02 / 05 / 2024

Ankara Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi tamamlandı!

Ankara Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi tamamlandı!

Ankara’da endüstriyel ve tıbbi atıklar yakılarak çevreye zarar vermeden yok ediliyor. Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama alanındaki “Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi” tamamlanarak devreye girdi.



Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama alanında kurulan endüstriyel ve tıbbi atıkların yakılarak imha edileceği iki ünitenin yer aldığı tesis, yılda 100 bin ton ara depolama, 100 bin ton gazlaştırma ve yakma ile yılda 200 bin ton nihai depolama kapasitesine sahip ünitelerinden oluşuyor. Tesiste ayrıca tıbbi atıklar için 300 tonluk bir soğuk hava deposu da bulunuyor.


Saatte 10 ton atık yakılıyor


Teknoloji ve teknik kapasitesi ile Türkiye’de tek olan ve bu yıl sonunda tam kapasiteye ulaşacak Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi’nde endüstriyel atıkların yakılarak imhasına başlandı.


Her biri saatte 5 ton endüstriyel ve tıbbi atık yakma kapasitesine sahip 2 üniteden oluşan tesiste, saatte 10 ton atık,16 bin metreküplük bir oksijen balonu deposundan sağlanan oksijen desteği ile 1200 ile 1500 derece arasında sıcaklıkta yakılıyor.


Katı atıkların yakılma işlemi sırasında her iki ünitede açığa çıkan gazdan saatte elde edilecek 10 megawatt elektrik enerjisi, Türkiye ekonomisine kazandırılacak. Yakılma işlemi sonunda kalan yüzde 7-8 arası kül ise nihai depolama alanlarında inşa edilen özel mebranlı lodlarda depolanacak.


Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Ankara Katı Atık Projesi”nde nihai amacın depolanacak atık miktarını en aza indirerek, depolama alanlarının ömrünü uzatmak, yeni çöplük alanlara ihtiyaç duyulmasının önlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.


Sincan Katı Atık Depolama Alanı’nda Türkiye’nin en büyük kapasiteli endüstriyel atık ve tıbbi atık bertaraf tesisini kurduklarını ifade eden Ali Kantur, AR-GE çalışma ve araştırmalarının ışığında, deneyimlerini endüstriyel atıkların bertarafı için seferber ettiklerine dikkat çekti.


Atıklarda olduğu gibi, geri dönüşüm için ayrılan bölüm dışında evsel atıkları da yakarak yok etmeyi planladıklarını söyleyen Ali Kantur, “Asıl amacımız Ankara’nın çöpünü yakıp asgari yüzde 90’ını yok etmek” dedi.


Mamak Çöplüğü’nden sonra Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda oluşan Endüstri parklarının bilimsel yöntemlerle hazırlanan plan ve projeler doğrultusunda yükseldiğine dikkat çeken Ali Kantur, “Teknopark kurma yolunda hızla ilerliyoruz” diye konuştu.


TOKİ Haber


Geri Dön