28 / 04 / 2024

Amasya'da yapı stoğunun yüzde 40'ı yenilenmeli!

Amasya'da yapı stoğunun yüzde 40'ı yenilenmeli!

Türkiye genelinde olduğu gibi Amasya'da da afet riski yönünden incelenmesi gereken binalar bulunduğunu belirten Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, "Yapı stokunun yaklaşık yüzde 40'ının yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.



Türkiye genelinde olduğu gibi Amasya'da da afet riski yönünden incelenmesi gereken binalar bulunduğunu belirten Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, "Mühendislikte uygulanmakta olan yönetmelik hüküm ve kriterlerinin değişen koşullara göre değişmesi nedeni ile deprem tasarımının yetersiz olduğu binalar, malzeme dayanımı yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılar da dâhil yapı stokunun yaklaşık yüzde 40'ının yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektiği tahmin edilmektedir" dedi. 


6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve bu kanuna dayalı yönetmelik yürürlüğe girdiği 2012 yılından bu yana uygulanmaya devam ettiğini belirten Ömer Bolat, "Bu kanunda temel maksat kentlerin çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden unsurlardan arındırılması, sürdürülebilir kalkınma ile yaşam kalitesi yüksek marka kentler oluşturulması, kentsel tasarım projeleri ile estetik ve görsel değeri yüksek kentler oluşturulması, her açıdan sağlıklı ve güvenli yaşamalanları oluşturulması, tabiat, kültür ve tarihi değerlerin korunması ortayı çıkarılması ve geliştirilmesi, Afetler sonucu bir daha can kaybı yaşanmaması için, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riski yapıları, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi amaçlanmıştır. İlimizde tüm diğer iller de olduğu gibi il ve ilçe Belediyeleri, İl Özel İdaresi, tapu ve noterlerin de yasadan kaynaklanan hükümlülükleri yerine getirerek ciddi manada katkıda bu lu n maktad ırlar" diye konuştu.

 

Ayrıca, binalarda ulaşılabilirlik, enerji verimliliği, çevreye duyarlı ekonomik ve ergonornik yapı tasarımlarının da ihtiyaç haline geldiğine değinen Bolat, "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi öncelikle 1. 

derece deprem kuşağında yer alan ve nüfus yoğunluğu fazla olan illerde başlanıştır. 

Bu kapsamda ilimizde 1. 

derece deprem kuşağında bulunması nedeni ile öncelikli iller olup, fay hatları, sel ve heyelana maruz bölgeler gibi afet risklerinin fazla olduğu alanlar tespit edilerek uygulamalara tespitler doğrultusunda başlanılmış ve uygulama aşama aşama ülke geneline yayılnvştır. Kentsel dönüşüm ülkemiz için fiziki, mekânsal, yapısal olarak bir devrimdir. 

İnsanlar ve afetlerden korkmayan şehirler oluşturmaken büyük hedeftir. 

4 şiddetindeki depremin gazete haberi olacak bir tarafı olmamasına rağmen, ülkemizde 4 şiddetinde bir deprem olduğunda ana haber olmaktadır. Bunun nedeni binalarımızın güven vermiyor oluşudur. Kentsel dönüşüm eski binaları yıkıp yenilerini yapmak değil yeniden yapılanma ve şehri yaşanabilir kent görünürrtine getirmek için bir fırsattır. 1. derece deprem kuşağında yer alan Amasya'da da kentsel dönüşüm uygulamaları hızla devam etmektedir. İlimizde halen tespiti yapılan riskli bina sayısı 363 adet olup, bunlardan 342'si onaytanrraştır. 407 adet kira yardım başvurusu yapılmış ve onaylanarak il genelinde toplamda 1 milyon 607 bin 318 TL tutarında vatandaşlara ödeme yapılmıştır. Merkez İlçe, Kirazlıdere Mahallesi içerisinde yer alan, 190 adet yapıyı kapsayan, 42.214,26 metrekarelik riskli alan teklifi ise 02.08.2013 tarih ve 28763 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak ilan edilmiş olup bakanlığımız tarafından Amasya Belediyesine yetki devri verilmiştir. Amasya Belediyesi imar planı hazırlanma, veri toplama ve kentsel tasarım projesi hazırlama işini ihale ederek 26.02.2016 tarihinde birfîrma ile sözleşme imzalanıştır ve işin süresinde bitirilmesi plan la nmş, yoğun bir şekilde çalışma devam etmekledir. 

Değerli hemşerilerimiz yaşam alanlarını daha güvenli, çağdaş, ihtiyaçlara cevap verebilen, fonksiyonel bir binada yaşamalarına teminen bu kanun kapsamından faydalanmaları için davet ediyor. Şehrimizin daha güzel yaşanabilir şehir marka kent olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 


Yeni Emel Gazetesi


Geri Dön