27 / 04 / 2024

Ankara'da yaşamak Paris, Roma, Berlin'den daha zor: Gelirin yüzde 30'undan fazlası kiraya verilmemeli!

Ankara'da yaşamak Paris, Roma, Berlin'den daha zor: Gelirin yüzde 30'undan fazlası kiraya verilmemeli!

The Economist tarafından yapılan ve ortalama maaş ve tek yatak odalı bir evin kirasının baz alındığı araştırmada, Ankara tek başına yaşamanın en zor olduğu 15'nci yer oldu. İşte ayrıntılar...



Dünyanın en saygın ekonomi yayınları arasında yer alan The Economist, Avrupa'nın 35 önemli şehrini değerlendirdi ve 'tek başına yaşama endeksi'ni açıkladı. 

Türkiye'den başkent Ankara'nın yer aldığı araştırmada, bir kişinin brüt gelirinin yüzde 30'undan çoğunu kiraya vermemesi gerektiği fikri üzerinden analiz yapıldı. 

Ankara da yaşamak Paris, Roma, Berlin den daha zor: Gelirin yüzde 30 undan fazlası kiraya verilmemeli!

ANKARA'DA YAŞAMAK ORTALAMANIN ÜSTÜNDE PAHALI

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre; söz konusu araştırmada belirlenen kentlerde yaşayan kişilerin 'ortalama maaş'ı ve bir yatak odalı apartman dairelerinin kiraları dikkate alındı. Apartman daireleri, iş alanlarının yer aldığı bölgelerden seçildi. Karşılaştırmanın kolay olması amacıyla da dolar bazından hesaplamalar yapıldı. 

En yüksek kiraların Londra ve Cenevre'de olduğu tespit edilirken, dolar bazında Ankara'nın kiralama için en uygun bölge olduğu belirlendi. 

Kira ve ortalama gelir arasındaki bağlantıyla hesaplama gerçekleştirildiğinde ise  Ankara  yaşamanın ortalamanın üzerinde pahalı olduğu görüldü. 

Ankara da yaşamak Paris, Roma, Berlin den daha zor: Gelirin yüzde 30 undan fazlası kiraya verilmemeli!

AB ülkeleri arasında en yüksek enflasyon oranına sahip Macaristan'ın başkenti Budapeşte, maaşların kira bedellerini karşılama oranı en düşük kent oldu. 

Portekiz'in başkenti Lizbon, son dönemde 'dijital göçmen'lerdeki artış, ucuz vize imkanı gibi sebeplerle yükselen kiralar gerekçesiyle tek başına yaşaması en zor 2. şehir olarak kaydedildi. Lizbon'da ortalama yıllık maaşın 31 bin dolar, kiranın ise 58 bin dolar olduğu; ortalama kiranın ortalama gelirden yaklaşık 2 katı olduğu tespit edildi. 

Bu iki kentte yaşamanın ABD'nin cazibeli şehirlerinden New York'ta yaşamak kadar zor olduğuna dikkat çekildi. 

Ankara da yaşamak Paris, Roma, Berlin den daha zor: Gelirin yüzde 30 undan fazlası kiraya verilmemeli!

Ortalama maaşın ortalama kiraya bölünmesiyle hesaplanan değerin 1'den yüksek olması durumunda yaşama zorluğunun düşük, 1'den az olması halinde yaşamanın zor olduğu araştırmada Ankara'nın skoru 0,8 seviyesinde oldu. 

35 kentin bulunduğu araştırmada Ankara, 15. sıraya yerleşerek;  'tek başına yaşama zorluğu' konusunda Paris, Kopenhag, Roma, Berlin, Viyana gibi yerleri geride bıraktı. 

Almanya'nın Bonn şehri, yıllık ortalama 53 bin dolar maaş ve yıllık ortalama 36 bin dolar kira ile listede en yüksek puanın sahibi oldu. Ekonomik olarak yaşamanın en kolay olduğu kentlerde Bonn'u, İsviçre'den Bern, Almanya'dan Karlsruhe, Fransa'dan Lyon ve Belçika'dan Brüksel izledi. 

İstanbul'da kentsel dönüşüm desteği Resmi Gazete’de yayımlandı! Hibe ve kredi desteği verilecek! 

Müteahhitlerin en büyük sorunu finansman!

1957 yılında belediye 1.200 gayrimenkul sahibine 1 milyon TL borçlu!


Geri Dön