27 / 04 / 2024

Ankara Büyükşehir Belediye binası engelliler için düzenlendi!

Ankara Büyükşehir Belediye binası engelliler için düzenlendi!

Ankara Büyükşehir Belediye binası, kamu kurumlarına örnek olacak nitelikte engelliler için yeniden düzenlendi



“Engelsiz Başkent” sloganıyla Ankara’nın dört bir yanında engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdüren 


Büyükşehir Belediyesi, Hizmet Binası’ndaki “engelsiz hizmeti”yle göz dolduruyor. Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’na gelen engelli vatandaşlar, Büyükşehir’in tüm hizmetlerini hiçbir engele takılmadan rahatça alabiliyorlar.


Otoparktan, binayı saran iz yollarına, kabartmalı haritalardan, yardımcı asistan hizmetine, tuvaletlerden, asansörlere ve özel rampalara kadar baştan sona engellilerin kolayca yararlanabildiği  Hizmet Binası, engellilere engelsiz bir hizmet sunuyor. Her türlü engelin ortadan kaldırıldığı Büyükşehir Hizmet Binası’na gelen görme engelli vatandaşlar, gören elleriyle Braille alfabeli haritadan gidecekleri yeri bulabiliyor, iz yollarında yolunu takip ediyor, bedensel engelli vatandaşlar özel rampalı yollarda rahatça engelleri aşıyor, özel kapılardan beklemeden geçiyor ve yardımcı personellerle işlemlerini rahatça takip edebiliyorlar.


 


-ANKARA’DA ENGELSİZ HİZMET


       Yaya yollarında sarı renkli şeritlerin (iz yolları) çekildiği, engelli rampalarının yapıldığı, engelli asansörlerin inşa edildiği, trafiğin engelliler için yeniden düzenlendiği, sosyal ve kültürel çalışmalarla engellilerin sosyal yaşama dahil edildiği Başkent Ankara, engelliler için de en yaşanabilir şehir…


        Engellilere yönelik sayısız hizmeti de bir arada yürüten Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te bir bir engelleri aşarken, hizmet binasıyla da tüm kamu kurumlarına örnek oluyor.


        Türkiye’nin en modern hizmet binasıyla Başkent’te hizmeti her vatandaşına vermek için çalışan Büyükşehir Belediyesi, son yaptığı düzenlemelerle de engelli vatandaşların gönlünü yeniden fethediyor.


 


-HİZMET BİNASI ENGEL TANIMIYOR


        Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetler Daire Başkanlığı’nın uzmanlar eşliğinde öncelikle eksiklikleri tespit edip, ardından eksiklikleri hızlı şekilde bir bir giderdiği çalışmalar kapsamında Hizmet Binası’na gelen engelli vatandaşlar, baştan sona hiçbir engele takılmadan kesintisiz hizmet alabiliyor.


         Ne tür engeli olursa olsun kolay bir şekilde hizmetine ulaşabilen vatandaş, ilk olarak yaklaşık 200 metre uzunluktaki iz yollarıyla gideceği yere ulaşabiliyor.


         Uyarı levhalarıyla belirlenen, kendine ayrılan özel otopark alanına araçlarını bırakabilen engelli vatandaşları, bina girişinde özel kabartmalı ve Braille alfabeli haritalar karşılıyor.


         Ayrıca haritaların yanlarında bulunan “yardımcı asistan telefon kulübesi” ile de engelli vatandaşlar, görevli rehberleri çağırıp, istedikleri yere kadar kendilerine eşlik etmelerini de sağlayabiliyorlar.


         Bina girişlerinde kendilerine özel kapıdan giriş yapan ve danışmalardaki görevli personelden yine binanın genel planı, kat yerleşim planı veya halkla ilişkiler birimindeki bankoların planlarının yer aldığı kabartmalı haritalardan da alabilen vatandaşlar, kendileri için yapılan özel turnikelerden geçerek, Braille alfabeli, sesli özel 22 ayrı asansörle de engelsiz bir şekilde istedikleri birime çıkabiliyorlar.


       Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine özel onlarca değişik hizmetinden yararlanma aşamasında da hiçbir engele takılmadan Belediye Hizmet Binası’nda işlemlerini gönül rahatlığıyla yapabilen engelli vatandaşlara yönelik özel hizmetlerden biri de her katta oluşturulan 26 adet engelli tuvaleti oluyor. Birçok kuruluşta “depo” olarak kullanılan tuvaletler, Büyükşehir Belediyesi ayrıcalığı ile ışıklı ve sesli uyarı levhaları, içeride de acil durumlar için iki adet “acil durum halatı”yla engelli vatandaşlara hizmet veriyor. Hizmet Binası’nın engellilere sunduğu bir başka yenilik de 665 adet Braille alfabeli yönlendirme levhası oluyor. Halkla ilişikler bölümündeki bankoların birim isimlerine kadar her ayrıntı özel kabartmalı olarak belirtliyor.


       Görme engelli 62 yaşındaki Yusuf Sönmez de bu ayrıcalıklı hizmetin en memnun yüzlerinden biri oluyor. Engelli Otobüs Kartı almak için Büyükşehir Belediyesi’ne eşiyle birlikte gelen, kapıda kendisini yardımcı personelin karşıladığı Sönmez, koltukta dinlenirken, personel de işlemlerini takip ediyor. Hizmetten duyduğu memnuniyeti “Bu hizmeti bize sunanlara çok teşekkür ediyoruz” diyerek dile getiren Sönmez, hiçbir engelin yaşanmadığı Hizmet Binası’ndaki yeniliklerle kolayca hallediyor işlerini…

Ankara Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön