22 / 12 / 2024

Ankara'daki eski havagazı fabrikasına ilişkin 14 soru mecliste!

Ankara'daki eski havagazı fabrikasına ilişkin 14 soru mecliste!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara'da bulunan eski havagazı fabrikasının yıkım ve söküm süreci hakkında Başbakan Yıldırım'a 14 soru sordu..



Ankara daki eski havagazı fabrikasına ilişkin 14 soru mecliste!


CHP  Ankara  Milletvekili Murat Emir, Ankara'da bulunan eski havagazı fabrikasının yıkım ve söküm sürecine ilişkin soru önergesi hazırladı. Emir sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


CHP'li Emir "Çankaya İlçesi 29228 adanın üzerinde bulunan tarihi eski Havagazı Fabrikası’nın yıkım ve söküm süreci, kamuoyunda insan ve çevre sağlığı açısından yoğun tartışmalara neden olmuştur. Asbest içerdiği bilinen yerle ilgili tartışma ve tepkiler üzerine Ankara 7. İdare Mahkemesi,'1 Mart 2017 tarihli kararla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının yıkım ve söküm işlemini durdurmuştur." diyerek bu bağlamda 14 soru sordu.


Emir'in soruları

1- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı I.Melih Gökçek, 28.02.2017 tarihli açıklamasında yıktıkları binanın asbestli yapıların olmadığı bina olduğunu iddia etmiştir. Bu iddia doğru mudur? Yıkmaya çalıştıkları bina asbestli boruların ve metallerin bulunduğu ‘ana bina’ diye tabir edilen fabrika binası değil midir?


2- Tarihi havagazı fabrikasında boruların içinde var olduğu bilinen ‘asbest’in, boruların dışındaki ambalaj ve örtücü malzemelerde kullanılmış mıdır? Kullanılmışsa borularla temas eden tuğla ve sıvalara da bulaşmaz mı? Bu tuğla ve sıvalar üzerinde de ölçüm yapılmış mıdır? Yıkımda ortaya çıkan bu molozlar hangi şartlarda nereye taşınmaktadır?


3- Burada bulunan 4 adet kazanda ‘asbest’, izolasyon maddesi olarak kullanılmış mıdır? Kullanılmış olma ihtimaline karşılık, kazanların üzerinde de ölçüm yapılması gerekmez mi?


4- Burada ‘asbest’ ölçümü yapacak müesseselerin akredite firmalar olması gerekmez mi? Bu firmaların hem havadan hem de katı malzemelerden örnekler alması gerekmez mi? Çınar Laboratuvarı, yaptığı analizlerde, havadan ve katı malzemeden örnek almış mıdır? Bu alanda analiz yapan Maden Tetkik Arama (MTA) bu ölçümü yapmaya yetkili akredite kurum mudur?


5- 25.01.2013 tarihli ve 28539 Sayılı Asbestle Çalışmalarda Sağlık ye Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre; tarihi havagazı fabrikasının yıkım çalışmalarında, asbest tozundan etkilenecek çalışanlar için risk değerlendirmesi yaptırılmış mıdır?


6- Burada risk değerlendirmesi kapsamında ortam havasının izlenmesi ve kontrolü işleri ile malzemelerde asbest bulunup bulunmadığının tespiti için örnekler alınmış mıdır? Alınmışsa ortam havasında, kontrol işlerinde ve malzemelerde bulunan asbest oranı kaçtır?


7- Tarihi havagazı fabrikasının söküm, yıkım, tamir, bakım işlerinde, asbest sınır değerinin aşılması ihtimali olan yerlere uyarı levhaları konulmuş mudur?


8- Asbestli binanın yıkım işlemleri asbest söküm uzmanı nezaretinde yapılmış mıdır? Bu konuda ilgili kamu kuruluşlarınca hazırlanan bir rapor söz konusu mudur?


9- Havagazı fabrikasındaki asbestli yapılarla ilgili çalışmalara başlanmadan önce, iş planı hazırlanmış mıdır? Bu plan, Ankara Çalışma ve İş Kurumu II Müdürlüğü’ne bildirilmiş midir? Bu işlerde çalışacak sayısı, buradaki asbestin türü ve miktarı, işe başlama tarihi ve işin tahmini süresi, asbest sökümü ve uzaklaştırılması işleminde kullanılacak ekipman özellikleri de beraberinde ilgili müdürlüğe bildirilmiş midir? Bildirildiyse bu bilgiler nelerdir?


10- Asbestli yapılarla ilgili işe başlamadan önce, yapılan risk değerlendirmesi sonuçları dikkate alınarak, ilgili sınır değerlere uygunluğu sağlamak için çalışma ortamından düzenli olarak asbest numuneleri alınmış mıdır? Alındıysa bu numunelerdeki lif sayımı yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçlar nedir?


11- İlgili yapılardan numune alma yerleri belirlenirken, çalışanların ve/veya çalışan temsilcilerin görüşleri alınmış mıdır?


12- Numuneler, bu konuda görevli akredite ve yetkilendirilmiş laboratuvarlar tarafından alınmış mıdır? Alınan numunelerin analizi, lif saymak için uygun araç gereçle donatılmış akredite ve yetkilendirilmiş laboratuvarlarda yapılmış mıdır?


13- Asbestli yapının yıkım ve söküm işlemleri sırasında, ortamdan ne kadar zaman aralıklarıyla numune alınmıştır? 8 saatte bir numune alma kuralına uyulmuş mudur?


14-Lif sayımı, faz-kontrast mikroskobu kullanılarak Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği metotla veya eşdeğer sonuçlar veren başka bir metotla yapılmış mıdır?






Geri Dön