29 / 04 / 2024

Annemin evinde oturuyorum kira vergisi ödenir mi?

Annemin evinde oturuyorum kira vergisi ödenir mi?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için yıllık beyanname verilerek vergi ödeniyor. Peki, annemin evinde oturuyorum kira vergisi ödenir mi diyorsanız işte yanıtı...



Annemin evinde oturuyorum kira vergisi ödenir mi?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için yıllık beyanname verilerek vergi ödenmesi gerekiyor. 


Kimi zaman mal sahipleri, taşınmaz malını kira bedeli almadan bir başkasının kullanımına bırakabiliyor. Bu durumda kira gelir vergisi mükellefiyeti ne olur? Siz de, "Annemin evinde oturuyorum kira vergisi ödenir mi?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Evin; çocuklara, anne veya babaya verilmişse emsal kira bedeli verilmiyor. Ancak, ev bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılmışsa emsal kira bedeli verilmek zorunda oluyor. 


Kira gelir vergisi ödenmeyen diğer durumlar şu şekilde sıralanıyor;


- Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,


- Binaların mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi, 


Ancak, bu kimselerin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi için emsal kira bedeli hesaplanmaz. 


Örnek olarak, mal sahibi baba, çocuğunun ikametine iki adet gayrimenkul tahsis etmişse sadece bir adet gayrimenkul için emsal kira bedeli hesaplanmayıp diğeri için emsal kira bedeli hesaplanacaktır.


- Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi,


-Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar.


Kira gelirleri için beyanname verme süresinin son günü 31 Mart!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön