Antalya Büyükşehir 2017'de yatırım rekoru kıracak!
CHP’li Akaydın döneminde yüzü gülmeyen Antalya, Türel’in 3 yıllık yatırım performansıyla kabuk değiştirdi. 5 yılda yapılan yatırım, son 3 yılda 5’e katlandı.
CHP’li Akaydın döneminde yüzü gülmeyen Antalya, Türel’in 3 yıllık yatırım performansıyla kabuk değiştirdi. 5 yılda yapılan yatırım, son 3 yılda 5’e katlandı.
CHP'li Mustafa Akaydın'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı 5 yılda yatırımlar açısından yüzü gülmeyen Antalya, son 3 yılda yatırıma doydu. Akaydın'ın başkan olduğu 2009-2014 arasında geçen 5 yılda 273 milyon lira olan yatırım harcaması, Menderes Türel'in Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra geçen 3 yılda 1.5 milyar liraya ulaştı. Yani Türel, Akaydın'ın 5 yılda şehre yaptığı yatırımları, 3 yılda 5'e katladı. Yatırım turarı, Antalya Su ve Atıksu İdaresi'nin (ASAT) altyapı yatırımlarıyla 2.5 milyar lirayı buldu. Büyükşehir, 2017 yılında da yatırıma ayırdığı 1 milyar 167 milyon liralık bütçe ile yeni yatırım rekorları kırmaya devam edecek.
BU ARADA BORÇ DA ÖDENDİ
Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan yatırım rekorları kırarken diğer taraftan da 908 milyon lira borç ödemesi gerçekleştirdi. Önceki dönemden işçiye olan 7 milyon liraya yakın borç sıfırlanarak, bu ayıp ortadan kaldırıldı. Tasarruf edilen kaynaklar yatırıma aktarılınca rekor yatırım geldi. Akaydın döneminde hiçbir kredibilitesi olmayan, borç batağında boğuşan ve kağıt üzerinde kalan bütçelerle idare edilen Büyükşehir Belediyesi, 3 yıl sonunda bütçe tahsilat performansında Türkiye birincisi oldu.
BAŞARILI FİNANS YÖNETİMİ
Başarının altın anahtarı başarılı finans yönetimi oldu. Akaydın döneminde ihtiyaç fazlası personele 500 milyon lira ödenirken, Türel döneminde, hizmet sınırı 10 misli artmasına rağmen hem personel sayısı hem de personele ödenen bütçe azaldı. Türel döneminde, sadece 1'inci Etap raylı sistem yüklenicisi ile yapılan uzlaşma ile 60 milyon lira belediye kasasında kaldı.
ALT YAPIYA 967 MİLYON LİRA
Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü de alt yapı seferberliği ilan etti. Antalya ve ilçelerinde içme suyu, kanalizasyon, arıtma gibi alt yapı yatırımları için 3 yılda 967 milyon 563 bin liralık yatırım yapıldı. Bu yatırımların yanı sıra, ASAT'ın 206.5 milyon liralık borcu da ödendi. Sadece 2017'de Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım bütçesinin geçmişle mukayesesi için rakamları paylaşan Başkan Türel, "Bu sene Büyükşehir Belediyesi'nin toplam yatırım bütçesi 1 milyar 167 milyon TL. Çok değil 2013 senesinde Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım bütçesi 23 milyon TL'ydi. Şimdi 1 milyarın üzerinde. Bu değirmenin suyu nereden geliyor? Gayretle geliyor, çalışarak, samimiyetle geliyor. Antalya yerel yönetimler tarihinde bu bir rekordur. Ulaşım yatırımları, artıma ve sulama tesisleri, altyapı yatırımları Antalya'nın dört bir köşesinde Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar devam ediyor" dedi.
DEVAM EDEN PROJELER DOĞU GARAJI:
92.5 milyon liraya mal olacak Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi'nde çalışmalar başladı. 700 araçlık bölgenin en büyük yer altı otoparkı da projede yer alıyor. Yarı-açık sergileme alanları oluşturulacak, mezarlara yakın gezinti güzergahının olacağı nekropol alanı projesinin ise bütçesi 21.2 milyon lira.
TONGUÇ CADDESİ DÜZENLEMESİ:
11.1 milyon liralık yatırımla Tonguç Caddesi üzerinde Eski Şarampol Caddesi, Şarampol Caddesi ve 620 Sokak kesişimlerinde hemzemin geçişi ve katlı kavşak yapıldı.
DÜDEN KATLI KAVŞAK PROJESİ:
45 milyon lira yatırım bedelli proje ile Gazi Bulvarı üzerinde Kızılırmak, Yeşilırmak geçişi, yer altına alınıyor. Proje ile Düden Kavşağı üç katlı hale gelecek.
EFSANE GERİ DÖNÜYOR:
Şarampol Caddesi'ni dünyanın en güzel alışveriş sokaklarından biri haline getirecek proje başlatıldı. 21 milyon 528 milyon liraya ihale edilen proje dünyanın en önemli yayalaştırma projelerinden biri.
VİZYON PROJELER
- Çöpten elektrik üretilecek.
- Türkiye'nin Kanal İstanbul'dan sonraki ikinci çılgın projesi olan Boğaçayı Projesi, Antalya'nın geleceğine yön verecek.
- 5 bin dönüm arazi üzerine film platosu kurulacak.
- Konyaaltı Sahil Projesi tekrar ihaleye çıkarılıyor.
- Döner Gazino'nun bulunduğu Tünektepe'de Antalya'nın gelecekteki simgesi olabilecek bir turistik tesis cazibe merkezi ve yaşam alanı projesi hayat bulacak.
- Kepez Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi ile Antalya yeni bir cazibe merkezine kavuşacak.
- Raylı sistem 3'üncü etabı projesi tamamlanarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunuldu.
- Antalya Atatürk Stadyumu, halka açık park olacak.
- Kent Müzesi projesi, büyük bir kültür, sanat, rekreasyon ve yeşil alan projesi olarak Antalya'ya ve turizme canlılık kazandıracak.
- 10 bin kişilik Ulu Cami Projesi hayata geçirilecek.
- Ali Çetinkaya Caddesi dünyanın ilk müze konseptli caddesi haline gelecek.
TAMAMLANAN PROJELER
MEYDAN-HAVAALANI-AKSURAYLI SİSTEM:
Meydan-EXPO Raylı Sistem Hattı 8 ayda tamamlanarak dünya rekoru kırıldı. Hattı Ulaştırma Bakanlığı, 8 raylı sistem aracını 120 milyon lira bedelle Büyükşehir temin etti. Yol yapım, bakım ve aydınlatma ile peyzaj işleri için 35.4 milyon lira harcandı.
19 KAVŞAK TAMAMLANDI:
Trafik yoğunluğunun rahatlaması için 5 yılda 19 kavşak sözü, 3 yıl dolmadan yerine getirildi. Tamamlanan kavşakların yanısıra Alanya Telekom ve Ticaret Lisesi Kavşakları, Manavgat Migros, Side, Sorgun ve Sanayi kavşakları ihale sürecinde.
HAVAALANI YOLUNA ALTERNATİF:
50 milyon liralık yatırımla hizmete açılan 5 km uzunluğunda, 60 metre genişliğindeki Altınova yolu, havaalanı ve Alanya yoluna alternatif oldu. Yol üç etap halinde Korkuteli Kavşağı'na bağlanacak. 30 milyon liraya mal olacak yolda, çalışmalar sürüyor.
TURİZM YOLLARI:
6.5 kilometrelik yeni bir yolla Belek ve Kundu turizm merkezlerini birbirine bağladı. Üzerinde iki köprü inşa edilen Kundu- Belek yolu 24.8 milyon liraya mal oldu. 45 dakikalık yol, 7 dakikaya düştü.
ANTALYASPOR ATİLLA KONUK TESİSLERİ:
Büyükşehir tarafından yapılan ve dünyanın en iyi kamp tesislerinden biri olarak Antalyaspor'a hediye edilen Atilla Konuk Tesisleri açıldı. Döşemealtı'da inşa edilen tesisler yaklaşık 50 milyon liraya mal oldu.
KUNDU-EXPO YOLU:
EXPO 2016'yı, Kundu ve Belek turizm bölgelerine bağlayan, 33.1 milyon liraya mal olan 11 kilometre uzunluğundaki yeni yol hizmete açıldı.
KIRSAL YOL YATIRIMI:
Kırsal mahallelerde yol seferberliği başlatıldı. 3 yılda kırsal yollar için 350 milyon lira harcandı. 21.5 milyon lira ile 91 yeni iş makinesi alındı.
ÇİFTÇİYE ELEKTRİK BEDAVA:
Döşemealtı Mellidağ'a kurulan güneş enerji santrali elektrik üretimine başladı. Mart 2017'de diğer etap da tamamlanacak. Sulama birlikleri ve kooperatiflerin elektriği 2017'de bedava olacak.
ANTALYA GÜÇLÜ ŞEHİRLER AĞI'NDA:
Antalya dünyanın en önemli ve güvenli 20 şehri arasına girdi. BM bünyesindeki, New York, Londra, Paris ve Oslo gibi dünyanın en önemli şehirlerinin yer aldığı Güçlü Şehirler Ağı'nın 20 üyesinden biri oldu.
KIRSAL YOL YATIRIMI:
Kırsal mahallelerde yol seferberliği başlatıldı. 3 yılda kırsal yollar için 350 milyon lira harcandı. 21.5 milyon lira ile 91 yeni iş makinesi alındı.
MUBİM:
Türkiye'de ilk olan, tek tıkla hizmeti muhtarların ayağına getiren MUBİM sistemi hizmete alındı. MUBİM ile 909 mahallede 13 bin hizmet yerine getirildi.
ARITMA TESİSLERİ:
Manavgat ve Serik atıksu arıtma tesisleri 8 ayda tamamlanarak hizmete açıldı. 43 milyon lira yatırım bedelli tesis, Manavgat'ın 20 yıllık arıtma ihtiyacına cevap verecek. 50 bin kişi kapasiteli Serik Arıtma Tesisi'nin kapasitesi 36 milyonluk yatırımla 150 bin kişiye çıkarıldı. 6 ayda tamamlanan yatırım, 2030 yılına kadar Serik'in arıtma ihtiyacını karşılayacak.
Sabah