30 / 04 / 2024

Ani Harabeleri UNESCO listesine girecek mi?

Ani Harabeleri UNESCO listesine girecek mi?

Suriye'deki Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için her yıl başvaru yapılıyor. Yapılan başvuruları her yıl değerlendiren komite, temmuzda İstanbul’da bir araya geliyor.



UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için yapılan başvuruları, her yıl bir kez toplanarak değerlendiren UNESCO komitesi, Temmuzda İstanbul’da bir araya geliyor.


Suriye’deki değerleri koruma


Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 10-20 Temmuz tarihleri arasındaki organizasyonda, Türkiye’nin şu anda ‘geçici listede’ yer alan Ani Arkeolojik Alanı dosyası için de karar verilecek.


10 Temmuz’da başlayacak toplantının açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Avcı ile UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova gerçekleştirecek. Avcı, Suriye’nin kültür varlıklarının korunması konusundaki hassasiyetin ele alınacağı bir toplantıya katılacak. 191 ülkenin taraf olduğu Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair 1972 tarihli sözleşmeye Türkiye, 1983’te katıldı. Uygulanmasından Dünya Miras Komitesi’nin sorumlu olduğu sözleşmeye taraf ülkeler arasından, 21 ülke yapılan seçim sonucu, ‘dünya miras komitesi’ni oluşturuyor. Türkiye, 2013’te yapılan seçimler sonucunda 2013-2017 için üyelik görevine seçildi. 



AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU /Milliyet


Geri Dön