Ankara Saraçoğlu projesinde son durum ne?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ankara’da devam eden Saraçoğlu kentsel dönüşüm çalışmaları yılan hikayesine döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Deniz Gürel, söz konusu çalışmaları kaleme aldı. İşte Gürel'in o yazısı...
Ankara’nın çevre ilçelerinin her biri bir cevher. Doğal güzellikleri olan da var, tarihi özellikleri olan da yer altı zenginlikleriyle sağlık turizmine uygun olan da...
Ancak hemen hepsi ya yeterli yatırımı görmemiş ya da vizyonlu projelerle değerlerini ortaya çıkaramamış.
Ankara’da doğan ve büyüyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un salı günü kentin dış ilçelerine yaptığı ziyarete katıldım.
Kurum, Güdül, Nallıhan, Beypazarı ve Ayaş ziyaretlerinde kentin çevre ilçelerine pek çok yatırım sözü verdi. Ülkesel kalkınmanın en önemli ayaklarından biri olan yerel kalkınmanın önemini vurguladı.
Gezinin öğle yemeği molasında ise konumuz Ankara’ydı. Bakan Kurum, çok tartışılan emsal artışlarından, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki dönüşüme, yılan hikâyesine dönen Ankapark’tan AKM alanında yapımı süren millet bahçesine kadar pek konuda samimi açıklamalarda bulundu...
1 EMSALLİ YERİ 3’E ÇIKARAN DEĞER FARKINI ÖDEMEK ZORUNDA
“İmar değişikliği noktasında ve yapı yüksekliği noktasında da imar planlarında etraftaki yükseklik neyse bu yüksekliği geçmeyecek şekilde belediyeler belirlemek zorunda. Belirlemezse eğer, bakanlık bireysel belirme yetkisine sahip. Diğer taraftan emsal, imar artışlarıyla ilgili bunu da kökten kaldırdık. 1 emsalli bir yeri, 2-3 emsalli bir yere çıkartırsanız, oluşan değer farkının tamamını kamuya ödemek zorundasınız. Kentsel dönüşüm projeleri burada istisna. Özetle son düzenlemeyle emsal değişikliği isteyen kişi için bu bir avantaj olmaktan çıktı.
ANKARAPARK’A SAHİP ÇIKMAK LAZIM
Ankapark Ankara’ya katma değer yaratmak için yapılmış bir proje. Büyüklüğünü-yerini tartışabilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama neticede amaç Ankara’yı cazibe merkezi haline getirmek, iyi niyetle yapılmış bir iş. Yerinin de ben çok yanlış olduğunu düşünmüyorum. Belki biraz daha kompakt bir proje olabilirdi ama bugünün şartlarında karşılık bulduğunu düşündü ki o zamanki yerel yönetim, böyle bir proje yapma kararı aldı. Bir dönem açılmıştı, pandemi süreciyle işletmeci de bu süreçten ister istemez etkilendi olumsuz olarak. Neticede orası belki yüzde 100’ü kullanılamaz ama büyük bir kısmı Ankara’ya, Ankaralı’ya, Türkiye’ye hizmet edecek bir proje. Orayı her hâlükârda işletmek lazım. Yani milli bir servet, bu servete sahip çıkmak lazım. Diğer işleri konuşmak boş konuşmak olur. Yani yapılmışı eleştirmek kolay. Neticede yapılmış. Büyük uğraşlar, büyük bir fedakârlık var. Yani orada bugün için yapmamız gereken projeyi en işler haliyle hayata geçirmek diye düşünüyorum.
SARAÇOĞLU BİTTİĞİNDE BAZILARI UTANACAK
Türkiye’de bir kesim var, doğru yapmanız ya da yanlış yapmanız fark etmiyor, sadece eleştiriyorlar. Ben şunu beklerim muhalefetten de bazı sivil toplum örgütlerinde de; yanlışsa eleştir tamam, ama doğruysa alkışla. Bunun bir örneği aslında Saraçoğlu Mahallesi. Ankara’nın göbeğinde yaşanacak bir yer yaratıyoruz, belli kesimler ‘rant yaratılıyor’ diyor. Tescilli binaları koruyarak nasıl bir rant yaparsın? Tescilli binaların, ağaçların tamamını koruyoruz. 350 milyon ihale bedeliyle ki bittiğinde belki 400-500 milyonu bulacak. Yani bırakın ranta kurban etmeyi, bölge değerlensin diye çok ciddi bir yatırım yapılıyor. Ankara’mızın merkezinde atıl duran bir bölgeyi ilk Türk mimarisine göre restore ediyoruz, koruyoruz, ihya ediyoruz. Ankara için çok büyük bir kazanç olacak. 1 sene sonra bittiğinde yersiz eleştirenler utanacak.
Keçiören'de kentsel dönüşüm başlıyor!