22 / 11 / 2024
fuzul

Yeşil bir dünya için yeşil binalar şart!

Yeşil bir dünya için yeşil binalar şart!

Gayrimenkul sektörünün üzerinde yeşil baskı var. Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, "Sadece bina değil, artık yeşil mahalleler de yapmak mümkün. Kentsel dönüşüm bunun için fırsat sunuyor." dedi.




Yeşil binaların yaygınlaştığını ifade eden Altensis Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, "Yani daha planlama aşamasından başlayarak tüm süreçte kaynaklarını çevre ve topluma duyarlı ve verimli bir şekilde kullanan çevreye uyumlu, insan sağlığına zarar vermeyecek malzemelerle yapılan binalar. Sadece bina değil, artık yeşil mahalleler de yapmak mümkün. Kentsel dönüşüm bunun için fırsat sunuyor. Günün sonunda insanların sokağa çıktığında yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için bölgelerin de entegre bir şekilde yapılması lazım" dedi. 

Yeşil bir dünya için yeşil binalar şart!

Ofislerini böyle istiyor

Yeşil binalarda yaşamak hem enerji hem de ekonomik tasarruf sağlıyor. Yeşil bina sertifiklasının gayrimenkul sektöründe çok önemsendiğini belirten Ilıcalı, "Bunları almak için verimlilik, konfor ve kaliteye yönelik uygulamaları yapmış oluyorsunuz. İşletmesinde daha az enerji tüketiyor. Artık global şirketlerin bir çoğunun bu binaların tercih edilmesi yönünde politikası var. Birçok projede özellikle ofis binalarını da bu şekilde istiyorlar. Binadan binaya değişmekle birlikte yeşil binalar elektrik ve su kullanımında ortalama yüzde 20 tasarruf sağlayabiliyor. Bizim gibi danışmanlık veren firmalar, binalarda birçok kritere bakarak bir binayı daha verimli hale getirecek, bölgeye ve binaların yapısına uygun uygulamaları seçiyor" dedi.

Yeşil kentsel dönüşüm

Hürriyet Gazetesi'nden Merve Erdil'in haberine göre, yeşil bina olmak isteyen konut projeleri  ağırlıklı olarak LEED (ABD) ve BREEAM (İngiltere) sertifikaları tercih ediliyor. Bunların yanı sıra CASBEE (Japonya) ve DGNB (Almanya) sertifikaları da bulunuyor. Kentsel dönüşüm kapsamında komple yeşil yapmaya çalıştıkları bölgelerin olduğunu ifade eden Ilıcalı, "Yeşil bina ve yerleşke sistemlerinde, hem binalara hem ofislere hem de yerleşkelere göre kategoriler var. Bir yerleşkeyi planlarken, binalara yönelik de kriterler var. Burada ön plana çıkan konular arasında yeşil alanların arttırılması, yağmur suyu ve gri su gibi alternatif uygulamalar, yenilebilir enerji sistemlerinden faydalanma, tasarımın ve sistem seçiminin enerji verimliliğinin arttırılması yönünde yapılması, bina iç hava kalitesinin arttırılması gibi başlıklar sayılabilir. Aynı zamanda yollar, toplu taşıma, bir bölgenin altyapısına yönelik, daha çok şehir planlamaya yönelik çalışma yapılıyor. Toplu taşımaya yakın olması sebebiyle daha az araç kullanılması ve daha az karbon emisyonuna sebep olmak kriterlerden biri. Türkiye’de kentsel dönüşüm bunun için çok büyük bir fırsat, yapılsın da bitsin gözüyle bakılmamalı" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön