23 / 11 / 2024

Antalya'nın konut kalitesi kentsel dönüşümle iyileştirilmeli!

Antalya'nın konut kalitesi kentsel dönüşümle iyileştirilmeli!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, "Antalya olarak sağlık altyapımızı geliştirmemiz, çevre kalitesini iyileştirici adımlar atmamız, konut kalitesini kapsamlı bir kentsel dönüşüm programıyla iyileştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.




ATSO Başkanı Çetin, Türkiye'nin huzur programına, huzur eylem planına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Antalya'ya daha fazla turistin gelmesi için Kaleiçi'nde düzenlemeler yapılması gerekiyor" dedi. 


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, "İhracatta düşüşe rağmen geçen ay yaş sebze ve meyve fiyatları düşmedi, tersine arttı, çünkü soğuk hava maliyeti artırdı. Son günlerde domates fiyatında gerileme başladı, portakal fiyatı 50 kuruşa kadar düştü" dedi. Çetin, ATSO Meclis Salonu'nda düzenlenen Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden iş adamı Mustafa Koç'u rahmetle andı. Türkiye'nin huzur programına, huzur eylem planına ihtiyacı olduğunu ifade eden Çetin, Antalya'ya daha fazla turistin gelmesi için Kaleiçi'nde düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. 


TÜİK'in 2013'te yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Antalya'nın konutta 23'üncü, sağlıkta 41'inci, sosyal yaşamda 46'ncı sırada yer aldığını dile getiren Çetin, "Antalya olarak sağlık altyapımızı geliştirmemiz, çevre kalitesini iyileştirici adımlar atmamız, konut kalitesini kapsamlı bir kentsel dönüşüm programıyla iyileştirmemiz, ayrıca sosyal yasam kalitesini artırmaya daha fazla önem vermemiz gerektiği görülmektedir" diye konuştu. 


Avrupa'ya göçmen akımının bazı ülkelerde ciddi sorunlara yol açtığını dile getiren Çetin, "Şu anda bile her gün 3 binden fazla insan Türkiye'den Yunanistan'a geçiyor. İnsan kaçakçılığı bir türlü durmuyor. Bu göçmen akımı böyle devam ederse, Avrupa Birliği Schengen anlaşmasını daha fazla uygulayamaz ve vizelerin kalkması da ertelenir" ifadelerini kullandı. 


Çetin, gelişmiş ülkelerde akaryakıt fiyatlarının geçen yıl yüzde 25-30 oranında düştüğünü ancak Türkiye'de 2013 Aralık ayından bu yana benzinde fiyat düşüşünün sadece yüzde 11 olduğunu anlattı. Türkiye'nin enerjide üç ülkeye bağımlı olduğunu dile getiren Çetin, şöyle devam etti: "Petrolün yüzde 61'i İran ve Irak'tan. Doğalgazın ise yüzde 56'sı Rusya'dan, yüzde 19'u İran'dan. Avrupa ülkeleri bu bağımlılığı azaltmak için önlemler aldılar. 2000 yılından bu yana birçok Avrupa ülkesinde doğalgaz tüketimi, hatta petrol tüketimi azaldı. Almanya gibi ülkeler elektriği artık güneş ve rüzgar enerjisinden üretiyor. Türkiye ise elektriği doğalgaza bağladı. Rüzgar enerjisi yatırımları çok arttı ama doğalgaz bağımlılığı devam ediyor. Bu bağımlılık nedeniyle Rusya son günlerde Türkiye'nin bütün iyi niyet çağrılarına olumsuz cevap veriyor." 'İsrail ve Macaristan'a ihracatta artış görüyoruz' Rusya üe yaşanan sorunların Antalya'nın tarım ihracatında düşüş yarattığını belirten Çetin, şöyle konuştu:"Yaş meyve ve sebzede 3 haftalık ihracatta yüzde 50'ye yakın bir düşüş görüyoruz, domates, portakal, salatalık en fazla etkilenen ürünlerden. Bölgemizden Rusya'ya ihracat yüzde 79 oranında azaldı. Şimdi İran'ın da Türk ürünleri Rusya'ya ihraç edilmesin' diye önlem aldığı haberi geldi. 


İsrail ve Macaristan'a ihracatta aıtış görüyoruz ama bu da toplam ihracatta düşüşü engellemiyor. İhracatta düşüşe rağmen geçen ayyaş sebze ve meyve fiyatları düşmedi, tersine arttı, çünkü soğuk hava maliyeti artırdı. Son günlerde domates fiyatında gerileme başladı, portakal fiyatı 50 kuruşa kadar düştü." Nisan ayında açılacak EXPO 2016'nın Türkiye için güzel bir tanıtım fırsatı olduğunu vurgulayan Çetin, "EXPO'nun şimdiden Avrupalıları çağırması gerekiyor. Bu konuda gecikme yaşadığımız açıktır. Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanının EXPO için gelmesi ve EXPO'yu himayelerine alması sevindirici bü" gelişmedir ve mutlaka bir hızlanma sağlayacaktır" diye konuştu. 


Hürses


Geri Dön