03 / 01 / 2025

Amortisman nerelerde kullanılır?

Amortisman nerelerde kullanılır?

Amortisman binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden dolayı eskime nedeniyle değişerek değerinin düşmesi amortisman payı olarak ifade ediliyor. Peki, amortisman nerelerde kullanılır?



Amortisman nerelerde kullanılır?

Amortisman binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak tanımlanıyor. Vergi Usul Kanuna göre; İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle, gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzusunu teşkil ediyor. 

 

İlgili mevzuat gereğince sözleşme süresinden sonra bedelsiz olarak Devlete veya Devletçe tensip olunan bir teşekküle veya belediyeye intikali öngörülen amortismana tabi iktisadi kıymetlerden (sözleşme süresinde yenilenmesi gerekenler hariç), sermayenin veya özel maliyet bedellerinin itfası hükümlerine göre amortismana tabi tutulanlar, genel hükümler uyarınca ayrıca amortismana tabi tutulmuyor. Peki, amortisman nerelerde kullanılır?



Boş arazi ve boş arsalar amortismana tabi değildir. 

 Ancak: 

1. Tarım işletmelerinde vücuda getirilen meyvalık, dutluk, fındıklık, zeytinlik ve güllüklerle incir bahçeleri ve bağlar gibi tarım tesisleri; 

 

2. İşletmede inşa edilmiş olan her nevi yollar ve harklar; 

Amortismana tabi tutulur.


Normal amortisman: 

Madde 315 – (Değişik : 17/12/2003-5024/3 md.) 

Mükellefler amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır. 


Amortisman hesaplaması iki şekilde yapılabiliyor. Birincisi; Azalan Bakiyeler Yöntemi: Kalan değerler üzerinden amortisman olarak hesaplanır. Normal amortisman oraının 2 katı alınır, ancak bu oran % 50 yi geçemez. Amortisman oranı net değer üzerinden hesaplanır, yani varlığın tutarından ayrılmış birikmiş amortismanlar çıkarılır. Son yılda ise tutarın tamamı amortisman olarak yazılır.


İkincisi ise Normal amortisman yöntemi: Eşit tutarlı amortisman yöntemi olarak ifade edilmektedir. Bu yönteme göre amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı uygulanır veya tutarın ekonomik ömüree bulunmasıyla hesaplanabilir.


Amortisman hesabı nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 



Geri Dön