24 / 07 / 2024

Antalya falezdeki gayrimenkul satışı tehlikede!

Antalya falezdeki gayrimenkul satışı tehlikede!

Falez bandı üzerinde bulunan, 12718 ada 1 parseldeki gayrimenkul için bugün ihale gerçekleştirilecek. Ancak satış tehlikeye girebilir. Muratpaşa Belediyesi’ni büyük bir tehlike bekliyor.




Kamuoyuna eski mobil alanı olarak gelen 12718 ada 1 parseldeki gayrimenkul satışının kamuoyuna lanse edildiği gibi eski mobil alanı olmadığı anlaşılırken bugün gerçekleşecek satış sonrası Muratpaşa Belediyesi’ni büyük bir tehlike bekliyor. Zira arsanın eski mülk sahipleri ‘Ticari kazanım elde edildiği’ gerekçesi ile dava açma hakkına sahip olabilir.


TİCARİ KAZANÇ ELDE EDİLDİ

Dönemin Muratpaşa Belediye Başkanı Mehmet Manavoğlu döneminde ‘Düzenleme ortaklık payı’ ile belediye uhdesine geçen söz konusu alanın emsali yüzde 0,5’den yüzde 0,50’ye çıkartıldığı belirtildi. Arsanın ilk sahibinin belediyenin ‘Ticari kazanç elde ettiği’ gerekçesi ile dava açma hakkı bulunuyor. Ancak bu konuda zaman aşımı büyük önem taşıyor.


Muratpaşa Belediyesi Falez bandı üzerinde bulunan, 12718 ada 1 parseldeki gayrimenkulü bugün açık arttırma usulü ile satacak.


CHP’LİLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Satılacak olan arsanın falez bandı üzerindeki eski mobil alanı olduğu şeklindeki söylemler kamuoyuna gelmiş ve bu satışa bazı CHP’liler de tepki göstermişti. Muratpaşa Belediyesi ise yaptığı açıklama ile söz konusu alanın eski mobil alanı olmadığını farklı bir parsel olduğunu açıklamıştı.


HER BELEDİYE SATABİLİYOR

Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’de hemen hemen bütün belediyeler için, gelir kaynaklarından birinin gayrimenkul satışları olduğu belirtilerek Antalya’da da bu durumun, kamu hizmetleri için tüm belediyelerin sıkça başvurdukları bir yöntem olduğu ifade edildi” denilmişti.


EMSAL 5’DEN 50’YE ÇIKTI

Falez bandı üzerinde bulunan, 12718 ada 1 parseldeki gayrimenkulün Muratpaşa Belediyesi eski Başkanı Mehmet Manavoğlu döneminde ‘Düzenleme ortaklık payı’ ile belediye lehine elde edilen bir alan olduğu öğrenildi. Ancak söz konusu alanda o dönemlerde emsalin yüzde 0,5 yada yüzde 0,10 civarlarında olduğu ifade edilirken arsanın belediye uhdesinde iken emsalin yüzde 0,50’ye çıkartıldığı kaydedildi.


MİLK SAHİBİ DAVA AÇABİLİR

İmar planlarında günübirlik tesis alanı olarak planlı bulunan söz konusu arsanın ilk sahibinin bu durumda dava açma hakkı doğabiliyor. Şöyle ki, söz konusu arsa geçmişte yüzde 5 emsalli iken belediye uhdesine geçtikten sonra imar planlarında yapılan değişiklik ile emsal yüzde 50’ye çıkartılıyor. Söz konusu arsanın eski sahibi bu durumda ‘ticari kazanım elde edildiği’ gerekçesi ile dava açma hakkına sahip olabiliyor. Ancak bu noktada zaman aşımı büyük önem taşıyor.


OTEL İNŞAASINA İZİN VERİLMEYECEK

Her ne kadar Muratpaşa Belediyesi “satışa konu yer, imar planında; günübirlik tesis alanı olarak tanımlandığından, Mobil alanı da; çoklu mülkiyete konu olup, spor alanı olarak tanımlandığından, amacı dışında bir kullanıma tahsis edilmesi mümkün değildir. Bu alanda, hiçbir şekilde otel ya da konut inşasına, belediyemizce asla izin verilmeyecektir” şeklinde açıklama yapmıştı.


YÖNETMELİK “YAPABİLİR” DİYOR

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer imzası ile 2005 / 8948 karar sayılı yönetmeliğin amaç madde 1 bölümünde “Bu Yönetmeliğin amacı, yeni turizm tesisi türlerinin gelişmesine olanak sağlanması, mevcut turizm yatırım ve işletmelere ait tesislerin geliştirilmesi, turizm tesislerinin asgari niteliklerinin belirlenmesi,  bu tesisler arasında standart birliğinin sağlanması ve kalitenin yükseltilmesidir” denilmekte.


Yine aynı yönetmeliğin kapsam madde 2 bölümünde ise; “Bu Yönetmelik, turizm tesislerine turizm yatırımı ve turizm işletmesi belgelerinin verilmesine, bu tesislerin yönetim, personel ve işletme özellikleri ile uymak zorunda oldukları fiziki şartlara, işletmecilik esaslarına, uygulanacak fiyat tarifelerinin hazırlanmasına ve onaylanmasına ilişkin hükümleri kapsar” denilmekte.


Antalya Hilal


Geri Dön