumun ödediği fazla veya yersiz ödemeleri geri ödemesi gerekiyor. Eğer sigortalı olmayıp,  çalışmadığınız prim günleriyle emekli olduğunuz belirlenirse, tespitin yapıldığı tarihten geriye doğru  10 yıl içinde ödenmiş olan aylıklar geri isteniyor.

Ev hanımları müjde! Size de emeklilik yolu açıldı! 5.500 TL maaş alabilirsiniz!

Grundig 8 kiloluk çamaşır makinesi özellikleri neler? Fiyatı kaç TL? 24 Ocak 2023 Fiyat Listesi

Carrefoursa’dan yenilenmiş iPhone kampanyası! Yüzde 5 indirimli!

SGK, KYK, elektrik, su borçları silinecek mi?

 


Geri Dön