Ankara Büyükesat Vadisi’ndeki yapılaşma protesto edildi!
Ankara Büyükesat Vadisi’nde Kırkkonaklar ve Birlik Mahallesi’ni kente bağlayan yolun çökmesi nedeniyle mağdur olan vatandaşlar, eylem yaptı. Eylemde mahalle sakinleri, vadi tabanındaki yapılaşmasının durdurulmasını istedi.
Büyükesat Vadisi’nde Kırkkonaklar ve Birlik Mahallesi’ni kente bağlayan yolun çökmesi nedeniyle mağdur olan vatandaşlar, eylem yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin de destek verdiği eylemde mahalle sakinleri, vadi tabanındaki yapılaşmasının durdurulmasını istedi.
Semt sakinleri yetkililere, “Büyükesat Vadisi mezarlık olmasın. Jeolojik sakınca taşıyan bu alanda verilen yol ve inşaat ruhsatları iptal edilsin. Vadimize dokunmayın. Büyükesat Vadisi bütünüyle park olsun” çağrısında bulundu.
Büyükesat Vadisi’ndeki Kırkkonaklar ve Birlik Mahallesi’ni kente bağlayan yolun çökmesi nedeniyle bölgede mağdur olan vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı. Birlik ve Kırkkonaklar Mahallesi muhtarlarının, Birlik Mahallesi İnisiyatifi ve Kırkkonaklar Semt Meclisi’nin organize ettiği eyleme, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Gökhan Yıldırım ve CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve çok sayıda mahalle sakini de destek verdi.
Kırkkonaklar Mahallesi muhtarlığı önünde toplanan bölge sakinleri, yol çökmesinin yaşandığı alanda eylem yaptı.
Eylemde mahalle sakinleri adına basın açıklaması yapan Kırkkonaklar Mahalle Muhtarı Enver Rumeli, vadideki sorunların devam ettiğine dikkat çekti.Rumeli, yetkililere “Kentsel dönüşüm adı altında hızlı ve plansız yapılaşmalar, halk için değil, kişisel rant içindir. Büyükesat Vadisi mezarlık olmamalı. Vadi tabanı ve yamaçlarında yapılaşma durdurulmalı, jeolojik sakınca taşıyan bu alanda verilen yol ve inşaat ruhsatları iptal edilmeli. Vadimize dokunmayın” uyarısında bulundu.
ULAŞIM GÜVENLİĞİ SAĞLANAMIYOR
Semtlerinde son bir ayda iki yol çökmesi yaşandığını belirten Rumeli, şunları söyledi:
“Büyükesat Vadisi yamaç ve tabanında yer almakta olup daha önceleri vadi projesi kapsamındadır. Yeşil alan olarak korunması gereken ve 2023 Nazım İmar Planı’nda ‘doğal karakteri korunacak alanlar’ kategorisinde yer alan vadi imara açılmış ve yığma toprak üzerine yollar ve binalar yapılmıştır. Doldurulan vadinin rant için imara açılması sonucunda yollarımızda büyük kayma ve çökmeler yaşanmıştır. Yoğun trafik halen güvenli olmayan tali yoldan verilmektedir. Alternatif yol olmadığından ulaşım hakkı ve güvenliği sağlanamamaktadır. Trafik pek çok noktada tıkanmaktadır.”
VADİMİZE DOKUNMAYIN
Rumeli, Büyükesat Vadisi’nin bütünüyle semt parkı olması gerektiğine dikkat çekerek,sözlerine şöyle devam etti:
“Semtimizde doğa ile uyumlu yaşamak istiyoruz. Vadimize dokunmayınız. Vadimiz tabanındaki çakma yol kaldırılıp eski cennet çay bahçesi yeniden açılmalıdır. Mağduriyetlerimizin giderilmesi için bu konuda sorumlu tüm ilgili eri göreve, hatta ihmal suçlarının ortaya çıkarılmasına ve TMMOB’a bağlı mimar, inşaat ve jeoloji mühendisleri odalarının bilimsel önerileri doğrultusunda gereğini yapmaya davet ediyoruz. Semtimiz Büyükesat Vadisi mezarlık olmasın diye biz de kent savunmamızı yasal zeminde sürdüreceğiz.”
ANKARA’NIN EKOSİSTEMİ DEĞİŞTİRİLİYOR
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Gökhan Yıldırım ise, Büyükesat Vadisi’ni ekolojik katliam sonucu kaybetmeyle karşı karşıya olduğumuzu bildirerek, şunları dile getirdi:
“Önce İmrahor Vadisi’nden başlayan yamaçların yapılaşmaya açılma sürecini burada da yaşadık ve yol çöktü. Tüm parselde yapılan yüksek yoğunluklu yapılaşmaların karşısında düzensiz planlamayla vadinin birlikte tehlike altında olduğunu görüyoruz. Ankara’nın vadilerinde eskiden akarsular akıyordu. Sonrasında bunların hepsinin yapılaşma üzerinden hedeflenerek kapatıldığı ve Ankara’nın tüm ekosisteminin değiştirildiği bir yönetim anlayışı ile karşı karşıya kaldık.”
YAPILAŞMA NEFES ALDIRMIYOR
Yıldırım, İmrahor ve Büyükesat Vadisi’nin yapılaşmasıyla Ankara’nın rüzgar koridorunun kesildiğini, ikliminin değiştiğini de belirterek, şöyle devam etti:
“Ankara’nın kavurucu sıcaklıklarla boğuşmasının nedeni vadilerin yapılaşmaya açılmasıdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin imar planı ve vadilerin yapılaşmaya açılmasıyla birlikte artık kentte nefes alamaz hale geldik. Bu kentte yaşayamıyoruz ve nefes alamıyoruz. Büyükşehir Belediyesi firmayı suçluyor. Buradaki sorumlu tek firma değil, alanı yapılaşmaya açan ve kentsel planlamayı yapan Büyükşehir Belediyesi’dir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak vadi tabanında yapılan yolun çöktüğüne dair uyarılarımıza kulak kapatan, vadi yamaçlarını yapılaşmaya açan Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Tüm görevlileri yaptıkları yanlıştan dönmeye ve sorumluluk almaya davet ediyoruz."
YAŞAM HAKKI TEHDİT ALTINDA
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ise Ankara’nın altyapı ve üstyapı sorunlarını her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Burada yaşanan durum AKP’nin ve Gökçek’in yönetim anlayışının net bir ifadesidir. Bu ilk değildir. Ankara’da yollar çökmüş insanlar ve dev araçlar kaybolmuştur. Vadilerin yapılaşmaya açılması sonucu yollar çökmüştür. Yaşam hakkı tehdit altındadır, Gökçek odaların semt sakinlerinin görüşlerine kulak vermelidir yoksa daha büyük felaketler bizi beklemektedir. 22 yılıdır Ankara’nın altyapı, ulaşım, su, toplu taşıma ve diğer tüm sorunları artarak devam etmektedir. 22 yıldır Başkent’in yaşadığı tüm sorunların adı Melih Gökçek’tir. Burada yıkılan, yamaçtan kayan yol değil, Gökçek’in yönetim anlayışıdır. Gökçek’in yönetim anlayışı artık yama tutmamaktadır. Bu anlayış yamaçlardan kaymakta, çöken yollara gömülmekte, yağmur ve sel sularında boğulmaktadır.”
Yoldaki çökme nedeniyle boşaltılan Günay ve Umut Apartmanı sakinleri de sorumlular hakkında dava açtıklarını belirterek, mağduriyetlerini büyük olduğunu söyledi.
Apartman sakinleri, başka yerlere kiraya çıktıklarını ifade ederken, bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir kira yardımı yapmadığına da dikkat çekti.
Semt sakinleri, çöken yolla ilgili olarak sorumlular hakkında bireysel suç duyurusunda bulunacaklarını da bildirdi.
Ankara Başkent