23 / 12 / 2024

Anadolujet'le Çanakkale sohbetleri ikinci kez Ankaralılar ile buluştu!

Anadolujet'le Çanakkale sohbetleri ikinci kez Ankaralılar ile buluştu!

Tarihçi, Yazar Talha Uğurluel’in anlatımı ve Çanakkale Savaşı konulu teknik tiyatro oyunu Şüheda ile zenginleşen söyleşi, iki ayrı etkinlikle hem halk hem de üniversitelilere adeta o günleri tekrar yaşattı.



AnadoluJet’in Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi desteğiyle gerçekleştirdiği, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı sebebiyle projelendirilen ve kültürel gerçeklere duyarlılığı arttırmayı hedefleyen “AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri” kısa bir aradan sonra tekrar Ankaralılarla buluştu.


Tarihçi, Yazar Talha Uğurluel’in anlatımı ve Çanakkale Savaşı konulu teknik tiyatro oyunu Şüheda ile zenginleşen söyleşi, iki ayrı etkinlikle hem halk hem de üniversitelilere adeta o günleri tekrar yaşattı. 



AnadoluJet’in Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi desteğiyle gerçekleştirdiği, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı sebebiyle projelendirilen, toplumun tarihsel ve kültürel gerçeklere duyarlılığını arttırmayı hedefleyen özel tarih projesi “AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri”, kısa bir aradan sonra Ankaralılarla ikinci kez buluştu.


‘Tarihçi, Yazar Talha Uğurluel’in anlatımı ve teknik tiyatro oyunu Şüheda ile izleyicilere Çanakkale Savaşı’nı adeta tekrar yaşatan AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’; önce üniversite öğrencileri için Gazi Üniversitesi Merkez Kampüsü Mimar Kemalettin Kongre Salonu'nda sonrasında ise  Ankara  Gençlik Parkı Kültür Merkezi Necip Fazıl Sahnesi’nde düzenlendi.


Söyleşiler Ankaralıların yanı sıra pek çok yerel ve mülki idareciyi de ağırladı. Etkinlikler sonrasında ise Talha Uğurluel söyleşi katılımcıları için kitaplarını imzaladı.


Ankara’da ikinci kez üniversite öğrencileri ve halkla buluşan Talha Uğurluel, özellikle üniversite öğrencilerinin söyleşiye olan ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uğurluel; “Geçen sene de Gazi Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelmiştim. O zaman da ilgi tıpkı bugünkü gibi çok yüksekti. Genellikle gençleri böyle söyleşilerde tutmak zordur. Ancak Gazi Üniversitesi’nin ve öğrencilerinin bu tarz etkinliklere gösterdikleri alaka gerçekten muhteşemdi. Ağırlıklı sanat tarihi olmak üzere her branştan öğrencinin büyük bir ilgiyle izlediği AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri” söyleşimize gençlerin ilgisi çok yüksekti. Bundan sonra da yaklaşık 15 ilde devam edecek etkinliklerimize katılımın böyle olmasını arzu ediyoruz” dedi.


Programların bundan sonraki performanslarını değerlendiren Uğurluel; “Dinleyicilerimiz tıpkı Ankara’da olduğu gibi diğer illerimizde de resimlerle, tiyatro canlandırılmalarıyla ve senarize edilmiş anlatımlarla üç boyutlu Çanakkale sunusu bulacaklar. Bugünün dünyasına uygun, kuru bir anlatımdan uzak bir kurgu ile adeta o dönemi yaşayacaklar. AnadoluJet bu projeyle çok özel ve anlamlı bir tarih projesine imza attı. Projenin ardında da güçlü bir ekip var. Tüm bu başarılı ekip bir araya gelince, dinleyiciler de motive oluyor. Ve çok özel bir söyleşi ortaya çıkıyor. Önümüzdeki günlerde ziyaret edeceğimiz şehirlerdeki üniversite öğrencilerine ve halkımıza da söyleşilerimize katılmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

 

AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri Projesi Nedir?

AnadoluJet’in Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi desteğiyle gerçekleştirdiği, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı sebebiyle projelendirilen, toplumun tarihsel ve kültürel gerçeklere duyarlılığını arttırmayı hedefleyen “AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri”, tarihi ve kültürel değerlerimizi en doğru şekilde gelecek kuşaklara aktarmayı ve halkın bu konudaki bilgi birikimini arttırmayı hedefliyor.


‘Tarihçi, Yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla zenginleşen ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’nde; I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin nerelerde, kimlere karşı savaştığı, Osmanlı askerlerinin nasıl bir müdafaa sergilediği, Çanakkale Boğazı’nda, Morto, Seddülbahir ve Arıburnu’nda neler yaşandığı ve Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa ve diğer kahramanların öyküleri paylaşılıyor.


Ayrıca söyleşi esnasında Çanakkale Savaşı’nı anlatan, İshak 2. Tekgül tarafından oyunlaştırılan ve yönetilen teknik tiyatro oyunu Şüheda’dan da “Ana ve Şehit, Kınalı Hasan ve Tüfekler Çalınca Son Okul Zilini” gibi bazı sahneler oynanıyor. Etkinlik kapsamında Çanakkale Savaşı fotoğraflarından oluşan özel bir sergi de gerçekleştiriliyor. Proje ilerleyen günlerde Trabzon, Kayseri, Konya, Samsun gibi pek çok kentte halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşilerle devam edecek.



Geri Dön