23 / 12 / 2024

Ankara CSO binası ne zaman tamamlanacak?

Ankara CSO binası ne zaman tamamlanacak?

Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası inşaatı ‘bitmeyen senfoniye' dönüştü. 1992'de başlayan süreç, 24 yıldır devam ediyor. Ama CSO'nun yeni binası bitmedi.



Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası inşaatı ‘bitmeyen senfoniye' dönüştü. 1992'de başlayan süreç, 24 yıldır devam ediyor. Binanın mimarları Semra ve Özcan Uygur'un, o yıl 2 yaşında olan kızları üniversiteyi bitirip yüksek lisansını tamamladı. Bu süreçte dört cumhurbaşkanı değişti. Ama CSO'nun yeni binası bitmedi.


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası inşaatı ‘bitmeyen senfoniye' dönüştü. 1992 yılında yeni bina yapımı için proje yarışması ile başlayan süreç, tam 24 yıldır devam ediyor. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde CSO binasının yetersizliği gündeme gelmişti. 46 proje arasından Semra ve Özcan Uygur çiftinin hazırladığı proje birinci seçilmişti. Mimar çift şimdi 60 yaşında. Aradan geçen zaman zarfında çiftin o yıl 2 yaşında olan kızları üniversiteyi bitirip yüksek lisansını tamamladı. Bu süreçte dört cumhurbaşkanı değişti. Ancak devlet, bir süre atıl duran, bazen ağır aksak ilerleyen binayı hizmete açamadı. Şimdi işlerin fiilen durduğu CSO inşaatı için 100 milyon TL yeni bütçe ayrıldı. Özcan Uygur, “Ertuğrul Günay, bakanlığı döneminde sorunları çözüp, inşaatın epey mesafe almasını sağladı. Abdullah Gül cumhurbaşkanıyken sahada inceleme yaptı ve bitirilememesine hayret etti.” dedi.


Uygur çifti, 1993 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sözleşme imzaladı ve yeni CSO binası için uygulama projeleri hazırlanmaya başladı. Proje tamamlanmadan 1995 yılında inşaat ihalesi yapıldı. Temeli 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı ve inşaat yavaş da olsa devam etti. Alman akustik uzmanı ile Bayındırlık Bakanlığı arasında yaşanan iletişim ve koordinasyon sorunları projeye yansıdı. Aradan yıllar geçti, iş uzadıkça uzadı ve inşaat senelerce atıl durdu. Aksaklıklar sonucunda salonlara ilişkin projeler 2008 yılında bitti. Yönetmelikler değişince 2010 yılında yeniden bir sözleşme yapıldı.


CSO'DA İŞ FİİLEN DURDU


Mimar Özcan Uygur, Ertuğrul Günay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde bizzat devreye girdiğini, kendisini davet edip projenin serencamını sorduğunu belirtti. Günay'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı'nı arayıp sorunu çözdüğünü dile getiren Uygur, “Ertuğrul Bey çok ilgilendi. Bugüne gelmesinde onun çok emeği var. Şimdi ayrılan para tükendiği için yapım işi fiilen durdu. Yeniden ikmal inşaatına çakılması gerekiyor.” diye konuştu.


Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül'ün inşaat sahasını gezdiğini ve bu kadar sürede tamamlanamamış olmasına inanamadığını dile getiren Uygur, “Sayın Abdullah Gül'e brifing verdik, çok hayret etmişti. Sayın Gül'ün görev süresi bitti, bina yerinde bekliyor.” dedi. Bu tip mekânların ülkenin reklamı olduğunu vurgulayan Uygur, “Bu işler üst düzeydeki insanlar sahiplenmeyince yürümüyor. Çünkü; rant içermiyor. Burada verilecek bir konserle Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağlanmış olur.” ifadelerini kullanıyor.


100 MİLYON BÜTÇE DAHA


Yumurta formundaki yeni CSO binası, Sıhhiye'de 154 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa ediliyor. 5 bloktan oluşan yapının toplam inşaat sahası 62 bin metrekare. Proje 2 bin kişilik konser salonu ve 500 kişilik küre biçimli oda müziği salonunu içeriyor. Orta bölümde ise fuaye alanı bulunuyor. Diğer bloklarda koro çalışma ofisleri var. Ayrıca 800 araç kapasiteli otopark da mevcut. Binanın yapımını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı devraldı. Proje için 100 milyon TL yeni bütçe ayrıldı.



Ünal LİVANELİ/Zaman


Geri Dön