23 / 12 / 2024

Antalya Kepez ve Santral tapuları Büyükşehir'de!

Antalya Kepez ve Santral tapuları Büyükşehir'de!

Tapu umudunun üçüncü kuşağa geçtiği iki mahallede uzun bekleyişi bitirecek son adım, 8 Ekim Salı günü toplanacak belediye meclisinde atılacak. Başkan Akaydın, tapu tahsisi için meclis üyelerinden encümene yetki isteyecek.




Antalya'da tapu umudunun üçüncü kuşağa devredildiği Kepez ve Santral mahalleleri, 1970'li yıllarda başlayan sanayileşme hareketiyle birlikte kuruldu. Başta Dokuma ve Ferrokrom fabrikalarında çalışmak için Korkuteli, Burdur gibi civar il ve ilçelerden gelenler, 'vakıf' mülkiyetindeki arsaları işgal etti, hayatlarına tek göz gecekondularda yeni bir başlangıç yaptı. 1980'lerle birlikte bölgede barınma mücadelesi, arsa ve tapu mücadelesine dönüştü.


 


Her iki mahalle, yıllar içinde akraba yanına yapılan göçlerle büyüdü, gecekondulara her geçen gün bir yenisi eklendi. 80'lerin ortasında Antalya Belediyesi, bölgeyi Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kamulaştırdı ve alanı 'gecekondu önleme bölgesi' ilan etti. Bölgeye ilişkin plan çalışmaları, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde önemli mesafe kat edebildi. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Kepez ve Santral mahallelerinde, 5 kata kadar izin veren planlama çalışması başladı. Fakat 'kentsel dönüşüm' adı mahallelide 'evlerimizden çıkartılacağız' şeklinde ifadesini bulan  TOKİ  korkusuna neden oldu.


 


Siyasi tercihini hep iktidar partisinden yana kullanan iki mahalle, 2009 yerel seçimlerinde CHP'yi tercih etti. At başı giden seçimler sonucunda CHP 2 bin 744, AK Parti 2 bin 244 oyda aldı. Seçim öncesi mahallelilerle 'hak sahipliği sözleşmesi' imzalayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, alana ilişkin plan çalışmalarına yaklaşık 4 yıl önce başladı.


 


YENİDEN YERLEŞİM PROJESİ


Çalışmalar Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından kalabalık akademisyen desteğiyle yürütüldü. 'Yeniden Yerleşim Projesi' olarak isimlendirilen çalışmanın teorik çerçevesi, plancılar tarafından 'Türkiye'de kentsel dönüşüm adı altında uygulanan örneklerde genellikle mahalle sakinlerinin planlama ve uygulama aşamasında dışlandığı, uygulama sonunda estetik unsurlardan yoksun, beton bloklarla dolu çevreler yaratıldığı ve hak sahiplerinin mağdur edildiği' tezi etrafında geliştirildi.


 


Bu yaklaşımın sonucu olarak, Türkiye'de örneği olmayan bir katılım modeli geliştirildi. Mahallede kurulan koordinasyon birimiyle merkez olmak üzere mahalle meclisi, mahalle konseyi ve yürütme kurulu olarak üç farklı karar alma kabiliyetine sahip yapılar oluşturuldu. Üç çalıştay ve mahallede devam eden tartışmalar sonucunda mahalleli, kendi geleceğini kendisi çizmek istedi ve 2011 Kasım ayında referandum yapıldı. Referandumda 3 bin 100 hak sahibi sandığa gitti. 5 sandık bölgesine ayrılan mahallede, yüzde 90 gibi ezici çoğunlukla arsa tapusu kararı çıktı.


 


TAPU SAHİPLİĞİ YOLU


Bu karar doğrultusunda Kepez ve Santral mahalleleri için yapılan planlar, Haziran ayında Büyükşehir Belediye Meclis gündemine geldi ve onaylandı. Onayın ardından Büyükşehir Belediyesi mahallede yaptığı parselasyon planlarının kontrolü ve tapuya Büyükşehir Belediyesi adına tescili için elindeki tüm evrakı Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Planlar, 24 Temmuz Çarşamba günü İl Müdürlüğü'ne ulaştı. Teknik kontrollerin ardından her iki mahallenin de tapusu Büyükşehir Belediyesi adına yazıldı.


 


8 EKİM'DE YETKİ İSTENECEK


Tapu dağıtımı öncesi son adımlardan birinin, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 8 Ekim'deki oturumunda atılması bekleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, belediyeye ait tapuların Kepez ve Santral mahallelerinde 3 bin 100 hak sahibine tahsisinin yapılması için büyükşehir encümenine yetki isteyecek.




MUHALEFET NE DİYOR


Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, Büyükşehir'in Kepez ve Santral mahalleleri için hazırladığı planların ancak modern gecekondular ortaya çıkartacağını savundu. Planda yolların 7 metre genişliğinde açıldığını, kaldırımlarla birlikte ortaya ancak 5'er metrelik yolların çıkacağını kaydeden AK Partili Tamyürek, "Oluşturulan parsellerde inşaat yapılabilecek alan sadece 60'ar metrekare. Bu, 5 kişi birleşmeden, bir araya gelmeden hiçbir şey yapamaz anlamına geliyor. Kaldı ki bir de bunun tapusunu alabilmek için vatandaşlar 20 bin TL ödeyecek" diye konuştu. Tamyürek, ayrıca planlama sonucunda Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde kalacak alanda inşaat emsal oranları yüksek tutulurken, vatandaşa ait parsellerde daha düşük oranda emsal hakkı tanındığını belirtti. 


Antalya Akdeniz


Geri Dön