23 / 12 / 2024

Antalya Expo Kulesi tersten inşa ediliyor!

Antalya Expo Kulesi tersten inşa ediliyor!

Antalya, G20'nin ardından şimdi de 2016'da yapılacak Expo'ya hazırlanıyor. Expo 2016 Antalya'nın simgesi olacak Expo Kulesi'nin inşaatı ise geçtiğimiz ay başladı.



Kule ve kongre merkezinin inşaatını üstlenen TACA Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, kule inşaatının 6 ay gibi rekor bir sürede tamamlanacağını anlattı. 


250 MİLYON LİRALIK YATIRIM 

Expo Kulesi'nin Türkiye'de ve yakın coğrafyada ilk kez kullanılan bir yöntemle hayata geçirildiğini belirten Akkurt, "Kulenin 6 ay içinde bitirilmesi için iklim koşulları büyük önem taşıyor. Önümüz kış. Kış aylarında kule tepesinde çalışma koşulları çok zor. Bu nedenle kulenin taşıyıcı omurgasını diktikten sonra, en tepedeki geniş bölümü aşağıdan tamamlayıp, yukarıya taşıyacağız" dedi. Akkurt, süreci şöyle özetledi: "Aşağıda yapımını bitirdiğimiz alanları yukarıya taşımak için inşaatın omurgasına kayar bir kalıp yerleştirdik. Kule omurgasının en tepesine de bu ağır yükü taşıyacak asansör motorları koyduk. Böylece inşaat tamamlandıkça, bölümler yukarı çekilip monte edilecek." Temmuz 2015'te inşaatı başlayan ve toplam yüksekliği 120 metre olan Expo Kulesi'nin önümüzdeki yılın mart ayında tamamlanacağını anlatan Akkurt, "Hem kule hem de kongre merkezi toplamda 250 milyon liralık projeler" dedi. 


'İNGİLTERE'DE OFİS AÇMAK İSTİYORUZ'

Dünyanın farklı ülkelerinde farklı uzmanlık alanları bulunduğunu söyleyen Tayyar Akkurt, "Mesela ABDli'ler projeler konusunda uzman. ABD'deki iştirakimiz TAG Group'u kurarken de bunu hesapladık. Şimdi hedefimiz İngiltere. Sözleşme mühendisliğinde çok iyiler. Orada da bir ofis açmak istiyoruz" dedi. 


Sabah 



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Expo 2016 Antalya’nın simgesi olacak Expo Kulesi’nin inşaatı ise geçtiğimiz ay başladı. Kule’nin ve Kongre Merkezi’nin inşaatını üstlenen TACA Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, kule inşaatının 6 ay gibi rekor bir sürede tamamlanacağını anlattı. 


EYFEL DE EXPO İÇİN YAPILMIŞTI

Bilindiği gibi Paris’te turist akınına uğrayan Eyfel Kulesi de ‘Expo 1889 Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak yapılmıştı. Bu açıdan bakıldığında Antalya'daki 120 metre yüksekliğe sahip Expo Kulesi de bir anlamda Türkiye'nin Eyfel'i olacak. 


24 SAAT MESAİYİ GÖRDÜ, İKNA OLDU 

TACA Yapı, yurtdışında ABD, Rusya, Katar, Suudi Arabistan ve Libya’da da faaliyet gösteren bir özellikle ticari alanlarda uzman bir müteahhitlik şirketi. Kendileri için hız ve çabukluğun önemine vurgu yapan Akkurt, “Üstlendiğimiz işi masada bitirmeden sahaya çıkmayız” dedi ve şunları anlattı: Sürati elde etmenin en iyi yolu saat farkını kullanmak. Örneğin biz Türkiye’de inşaat yaparken, proje yönetimini iyi bir raporlamayla ABD’den sağlıyoruz. Buradaki inşaat mesaisi bittiğinde, saat farkından dolayı ABD’de mesai başlıyor. Raporlar aracılığıyla ‘işin gerisindesiniz, verim az, ekibi artırın’ gibi uyarılar geliyor. Biz de ertesi gün bu uyarılara göre adımlarımızı atıyoruz. Yani bizim iş sürecimiz 24 saat esasına göre işliyor.” ABD’nin en büyük müteahhitlik firmalarından Turner’ın Başkan Yardımcısı Jeffrey Marshall’ın, 4 yıl önce Taca’nın iştiraki TAG Group’a transfer ettiklerini söyleyen Akkurt, “Kendisini parayla ikna edememiştik. Bu sistemi anlattık. Bana döndü ve şöyle dedi: “Ters düşünüyorsun, zaman farkını iyi kullanıyorsun. Tamam anlaştık.” 


KULEYİ TERSTEN YAPIYOR 

Geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz Tayyar Akkurt, Expo Kulesi’nin Türkiye’de ve hatta yakın coğrafyada ilk kez kullanılan bir yöntemle hayata geçirildiğini anlattı. Kulenin 6 içinde bitirilmesi için iklim koşulları büyük önem taşıyor. Önümüz kış. Sert rüzgarda tepede çalışma koşulları çok zor. 


“Bu nedenle  kulenin taşıyıcı omurgasını diktikten sonra, en tepedeki geniş bölümü aşağıdan tamamlayıp, yukarıya taşıyacağız” diyen Akkurt, süreci şöyle özetledi: “Aşağıda yapımını bitirdiğimiz alanları yukarıya taşımak için inşaatın omurgasına kayar bir kalıp yerleştirdik. Kule omurgasının en tepesine de bu ağır yükü taşıyacak asansör motorları koyduk. Böylece inşaat tamamlandıkça, bölümler yukarı çekilip monte edilecek.” 


BAŞKA TÜRLÜ OLMAZDI

Tayyar Akkurt’a “Bu ilginç yöntemle kule inşa etmek nereden aklınıza geldi” diye de sorduk, şunları anlattı: “Bizim ABD’de TAG Group isimli bağlı bir şirketimiz var. Projeleri, iş planlamasını vs. bu şirketimiz aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Expo Kulesi’ni ve istenen iş bitiş tarihini ABD’ye götürdük. Oradan çıkan rapora göre; Konvansiyonel inşaat yöntemleriyle yetişmesi çok zordu. Biz de bu yöntem sayesinde minimum riskle bitirilebileceğini gördük ve işe başladık.” 


TOPLAMI 250 MİLYON TL  

“Alttan ekleme” denilen bu yöntemin dünyada 4 ya da 5 kullanıldığını söyleyen Tayyar Akkurt, kulenin toplam yüksekliğinin 120 metre olduğunu paylaştı. Temmuz 2015’te inşaatı başlayan Expo Kulesi’nin önümüzdeki yılın mart ayında tamamlanacağını anlatan Akkurt, “Hem kule hem de kongre merkezi toplamda 250 milyon liralık projeler” diye konuştu. 


5 kez yalancı çıktım teşekkür ederim! 

2009 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen Dünya Bankası-IMF ortak toplantıları İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılmıştı. Akkurt, bu binayı da kendilerinin yaptığını söyledi ve şu anekdotu paylaştı: “O dönem Dünya Bankası Başkanı olan Robert Zoellick’ten bir mektup geldi. 'Beni 5 kez yanılttınız' denilen mektupta şunlar yazıyordu: 

"Bize İstanbul Kongre Merkezi’nin 12 ayda tamamlanıp, toplantılara yetişeceği söylendi. Ancak ben zamanında yetişeceğine ihtimal vermedim. Hatta kendi içimizdeki 5 ayrı toplantıda “O kongre merkezi bitmez” dedim. Şirketiniz beni yanılttı. Size teşekkür ediyorum." 


İK politikasını da 'tersine' işletiyor

Dünyanın farklı ülkelerinde farklı uzmanlık alanları bulunduğunu söyleyen Tayyar Akkurt, “Mesela ABD projeler konusunda uzman. ABD’deki iştirakimiz TAG Group’u kurarken de bunu hesapladık. İşini iyi bilen ABD’liyi oradan alıp kendi sahanıza getirmek isterseniz, 3-4 kat fazla maaş vermek zorundasınız. Biz onu, kendi ülkesinde istihdam ederek hem saat farkını kullanıyoruz, hem de ekonomik olarak tasarruf ediyoruz. Yeni hedefimiz İngiltere. Sözleşme mühendisliğinde çok iyiler. Orada da ofis açmak istiyoruz" dedi. 


ENR'de 198'inci sırada

Tayyar Akkurt "Şimdiye dek 1.6 milyon metrekare inşaat yaptık. Bunun 700 bin metrekareyi aşkın bölümünü oteller, 391 bin metrekaresini AVM'ler, 262 binini de kongre merkezleri oluşturdu. Ciromuz da 300 milyon dolar dolayında seyrediyor" dedi.



Akşam 



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


G20 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Antalya, şimdi de EXPO’ya hazırlanıyor. Taca İnşaat Başkanı Akkurt, EXP0 2016 Antalya’nın simgesi 120 metrelik kuleyi, hava şartları da düşünülerek, Türkiye’de daha önce hiç kullanılmamış bir yöntemle inşaa ettiklerini söyledi.


Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB’yi buluşturan G20 Liderler Zirvesi’ne geçen hafta ev sahipliği yapan Antalya, şimdi de dünyanın en önemli 3 organizasyonundan biri olan EXPO’ya ev sahipliği yapmak için gün sayıyor. Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan EXPO 2016 Antalya, nisan ayında kapılarını açacak ve ekim ayına kadar 6 ay boyunca ziyaret edilebilecek. EXPO’lara yapılan en yüksek uluslararası katılım ve yerli-yabancı 8 milyon ziyaret hedeflendiği EXPO 2016 Antalya’nın simgesi de Türkiye’nin Eyfel’i olarak gösterilen EXPO kulesi olacak. 120 metre yüksekliğindeki kulenin yapımı ise iklim şartları da düşünülerek, şimdiye dek Türkiye’de ve bölgede ilk defa uygulanacak bir yapım yöntemiyle inşa ediliyor. Yapan ise aldığı işlerde ulaştığı hızla dünyada dikkat çeken TACA İnşaat. 23 Nisan 2016’da Antalya’da açılacak Botanik Expo’sunun kulesi ile kongre merkezinin inşaatını yapan TACA İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt ile sohbet ettik. Akkurt Mart 2015’te başladıkları kongre merkezi inşaatının Ocak 2016’da, Temmuz 2015’te başlayan kule inşaatının da Mart 2016’da tamamlanacağı bilgisini verdi.


250 MİLYONLUK PROJE


Bilindiği gibi Eyfel Kulesi EXPO için yapılmıştı. Bu yüzden  Antalya’daki 120 metre yüksekliğe sahip olacak kule de Türkiye’nin Eyfel’i olacak. Kuleyi, Türkiye’de şimdiye dek ilk defa uygulanan ve yurt dışında da birkaç örneği bulunan teknolojik bir yapım yöntemiyle inşa ettiklerini söyleyen Akkurt, şunları anlattı: “Önümüzdeki günlerde iklim koşulları yüksekte çalışmayı zorlaştıracak. O nedenle inşaata aşağıda devam edecek formülü benimsedik. Kulenin en üstteki geniş bölümünü aşağıda tamamlayıp orta çekirdeğine kayar kalıp yerleştirdik. Kolon gibi yükselen bölümün tepesine de asansör motorları koyduk. İnşaat aşağıda tamamlandıkça yukarı çekilecek. Kule alttan ekleme yöntemiyle tamamlanacak.” Akkurt, kule ve kongre merkezinin 250 milyon liralık proje olduğu bilgisini de verdi.


ABD’DE TERSİNİ YAPTI GÜNÜ 10 SAATE İNDİRDİ


TACA İnşaat’ın en büyük özelliklerinden birisi de hızı. Akkurt, işlerin rayında yürümesi ve zamanında bitmesi için iyi planlama gerektiğini belirterek, bunun için de saat farkını kullanmak için TAGRoup Washinton DC’yi açtıklarını söyledi. Akkurt’un anlattıklarına göre örneğin Türkiye’de şantiyede iş bittiğinde, proje grubuna yani Washington’a bilgi veriliyor. Orada çalışma saati olduğundan, projeyle ilgili detaylı çalışma yapılıyor ve Türkiye’de işbaşı yapıldığında o gün ne yapılması gerektiği, planlama hazır oluyor. 4 yıl önce Turner Grubu’ndan Jeffry Marshal’ı transfer ettiklerini kaydeden Akkurt “Kendisi bize ‘yabancı şirketler ABD pazarına girmek için gelirken, siz başka pazarlar için Amerika’ya geliyorsunuz’ demişti. Günlük çalışma süremiz 10 saati geçmez. Hiç 3 vardiya çalışmayız” diye konuştu.


Baba işiyle başladı dünyada 198. sıraya çıktı


Tayyar Akkurt, babası Mecit Akkurt’un 1953’te kurduğu Akkurt İnşaat’ta sektöre girdi. 1988’de Taca İnşaat’ı kurdu. Yöneldiği projelerle birlikte Libya, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ofislerini, proje grubu için de TAGRoup Washinton DC’yi açtı. Yaptıkları işlerin Taca’yı müteahhitlik sektöründe dünya ligini belirleyen ENR’nin 250 şirketlik listesinde 198’inci sıraya taşıdığını kaydeden Akkurt “1988’den bu yana 1.6 milyon metrekarelik inşaat yaptık. Ciromuz da 300 milyon dolar dolayında seyrediyor” dedi.


Dünya Bankası’nı 5 kez yanılttı tebrik mektubu aldı


Tayyar Akkurt, 12 ayda yaptıkları İstanbul Kongre Merkezi’yle ilgili bir anekdodu da paylaştı.  Akkurt’a Eylül 2009’da dönemin Dünya Bankası Başkanı Rober Zoellick’ten bir mektup alır. Zoellick, mektupta “Bize İstanbul Kongre Merkezi’nin 12 ayda tamamlanıp, 6-7 Ekim 2009’daki toplantılara yetişeceği bildirilmişti. Ancak ben zamanında yetişmesi konusunda hep tereddüt yaşadım. Program hazırlıkları sırasında 5 ayrı toplantıda ‘O kongre merkezi bitmez’ görüşünü savundum. Şirketiniz beni yanılttı. Size teşekkür ediyorum” diye yazar.


Star




Hürriyet Gazetesi'nin köşe yazarı Vahap Munyar haberi şu şekilde ele aldı;


TAYYAR Akkurt, babası Mecit Akkurt'un 1953'te kurduğu Akkurt İnşaat'ta sektöre girdi. 1988'de kardeşlerinden ayrılıp, Taca İnşaat'ı kurdu.10 yıl kadar Antalya’da otel inşaatlarına yoğunlaştı. Kimi otelleri 6 ayda bitirerek dikkati çekti. Derken alışveriş ve kongre merkezleri inşaatında da öne çıktı. Yöneldiği projelerle birlikte Libya, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ofislerini açtı. Bir yandan merkezini İstanbul’a taşırken, diğer taraftan proje grubu için TAGRoup Washington DC’yi açtı. 4 yıl önce Turner Grubu’ndan Jeffry Marshal’ı transfer etti.Akkurt, 23 Nisan 2016’da Antalya’da açılacak Botanik Expo’sunun kule ve kongre merkezi inşaatına geçmeden, 1988’den buyana yaptıkları işleri özetledi:

- 1988’den buyana 1.6 milyon metrekarelik inşaat yaptık. Bunun 700 bin metrekaresini aşkın bölümünü oteller, 391 bin metrekaresini alışveriş merkezleri, 262 bin metrekaresini de kongre merkezleri oluşturdu.

Yaptıkları işlerin Taca’yı müteahhitlik sektöründe dünya ligini belirleyen ENR’nin 250 şirketlik listesinde 198’inci sıraya taşıdığını kaydetti:

- Ciromuz da 300 milyon dolar dolayında seyrediyor.Ardından ekrana Antalya Expo 2016’nın sembolü olacak kule ile kongre merkezinin proje görüntülerini yansıttı.

Kulenin alttan ekleme yöntemiyle yükselen görüntüsü eşliğinde anlattı:

- Kule 120 metre yüksekliğinde olacak. Mart 2016’da da bitecek. Önümüzdeki günlerde iklim koşulları yüksekte çalışmayı zorlaştıracak. O nedenle inşaata aşağıda devam edecek formülü benimsedik. Kulenin en üstteki geniş bölümünü aşağıda

tamamlayıp orta çekirdeğine kayar kalıp yerleştirdik. Kolon gibi yükselen bölümün tepesine de asansör motorları koyduk. İnşaat aşağıda tamamlandıkça yukarı çekilecek.Kulenin alttan ekleme yöntemiyle tamamlanacağını vurguladı:

- Bu yöntem dünyada bildiğim kadarıyla 4-5 kez kullanıldı. Bölgemizde ilk kez biz kullanıyoruz.Kule ve kongre merkezinin 250 milyon liralık proje olduğuna değindi:

- Kongre merkezi inşaatına Mart 2015’te başladık. Ocak 2016’da bitecek. Temmuz 2015’te başlayan kule inşaatı da Mart 2016’da tamamlanacak. Akkurt, inşaat takvimini anlatırken, 2011 Kasım’ının ikinci yarısını anımsadım.


120 metrelik Expo 2016 Antalya kulesini 'alttan ekleme' ile bitirecek


Tüm Yazıları Dönemin Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve Antalya Ticaret Odası Başkanı Ali Çandır ev sahipliğinde Paris’e gitmiştik. Dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın “Expo 2016” bayrağını aldığı ana tanıklık etmiştik. 2012’den itibaren dolu dolu 3 yıl geride geçtikten sonra, kongre merkezi inşaatı Mart 2015, sembol kule inşaatı Temmuz 2015’te başlayabildi...


Bu işler neden son dakikaya kaldı?

Şirketiniz yüzünden5 kez yanılgı yaşadım TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt’a Eylül 2009’da dönemin Dünya Bankası Başkanı Rober Zoellick’ten bir mektup ulaştı:- Şirketiniz yüzünden 5 kez yanıldım. Zoellick, mektupta Dünya Bankası-Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 yılı ortak toplantılarının gerçekleştiği İstanbul Kongre Merkezi’yle ilgili yanılgısını anlatıyordu:

- Bize İstanbul Kongre Merkezi’nin 12 ayda tamamlanıp, 6-7 Ekim 2009’daki toplantılara yetişeceği bildirilmişti. Ancak ben zamanında yetişmesi konusunda hep tereddüt yaşadım. Program hazırlıkları sırasında 5 ayrı toplantıda “O kongre merkezi bitmez” görüşünü savundum.Merkezin 12 ayda bittiğini anımsattı:

-Şirketiniz beni yanılttı. Size teşekkür ediyorum. İşler önce masada biterhiç 3 vardiya çalışılmaz TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, işlerin rayında yürümesi ve zamanında bitmesi için iyi planlama gerektiğini vurguladı:

- İşi önce masada bitirir, sonra sahaya çıkarız. Günlük çalışma süremiz 10 saati geçmez. Hiç 3 vardiya çalışmayız. Şantiyelerde gece temizlik yapılır, ertesi gün kullanılacak malzemeler hazırlanır.


Hürriyet/ Vahap Munyar


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Çiçek ve çocuk temasıyla tüm dünyadan konuklarını ağırlamaya hazırlanan Expo 2016 Antalya’ya TACA İnşaat damgasını vurmaya hazırlanıyor. Expo 2016 Antalya etkinliği kapsamında organizasyonun simge yapıları Expo Kulesi’ni ve Antalya Kongre Merkezi’ni özel yapılarda uzmanlaşan TACA İnşaat hayata geçiriyor. Kurulduğu 1953'ten bu yana üç nesildir yurtiçinde ve yurtdışında pek çok önemli projeyi bitiren TACA İnşaat, Amerika, Libya, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulu ofisleri ve uluslararası ortaklarıyla, Ortadoğu ve Afrika’da oteller, hastaneler, kongre merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi kitlesel yapılar yapan bir müteahhitlik şirketi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, kendileri için hız ve çabukluğun önemine işaret ederek, “Üstlendiğimiz işi masada bitirmeden sahaya çıkmayız” dedi ve şunları anlattı: “Sürati elde etmenin en iyi yolu saat farkını kullanmak. Biz Türkiye’de inşaat yaparken, proje yönetimini iyi bir raporlamayla ABD’den sağlıyoruz. Buradaki inşaat mesaisi bittiğinde, saat farkından dolayı ABD’de mesai başlıyor. Raporlar aracılığıyla ‘işin gerisindesiniz, verim az, ekibi artırın’ gibi uyarılar geliyor. Biz de ertesi gün bu uyarılara göre adımlarımızı atıyoruz. Bizim iş sürecimiz 24 saat esasına göre işliyor.” açmak" dedi. 


ABD’nin en büyük müteahhitlik firmalarından Turner’ın Başkan Yardımcısı Jeff rey Marshall’ı, 4 yıl önce Taca’nın iştiraki TAG Group’a transfer ettiklerini söyleyen Akkurt, “Kendisini parayla ikna edememiştik. Bu sistemi anlattık. Bana döndü ve ‘Ters düşünüyorsun, zaman farkını iyi kullanıyorsun. Tamam anlaştık’ dedi” bilgisini paylaştı. 


Alttan ekleme yöntemiyle yapılıyor 


Geçen hafta bir araya geldiğimiz Tayyar Akkurt, Expo Kulesi’nin Türkiye’de ve hatta yakın coğrafyada ilk kez kullanılan bir yöntemle hayata geçirildiğini anlattı. “Kulenin 6 ay içinde bitirilmesi için iklim koşulları büyük önem taşıyor. Kış aylarında kule tepesinde çalışma koşulları çok zor. Bu nedenle kulenin taşıyıcı omurgasını diktikten sonra, en tepedeki geniş bölümü aşağıdan tamamlayıp, yukarıya taşıyacağız” diyen Akkurt, süreci şöyle özetledi: “Aşağıda yapımını bitirdiğimiz alanları yukarıya taşımak için inşaatın omurgasına kayar bir kalıp yerleştirdik. Kule omurgasının en tepesine de bu ağır yükü taşıyacak asansör motorları koyduk. Böylece inşaat tamamlandıkça, bölümler yukarı çekilip monte edilecek.” 


Akkurt’a “Bu ilginç yöntemle kule inşa etmek nereden aklınıza geldi” diye de sorduk, şunları anlattı: “Bizim ABD’de TAG Group isimli bağlı bir şirketimiz var. Projeleri, iş planlamasını vs. bu şirketimiz aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Expo Kulesi’ni ve istenen iş bitiş tarihini ABD’ye götürdük. Oradan çıkan rapora göre; konvansiyonel inşaat yöntemleriyle yetişmesi çok zordu. Biz de bu yöntem sayesinde minimum riskle bitirilebileceğini gördük ve işe başladık.” 


“Alttan ekleme” denilen bu yöntemin dünyada 4 ya da 5 kez kullanıldığını söyleyen Akkurt, 120 metre yüksekliğindeki kulenin 2016 Mart'ında tamamlanacağını söyledi. Akkurt, “Hem kule hem de kongre merkezi 250 milyon liralık proje” dedi.


Zoellick: 5 kez yalancı çıkardınız size teşekkür ediyorum!


2009 yılında Dünya Bankası-IMF ortak toplantılarının yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi’ni de kendilerinin yaptığını hatırlatan Akkurt, şu anekdotu paylaştı: “O dönem Dünya Bankası Başkanı olan Robert Zoellick’ten bir mektup geldi. ‘Beni 5 kez yanılttınız’ denilen mektupta şöyle deniyordu: ‘Bize Kongre Merkezi’nin 12 ayda tamamlanıp, toplantılara yetişeceği söylendi. Ancak ben yetişeceğine ihtimal vermedim. Hatta kendi içimizdeki toplantıda ‘O kongre merkezi bitmez’ dedim. Şirketiniz beni yanılttı. Size teşekkür ediyorum.”


'İşini iyi bilen ülkesinde kalsın hem biz kazanalım hem onlar'


ABD’lilerin projeler konusunda uzman olduklarını, ABD’de TAG Group’u kurarken bunu hesapladıklarını anlatan Akkurt, "İşini iyi bilen ABD’liyi buraya getirmek isterseniz, 3-4 kat fazla maaş vermek zorundasınız. Biz onu, kendi ülkesinde istihdam ederek hem saat farkı avantajını kullanıyoruz, hem de ekonomik olarak tasarruf ediyoruz. Şimdi hedefi miz sözleşme mühendisliğinde çok iyi olan İngiltere'de ofis açmak'' dedi


Dünya




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


G20 Zirvesi'nde dünya liderlerini ağırlayan Antalya, şimdi de "çiçek" ve "çocuk" temasıyla EXPO 2016'ya hazırlanıyor. EXPO 2016 Antalya etkinliği kapsamında organizasyonun simge yapıları EXPO Kulesi'ni ve Antalya Kongre Merkezi'ni, özel yapılarda uzmanlaşan TACA İnşaat hayata geçiriyor. EXPO 2016'nın sembol yapısı olan kule, dünyada yalnızca Antalya'da belirli bir bölgede yetişen kum şakayığı çiçeği ve Üçkapı'dan esinlenilerek tasarlandı. 23 Nisan 2016 tarihinde törenle açılışı yapılacak 120 metrelik EXPO Kulesi'nin inşaatı 6 ayda tamamlanacak. Kurulduğu 1953 yılından bu yana üç nesildir yurtiçinde ve yurtdışında pek çok önemli projeyi bitiren TACA İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı Tayyar Akkurt şunları söyledi: EXPO organizasyonları milyonlarca turist için çekim alanı oluşturuyor ve her EXPO'nun bir sembol yapısı oluyor. Gerek iş bitirme hızımız gerekse üretim kalitemizden dolayı EXPO 2016 Antalya'nın simge yapısı olan EXPO Kulesi'ni ve Antalya Kongre Merkezi'ni inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. 120 metre yüksekliğe sahip olacak bu kuleyi, Türkiye'de şimdiye dek ilk defa uygulanacak teknolojik bir yapım yöntemiyle inşa ediyoruz. Yurtdışında bu teknikle inşa edilen yalnızca birkaç örnek bulunuyor. G20 Zirvesi nedeniyle tüm dünyanın dikkatini Antalya'ya yönelteceği bir dönemde, Türkiye'de daha önce kullanılmamış bu teknikle EXPO Kulesi'ni inşa ediyor olmak gurur verici. Restoranlar, gözlem ve dinlence alanlarını barındıracak EXPO Kulesi ve Kongre Merkezi, hem Antalya'ya hem turizm sektörümüze değer katacak." TACA İnşaat Amerika, Libya, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde kurulu ofisleri ve uluslararası ortaklarıyla, Ortadoğu ve Afrika'da oteller, hastaneler, kongre merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi kitlesel yapılar inşa ediyor. TACA İnşaat, sektör sıralamasında dünyada 198. sırada yer alıyor. EXPO 2016 Antalya'nın inşası için bir grup gazeteciyle bir araya geldiğimiz TACA İnşaat'ta günde 3 vardiya çalışmadan, sadece 10 saatlik mesaiyle en hızlı biçimde işleri bitirmenin mümkün olduğunu öğrendik. Üstelik bu konuda şirket, IMF-Dıinya Bankası toplantılarının yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi inşaatında kendini ispatlamış. 2009 toplantıları için kongre merkezini 1 yıl gibi kısa sürede yetiştiren TACA İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı Tayyar Akkurt şöyle konuştu: "İnşaatı zamanında yetiştirdiğimiz için IMF bize bir teşekkür plaketi verdi. Dönemin IMF Başkanı Dominique StraussKahn, 'Sizin yüzünüzden 5 kez yalan söyledim. 'İnşaatı yetiştiremeyecekler' dedim, ama siz beni yanlış çıkarttınız' dedi." TACA İnşaat, Antalya'da otelleri hızla inşa etmesiyle tanınmış. 5 ayda anahtar teslimi otel ve alışveriş merkezi, şirketin yolunu açmış. Tayyar Akkurt hızlı iş bitirmenin sırrını şöyle açıkladı: "Biz ihaleyi aldıktan sonra çok iyi bir hazırlık yaparız. Bütün detayları dikkate alır, malzemeleri önceden sipariş ederiz. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlarız ve takvimlendiririz. Bu yaklaşık 1 ay alır. Sonra da işe başladığımızda, hiç zaman kaybetmeyiz, malzeme beklemeyiz. Bütün bunları da tek vardiya çalışarak yaparız. Şantiyelerde 3 vardiya hiç çalışmadık. Gündüz gözüyle iş yaparız. Gece sadece temizlik yapılır. Gece çalışma, verimliliği düşürür; iş güvenliği açısından risklidir. Bunun da katkısıyla çalışan sayısı ve saati bakımından kaza oranını Türkiye ortalamasının üçte biri, Avrupa ortalamasının yarısı düzeyine indirdik. Şantiyelerimizde 3 vardiya yok, ama bizim faaliyetimiz 24 saat sürer. Çünkü Amerika ofisimiz devreye girer. Saat farkından dolayı Türkiye'de yapılan işlerin raporlaması ve izlemesini, ABD'deki ofisimiz gerçekleştirir. Sabah olduğunda şantiyede işler durmadan devam eder." 



Habertürk


Geri Dön