29 / 04 / 2024

Kandıra İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi açıldı!

Kandıra İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi açıldı!

Kandıra Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ’nin açılışı yapıldı. Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kandıra’nın bütün atıksuları Namazgah deresine akıyordu" dedi.





Kandıra ilçe merkezinin atıksularını arıtarak kirlilikten kurtaracak olan Kandıra Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı yapıldı. Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kandıra’nın bütün atıksuları Namazgah deresine akıyordu. Şehrin kanalizasyon hatlarını yaparak atıksuları arıtma tesisine verdik. Eski olan içmesuyu altyapısını yeniledik. Dere ıslahları ve yağmursuyu altyapısını yaparak Kandıra’yı adeta ameliyat ettik, rektifiyeden geçirerek yeniledik. Merkez Atıksu Arıtma Tesisi de altyapı yatırımlarımızın taçlandırılmasıdır” dedi.




KATILIM YOĞUNDU


Tesiste düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kent Konut Genel Müdürü Dr. Bahattin Yanık, Ak Parti Kandıra İlçe Başkanı Erdinç Şentürk, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Dr. H.İbrahim Kahraman, il ve belediye meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.


TESİS ALTYAPI İLE BİRLİKTE 26,7 MİLYON TL’YE MAL OLDU


Törenin açılış konuşma yapan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, tesis ile ilgili bilgi vererek, “Atıksu arıtma teknolojisinde en iyi metod olan ileri biyolojik arıtma tesisi olarak yaptık. Bu tesiste karbon, azot ve fosfor giderimi yapılmaktadır. 9000 m3/gün ve 40 bin nüfusa hizmet verecek şekilde yapılan tesis, kanalizasyon, yağmursuyu, dere ıslahları ve içmesuyu tesisleri ile birlikte toplam 26 milyon 700 bin mal olmuştur” dedi.




KANDIRA’DA 188 MİLYON TL YATIRIM


Kandıra’da Namazgah barajı, Dudutepe içmesuyu arıtma tesisi ile buradan arıtılan suyun Kandıra ve civar köylere getirilmesi, oluşan atıksuyun toplanması ve arıtılması için yapılan tesisleri peşpeşe yaparak hizmete aldıklarını anlatan Bayram, “Önümüzdeki günlerde Namazgah barajımızı devreye alacağız. Kandıra’da İSU Genel Müdürlüğü olarak 188 milyon TL yatırım planladık ve bu yatırımların 120 milyon TL’sini hayata geçirildik. Sene sonuna kadara barajın kamulaştırması ile birlikte 145 - 150 milyon TL yatırımı gerçekleşeceğini ve 2014 yılı sonunda 188 - 190 milyon TL tavanına çıkacağız” diye konuştu.


TESİS VE ALTYAPI KANDIRAYA KATMA DEĞER KATACAK


Tesisin Kandıra’ya büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Genel Müdür, sözlerini şöyle sürdürdü,”Bu tesisin devreye girmesi ile birlikte Kandıramız Avrupai anlamda bir şehir, altyapı bakımından da dünyanın en ileri standardına kavuşmuş olacak. Böylelikle Büyükşehir’imizin yapacağı üst yapıları ile birlikte Kandıra ve sahilleri katma değer oluşturan, ekonomik olarak gelir elde edilen bir duruma gelmiş olacak. Bu işlerin yapımında emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza, muhtarlarımıza ve belediye başkanımızı teşekkür ediyorum. Tesisin Kandıra’mıza hayırlı olmasını diliyorum.“




KAN, HİZMETLERİN ÖNEMİNİ ANLATTI


Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan da yaptığı selamlama konuşmasında yapılan yatırımların önemine vurgu yaparak, yapılan çalışmalardan dolayı Büyükşehir Belediyesi ile İSU Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti.




SUYU MUSLUKTAN İÇİN


Kocaeli’nin her yerine olduğu gibi Kandıra’ya da büyük önem verdiklerini belirten bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ilçenin problemlerini bir bir çözdüklerini söyledi. Namazgah barajı ile birlikte Kandıra ve çevresinin 50-100 yıllık su probleminin çözüleceğini anlatan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “Namazgah barajımızı tamamlıyoruz. Çevresindeki köylerin atıksuların toplayacak projeyi başlatıyoruz. Köylerin atıksularını atıksu arıtma tesisine bağlayacağız. Bütün köylerimizin isale hatlarını yaptık. Artık tertemiz pırıl pırıl sağlıklı bir şehir halkımıza sunacağız. Kandıra da asla damacana, şişe bardak suyu içmeyin. Evimizde musluktan akan su pet ve şişe sularından daha sağlıklıdır. Suyu benim gibi musluktan için. Evimde suyumu, yemeğimi, çayımı musluktan içerim. Kocaeli’nin her köşesinde hangi kaynaktan alırsak alalım suyun tahlilini yapıyoruz. Kendimiz içmediğimiz suyu vatandaşımıza asla içirtmeyiz. Onun için suyumuza güvenin, suyu güvenle, bol bol kana için. Bundan sonra gelecek 50-100 yıl su derdi, endişesi taşınmayacak. 24 saat sağlıklı, tertemiz suyumuz akacak” dedi.




TESİS, ALTYAPI YATIRIMLARIMIZIN TACIDIR


Kandıra’nın bütün atıksularını Namazgah deresine aktığını ve kirlilikten dolayı sürekli şikayetler ile karşılaştıklarını da ifade eden Başkan, atıksu arıtma tesisinin yapılan altyapı yatırımlarının tacı olduğunu söyleyerek, “Kandıra’nın bütün atıksuları Namazgah deresine akıyordu. Şehrin kanalizasyon hatlarını yaparak atıksuları arıtma tesisine verdik. Eski olan içmesuyu altyapısını yeniledik. . Dere ıslahları ve yağmursuyu altyapısını yaparak Kandıra’yı adeta ameliyat ettik, rektifiyeden geçirerek yeniledik. Merkez Atıksu Arıtma Tesisi de altyapı yatırımlarımızın taçlandırılmasıdır. Arıtma tesisi ile kirli suları temizliyoruz. Çıkan su ile ağaç, ot, sebze sulamada hiç tereddüt etmeden kullanabileceğiz. Deremiz bundan sonra tertemiz, pırıl pırıl akacak, balıklar olacak artık pislik olmayacağı için gerekirse çocuklarımız içinde yüzecek. Memleketimizi cennete çevireceğiz. Biz sizin adınıza bunları yaptık, siz görev verdiniz, ihmal etmedik, önemsedik yaptık. Bu eserler halkımızın eserleridir. “dedi.




Yapılan konuşmaların ardından İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Başkan Karaosmanoğlu ve beraberindekilere tesisi gezdirdi. Tesisin çıkış suyunu da inceleyen Başkan Karaosmanoğlu ve beraberindekiler ardından tesisten ayrıldı. Tanıtım programı, katılanlara çeşitli ikramların verilmesi ile son buldu.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön