04 / 05 / 2024

Ankara artık yeşil bir kent!

Ankara artık yeşil bir kent!

Bakan Veysel Eroğlu, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Yeşillendirme konusunda çok büyük hamle yaptı. 15 yıl önce eski Ankara bozkır gibiydi, şimdi yemyeşil'' dedi.



Ankara'nın ev sahipliğinde, Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla düzenlenen "Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Yeşillendirme konusunda çok büyük hamle yaptı. 15 yıl önce eski  Ankara  bozkır gibiydi, şimdi yemyeşil" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de "Bu önemli konferansa Ankara'nın ev sahipliği yapması, şehrimiz için büyük gurur vesilesidir" diye konuştu. 


ANKARA İÇİN BÜYÜK GURUR 

UNCCD'ye Ankara'nın ev sahipliği yapmasının büyük gurur olduğunu belirten Başkan Gökçek, "Bu toplantı, hem insanların refahı hem de gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına uluslararası toplumun ortaya koyduğu mücadele açısından oldukça değerli bir buluşmadır. Yerelde büyük bölümü yarı kurak araziye sahip ülkemizde kurumların ve vatandaşlarımızın çölleşmeyle mücadelede gereken sorumluluklarını yerine getirmek için farkındalığı artıracağına inanıyorum" diye konuştu. Katı atıkların bertarafı, hava kirliliği ve emisyon salmının azaltılması, sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının, vatandaşları ve şehirleri doğrudan ilgilendiren konular olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, bunun da sadece hükümetlerin değil, aynı zamanda yerel yöneticilerin de hassasiyetle üzerinde durması gereken uluslararası bir taahhüt ve vicdani bir sorumluluk olduğunu söyledi. 


KİŞİ BAŞINA 2 METREKAREDEN 20 METREKAREYE 

Bu doğrultuda Cumhuriyet'in ilk yıllarında 30 bin nüfusa sahip ve ağaç bakımından oldukça fakir yarı kurak Ankara'nın daha yeşil bir kent olması için belediye başkanlığına ilk kez seçildiği 1994 yılından itibaren çok ciddi bir mücadele başlattığının altını çizen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şöyle konuştu "Ben belediye başkanı olduğum 22 sene öncesinde Ankara'da yeşil alan, kişi başına 2 metrekareydi. Şu anda yeşil alan Ankara'da 19.6 metrekare. Ve 22 yıl içerisinde Ankara'da nüfus 2,5 milyondan 5 milyon 140 bine çıktı. Yani nüfus sabit kalmış olsaydı, yeşil alan miktarı kişi başına 40 metrekareyi rahatlıkla bulacaktı." Gökçek, 2014 yılı Mart ayında yürürlüğe giren yasayla, Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanlarının, kent sınırlarının tümünü kapsadığını ve böylelikle kırsal alandaki yoksulluğun azaltılması amacıyla tarımın desteklenmesi kapsamında sulama, makine ve ekipman gibi çiftçilerin gereksinimleri konusunda da çok sayıda destek sağladıklarını anlattı. Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü "Biyolojik çeşitliliğin ve doğal yaşamın korunması adına da kuş cennetlerinin ve sazlık alanların korunması konusunda oldukça hassas davranmaktayız. Ankara'da geçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri de kentin gecekondulardan arındırılarak sağlıklı konutlara geçisin öncüsü olmuş, ısınma için kullanılan yakıt doğalgaza dönüştürülerek hava kalitesi artırılmış, aynı zamanda toplu taşımada dünyada en yeşil, en çevreci doğalgazlı araçlarla toplu taşıma başlatılmıştır" şeklinde konuştu. 


YEŞİL ANKARA'NIN TANITIM FİLMİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI 

Gökçek, konuşmasının sonunda, "Hava kirliliğinden kuşların ağaçlardan döküldüğü, haftanın 3 günü su kullanabilen Ankara'nın, 22 yıl içinde Türkiye'nin en yeşil kent merkezi haline gelmesinin hikayesini kısa bir görselle sizlere sunmak istiyorum..." diyerek, Başkent Ankara'nın 22 yılda geçirdiği değişimin görsel bir şölenle ifade edildiği tanıtım filmini sundu. 


BAKAN EROĞLU'NDAN TEŞEKKÜR 

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal, kültürel, yeşillendirme faaliyetlerinin, parkların, Ankara manzaralarının, modern yolların, alt üst geçitlerin, kentsel dönüşüm çalışmalarının, tarihi restorasyon çalışmalarının ve sayısız faaliyetlerin görüntülerinin yer aldığı, katılımcıların da beğeniyle izlediği video, salondan büyük alkış aldı. Tanıtım filminin ardından söz alan Bakan Eroğlu, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Yeşillendirme konusunda çok büyük hamle yaptı. 15 yıl önce eski Ankara bozkır gibiydi, şimdi yemyeşil. 

Kendisine teşekkür ediyoruz" dedi. 


Anadolu


Geri Dön