22 / 12 / 2024

Ankara'daki kamu binalarının yer değişiklikleri meclis gündeminde!

Ankara'daki kamu binalarının yer değişiklikleri meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Ankara'da kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların yer değişikliklerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti..



Ankara daki kamu binalarının yer değişiklikleri meclis gündeminde!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Ankara'da kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların yer değişikliklerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Yedekci önergesinde "Ankara’da Cumhuriyet’in ana aksını oluşturan, tüm yolların Mustafa Kemal Bulvarı’na çıktığı Ulus-Sıhhiye-Kızılay-Bakanlıklar-TBMM ve Çankaya Köşkü hattı boşaltılmak istenmektedir.


10 Ekim ulus gar patlamasından, askeri lojmanlara yönelik saldırıya, Kızılay ve İçişleri Bakanlığı patlamasından 15 Temmuz’da meclise, Genelkurmay’a darbe girişimine kadar her terör saldırısı, cumhuriyet aksını hedef almıştır.


Türlü oyunlarla, cumhuriyet aksı üzerindeki kamu binaları, sosyal ve ticari alanlar çoraklaştırılmakta; yüksek kira bedelleriyle, cumhuriyet mimarisinden soyutlanmış bir diziliş mantığıyla, külliye çevresine dizilmektedir. Mimarı yönden Ankara’nın ana aksının değiştirilmesi, cumhuriyetten alınan rövanştır. Başkanlık, fiilen anayasadan ve meclis içtüzüğünden önce bu mekân değişikliğiyle getirilmek istenmektedir." dedi.


Ankara’da Mustafa Kemal Bulvarı’na çıkan tüm ana ve ara yollar, 140 yıla yayılan ve meşrutiyetten cumhuriyet devrimlerine varan, mimarı anlayışla şekil bulmuş bir kent ve devlet anlayışı diyen Yedekci bu bağlamda 8 soru sordu.


Yedekci'nin soruları


1. Ankara’da yapılmak istenen, yeni anayasadan önce bakanlıkların, yargının, ordunun, bürokrasinin Kızılay’dan Eskişehir Yolu’na ve Külliye çevresine kaydırılmak istenmektedir?


2. Eskişehir Yolunda yeni binalarına yerleştirilmiş Kaç bakanlık vardır? Kaç Türk Lirası kira bedeliyle oturmaktadır?


3. Eskişehir Yolu’na yargının birimlerini, ordunun birimlerini, üniversiteler ve bürokrasinin bazı yapılarını taşımakla ne amaçlanmaktadır?


4. Ankara’nın mimarisi ve kent planının değiştirilmesiyle ne amaçlanmaya çalışılmaktadır?


5.  TOKİ  ve  Ankara  Büyükşehir Belediyesince Ankara’nın şehir planını tümüyle değiştirip bugüne kadar uygulanan ana aks olan dikey kentleşme modeli terk mi edilmektedir?


6. Ankara’da yeni bir imar ve şehirleşme politikasına mı geçilmektedir?


7. Ankara’da kalkışma girişiminden sonra Eskişehir Yolu üzerinde boşaltılan askeri alanları bu yeni yapılanmayla nasıl değerlendirmeyi düşünmektesiniz?


8. Ankara’da bulunan cumhuriyet dönemine ait kaç bina vardır? Bu binalardan kaçı koruma altındadır? Kaçı yıkım tehlikesi ile karşı karşıyadır? Kaçı yıkılmıştır?





Geri Dön