22 / 05 / 2024

Ankara arsa satışında birinci!

Ankara arsa satışında birinci!

Büyükşehir Belediyesi ASKİ ve EGO ile Çankaya Belediyesi'nin 2017 Mali Yılı bütçeleri mecliste oy birliğiyle kabul edilirken. Meclis toplantısında Sayıştay raporları da gündeme geldi.



Buyukşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO ile Çankaya Belediyesi'nin 2017 Mali Yılı bütçelerini oy birliğiyle kabul etti. Buyukşehir Belediyesi'nin 2017 bütçesi 5 milyar 902 milyon. ASKl'nin 3 milyar. EGO'nun ise 848 milyon lira olarak belirlendi. İlçe belediye başkanların ın katılmaması halinde bütçelerim görüşmeme kararı alan meclisin son toplantısına Bıiyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katılmadı. 


Başkan Gökçek'in toplantıda bulunmamasını eleştiren MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek, "Sayın Başkanın işlerinin yogim olduğunu biliyoruz ama Büyükşehiı bütçesini göruşuyoruz kendisi de burada olsaydı daha iyi olurdu" dedi. Meclis toplantısının başlangıcında Çankaya Belediyesi'nin bütçesinin sona bırakılması nedeniyle CHP ile AK Parti grupları arasında sözlü tartışma yaşandı. 


DOĞAN YILMAZKAYA: 
ARSA SATIŞLARI REKOR OLACAK 


Sayıştay Raporlarındaki ihalelerle ilgili belirlemeleri paylaşan CHP Grup Başkan Ve kili Doğan Yılmazkaya özetle şunlan söyledi: "2017 yılı bütçesinde 2016 yılma gore yüzde 39 arüş öngörülmüştür. 

Sermaye giderlerindeki artışın yüzde 89 olması dikkat çekicidir. Gelir tarafında ise yüzde 30'un üzerinde bir arsa artışı öngörülmüştür ki bu tutar sadece Büyükşehir için değil tüm belediyeler arasında yeni bir rekor olacakür. Maliye Bakanlığı tarafından konsolide edilen verilere gore tüm buyukşe hir belediyelerinin toplam arsa satış gelir 1 milyar 867 milyon TL'dir. 

Bu tutarın 1 milyar TL'lik kısmı yanı yüzde 53 u  Ankara  Büyukşehir Belediyesi tarafından ya pılınıştır. Büyükşehiı Belediyesi tarafından 2017 yılında hazır lanan bütçe teknik olarak hatalıdır. EGO'nun butçesme bakıldığında 5393 sayılı Kanunda belirtilen borçlanma limitinin aşıldığı görülmektedir. ASKİ'nin 2014 yılından itibaren mali yapısının ciddi olarak bozulduğu görülmektedir. Yatrnm tercihlerinizi sayısal çoğunlukla yaptınız ve biz muhalefetin görüşlerini çoğu kez yok saydınız."




RAMAZAN ŞİMŞEK: GELİRLER BORÇLANMAYA GİDECEK


BUYUKŞEHİR, ASKİ ve EGO'nun toplam borcu nun 2 milyar 573 milyon olduğuna dikkat çeken MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek, ilerleyen yıllarda gelirlerin borçlanmaya gideceğini belirterek özetle şu İfadeleri kullandı: "2017 yılı sermaye gelirleri kaleminde 1 milyar 868 milyon 254 bin TL gayrimenkul satrşı öngörülmüştür. Bu durum, beledi yemizin oz varlıkları ve gelir kaynaklarının; geri dönülmeyecek şekilde elden çıkarması demektir. Hafriyat döküm işleri ve hafriyat dokum sahalarından elde edilecek gelir lerin şahıs ve diğer kuruluşlara değil direkt belediye bütçesine aktarılması yönünde düzenlemeler yapılmalıdır. Acilen bir otopark işletme yönetmeliği oluşturulmalı, tüm açık kapalı otoparkların işletilerek gelirlerin doğrudan belediye bütçesine aktarüması sağlanmalıdır. Ankapark, belediye bütçesine Önemli ölçüde külfet getirmiştir."



ALI İHSAN ÖLMEZ: YOLSUZLUK İMA EDİLDİ 


MUHALEFET gruplarının bütçe eleştiıilerindeki bazı tespitlerinin yolsuzluk ima ettiğini savunan Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ise şunları söyledi: "Devlet ihale Kanunu"nun unsurları Büyukşehir'i ne kadar bağlıyorsa Çankaya'yı Yenimahalle'yi de o kadar bağlıyor. Plan bütçe komisyonunda çalıştığımızda butun bu arkadaşlar bürokratları huzuta çağırdrlaı burada sor ulan sorularrn tamamı orada da soruldu ve tamamı da cevaplandı. Burada söylenince si yaset yapma mantığıyla söylenmiş olacak. Her cevap da tatminkârdır ikinci bir soruya gerek kalmayacak şekilde cevaplan verildi. Ek projeler ilave eder ve kaynağım da gösterirseniz sonuna kadar konuşuruz. 'Şeffaf olma mıştır' derseniz belge koyun ortaya. Hatta dava açın. Yolsuzluk iması yapmak bize yakışmıyor." 


Hürriyet Ankara




Geri Dön