11 / 01 / 2025

Ankara, 20 yılda yaşanan kentsel değişimle fark yaratıyor!

Ankara, 20 yılda yaşanan kentsel değişimle fark yaratıyor!

90'lı yılların başında patlayan çöplükleri, gecekonduları, hava kirliliği ve su sorunları ile adeta bir kasabayı andıran Ankara, 20 yılda yaşanan değişimle "Başkent şimdi başkent oldu" dedirtiyor



Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in deyimi ile "Önceden yurtdışından gelen bakanların arabanın camından bakmasını istemiyorduk" dediği ve adeta taşra bir şehri andıran başkent Ankara, şimdilerde yatırımcıların gözbebeği haline dönüştü. Bundan yaklaşık 20 yıl öncesine kadar suların akmadığı, gri ve puslu bir şehir olarak lanse edilen, Mamak ve Altındağ'daki gecekonduları ve çöp dağları ile anılan Ankara, hayata geçirilen kentsel dönüşüm, restorasyon, rekreasyon ve ulaşım projeleri ile artık sürekli göç alan bir şehir haline döndü. 


GECEKONDUDAN ARINDIRILDI 

Ankara başkent olmasına rağmen çarpık kentleşmenin olduğu adeta bir gecekondu şehriydi. Yurtdışından gelen yabancı temsilcilerin ilk gördüğü yer olan Pursaklar'daki gecekondular da yıkılarak Kuzey  Ankara  projesi ile bölgeye modern bir görüntü kazandırıldı. Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak başta olmak üzere Altındağ, Dikmen ve Pursaklar'da yıkılan yüz binlerce gecekonduda yaşayan vatandaşlar, sosyal alanlara sahip lüks konutlarına yerleştirildi. Tüm bu ilçelerde dönüşüm devam ederken Keçiören ve Sincan da büyük dönüşümden payını aldı. 


TARİHİ YAPILAR VE DOĞAL GÜZELLİKLER ORTAYA ÇIKTI

Ankara'nın kaderini değiştiren en önemli projelerin başında hiç kuşkusuz ki Hacı Bayram-ı Veli Türbesi ve Ankara Kalesi etrafında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları oldu. Önceleri uyuşturucu kullanıcı ve satıcıların mekanı olan bu kültürel miraslar yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkarıldı. Ramazan aylarında Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan vatandaşların ziyaret ettiği Hacı Bayram-ı Veli Türbesi'ndeki çalışmalarla adeta iadeyi itibar yapıldı. Hacı Bayram ve Ankara Kalesi vatandaşların nefes alacağı bir yer haline dönüştürülürken şimdi sıra Ulus Tarihi Kent Meydanı ile cumhuriyet miraslarının gün yüzüne çıkartılmasına geldi. 


HALK ARTIK YEŞİLİN TADINI ÇIKARABİLİYOR

Ankara'daki hava kirliliğinin önlenmesindeki en büyük engel de oluşturulan yeşil alanlarla aşıldı. 20 yıl öncesine kadar kişi başına 2 metrekare yeşil alan düşen Ankara'da şimdilerde deyim yerindeyse kişi başına bir "koru" düşüyor. Kişi başına 20 metrekare yeşil alana sahip alana sahip olan Ankaralıların hafta sonları aileleri ile keyifli vakit geçireceği rekreasyon alanları oluşturuldu. Önceleri alkol ve madde bağımlılarının uğrak yeri olan Mavi Göl, Göksu ve Mogan'da yapılan çevre düzenlemeleri ile bu bölgeler vatandaşların güvenle gidebileceği yerler oldu. 


'KASABADAN METROPOL KENTE DÖNÜŞTÜ'

Ankara'daki gelişimi SABAH Ankara'ya değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Biz Ankara'da göreve geldiğimizde başkent adeta bir kasabayı andırıyordu. Hemen başkenti adına yakışır bir kent haline getirmek için çalışmaya başladık. Hamdolsun ki görevimiz boyunca Ankara'yı bir metropole çevirdik. Ankara'daki değişim her anlamda meyvesini verdi. Yaptığımız çalışmalar ve verdiğimiz desteklerle iş sahalarının oluşmasına destek verdik. Ankara sürekli göç alan bir şehir haline geldi. Kaldı ki bu da TÜİK rakamları ile ortaya konulan bir gerçektir. Ankara'da birçok sorunu ortadan kaldırdığımız gibi, artık Ankara'ya artı değer katacak projelerle şehrin turizm potansiyelini artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. 


ÇÖPLER TOPLANMIYOR, SU AKMIYORDU

Ankara'nın kaderi adeta mega kent İstanbul'la aynı yazılmıştı. Bir zamanlar çöpleri, hava kirliliği ve su sorunları ile anılan İstanbul'da yaşanan görüntülerin benzerleri Ankara'da da yaşanıyordu. Hava kirliliği nedeniyle kuşların öldüğü, çöplerin patladığı Ankara bu konuda da adeta çağ atladı. Ankara'nın çöplüğü olan Mamak, yaşanan patlamalarla gündeme gelirken bu bölgede yapılan çöp arıtma tesisi ile sorun kökünden çözüldü. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'in, "Bu büyük şehri nasıl temiz tutuyorsunuz?" sorusu bile Ankara'nın temizlik anlamında nasıl bir devrim gerçekleştirdiğinin ispatı oldu. 


ULAŞAMIYORDUK YOL GELDİ!

Bundan 20 yıl öncesine kadar Ankara'daki araç sayısı 300 bin olmasına rağmen vatandaşların iş çıkışı evlerine gitmesi saatler sürüyordu. Son yıllarda yapılan bulvar, kavşak ve tünellerle birlikte mesafeler kısaltılarak hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlandı. Her ne kadar bazı kesimler tarafından bu yollar istenmese de bugün sayısı 1,5 milyonu bulan Ankara'daki araç trafiği büyük oranda rahatlatıldı. Yapılan yeni yolların yanı sıra var olan pek çok yol da 2 şeritten 3 hatta 4 şeride çıkarıldı. 


Sabah 


Geri Dön