23 / 12 / 2024

Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi törenle açıldı!

Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi törenle açıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Marmara’ya Yüzde 100 Biyolojik Arıtma hedefiyle inşa ettiği Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Başbakan Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla hizmete açıldı.




İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nün “Marmara’ya Yüzde 100 Biyolojik Arıtma” hedefiyle inşa ettiği Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla hizmete açıldı.


Açılış töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, çevre koruma yatırımları kapsamında tarafından inşa edilen tesisle Marmara Denizi, yıllar sonra eski temiz günlerine yeniden kavuşacağını belirterek, 5 ilçede toplam 438 kilometrekarelik bir havzaya hizmet edecek olan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 400 bin metreküp atıksuyu arıtarak sanayide ve bahçe kullanımında kullanılacak seviyeye getireceğini söyledi.



İstanbul Paris ve New York’tan daha temiz...


Seçimlerden hemen sonra bir açılışta daha İstanbullularla birlikte olmaktan büyük mutluk duyduğunu ifade eden Kadir Topbaş, “Bize güven duydunuz. İstanbul’a 3. dönemde de hizmet etme gururuna sebep oldu. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sayın Başbakanımızın 1994 yılında başlattığı yerel yönetim vizyonunu büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.


Ulaşımdan altyapıya çevreden sağlığa kadar her alanda gurur duyulan bir İstanbul’u şekillendirmek için yetki istediklerini dile getiren Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Hamdolsun yaptığımız hizmetlerle yüzümüz ak, alnımız açık. Yaptığımız projeler dünyaya örnek, dünya İstanbul’u takip ediyor. Dünya Seyahat Acentelerinın anketinde İstanbul en çok görülmesi gereken şehirler arasında Paris’i geride bırakarak birinci oldu. Bin yıllık tarihi olan bir millet olarak bize yakışan her alanda birinci olmak, daha ileri gitmek, geleceğe yürümek. Böyle bir hizmet anlayışı ile görev yapmaktayız.”



İstanbul’daki atıksuların yüzde 97’si arıtılıyor


“Birileri çevre lafı yapabilirler, güzel sözlerle çevreci kesilebilirler. Ama olay iş ortaya koymaktır, proje geliştirmektir” diyen Topbaş, “Sayın Başbakanımızdan önce dereler açık kanal kabul edilmiş, sanayi başta olmak üzere atık sular derelere bırakılmış denizler kirlenmeye devam etmekteydi. Başbakanımızın Haliç’te başlattığı dünyanın en önemli çevre projesi gibi biz de aynı şekilde çevre ağırlıklı yatırımlar yapmaktayız. İBB olarak yatırımlarımızın yüzde 35’i çevre ile ilgili. Hamdolsun İstanbul’un havası Avrupa standartlarının üstünde. Bir ay kadar önce Paris’te hava kirliliği sebebiyle araçlarda tek çift plaka uygulamasına geçildi. İstanbul’un suyu içilebilir standartların da üzerinde. Temizlik açısından Newyork’tan temiz, bunların hepsi Başbakanımızın başlattığı çalışmaların devamıdır.”


Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin İstanbul’un en büyük çevre tesislerinden biri ve gerçek anlamda bir çevre projesi olduğunun altını çizen Topbaş, “Bu havza Haliç’e benzer bir projedir. Sadece bir artıma tesisi değil yüzlerce kilometrelik atık su şebekeleri, kolektörler, dev tünellerle başarıldı. 30 kilometreden gelen atık sular burada arıtılmakta. Bu havzaya yaptığımız yatırım toplamda 1 milyar lira civarında. İSKİ 1994 öncesinde önce çek karnesi alamıyordu. 2014 yıl itibariyle İSKİ yatırım programına 1.9 milyar liralık bir yatırım bütçesi koyduk. Burada ana muhalefet grubu buna ret verdi. Çevre projesine, çevre yatırımlarına ret verdi. Aziz İstanbullular Siz zaten bu siyasi partiye İstanbul’da ret verdiniz, kırmızı kart gösterdiniz” diye konuştu.



Modern tesis 4 milyon insana hizmet verecek


Günlük 400 bin metreküplük atıksuyu arıtacak olan tesisin gelecekte bir milyon metreküpe kadar kapasitesini arttırabileceğini vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yani 4 milyon yaşayan insanın atıksuları burada çok kaliteli bahçe sulama seviyesine kadar getirilecek. Bir sevdamız var ve kendimize hedefler koyduk. ‘Artık Marmara denizine bir damla atık su gitmesin’ dedik. Siz gayet iyi biliyorsunuz ki 1994 yılı öncesi İstanbul’daki atık su miktarı 800 bin metreküp iken ancak yüzde 8’inre müdahale ediliyordu ve biyolojik arıtma yoktu. Şu anda 3 milyon 184 bin metreküp atık su karşılığında bunun yüzde 97’sini arıtmadan geçiriyoruz. Bunların yüzde 40’ı ileri biyolojik arıtma tesisi. Köylere varana kadar biyolojik arıtma tesisleri ile İstanbul’u buluşturduk. Yapımı devam eden ileri biyolojik arıtma tesisleri var. Daha birçok biten proje var bunların açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız. Yaşanabilir bir çevre adına farklı bir İstanbul ve Türkiye dediniz. Biz de ekibimizle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”


Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile Avcılar, Beylikdüzü, Başakşehir, Esenyurt ve Arnavutköy ilçelerinde yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusun atıksuları arıtılacak. Tesiste arıtılan atıksuların bir kısmı, çevre sulama ve sanayide yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, kendi enerjisini üretebilen teknolojiye de sahip. Enerji üretilen Kojenerasyon Tesisi ile Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacının bir kısmı karşılanacak.


Haber: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İ.B.B.)


Geri Dön