01 / 05 / 2024

Antalya Köprülü Kanyon'a HES geliyor!

Antalya Köprülü Kanyon'a HES geliyor!

ASAT Genel Müdürlüğü salonunda toplanacak mecliste EPDK'nın 15 Aralık 2010 tarihli üretim lisansına istinaden yapılmak istenen Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin uygulama ölçeğindeki plan değişiklikleri karara bağlanacak.



Antalya'da Köprülü Kanyon Milli Parkı'na ait, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca da kabul edilen, Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı'nda alanla ilişkili yerlerde HES'lere izin verilmemesi ilke kararına rağmen bölgeye komşu Değirmenözü'nde projelendirilen Kasımlar HES'ine ilişkin imar planları yarın toplanacak Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülecek. Görüşmelere temel oluşturan komisyon raporundan CHP'nin 'ret' oyuna rağmen HES için olumlu görüş çıktı.


Pazartesi günü saat 14.00'te Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü salonunda toplanacak mecliste Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 15 Aralık 2010 tarihli üretim lisansına istinaden yapılmak istenen Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin uygulama ölçeğindeki plan değişiklikleri karara bağlanacak.


‘VATANDAŞLAR MAĞDUR OLACAK’ GÖRÜŞÜ

Konuyla ilgili çalışmasını tamamlayan Meclis İmar ve Bayındırlık Komisyonu, HES için uygunluk raporu verdi. CHP'li 2 üye Mustafa Reşat Oktay ve Oytun Eylem Doğmuş, karara 'ret' şerhi düştü. CHP'li üyeler bölgeye kurulacak olası bir HES'in bölgenin turizm çeşitliliğini ve yöre halkının rafting faaliyetlerinden elde ettiği turizm gelirini olumsuz etkileyebileceğini, ayrıca santral sahasında Değirmenözü Mahallesi'nin bir bölümünün yer aldığını belirterek, 'vatandaşlar mağdur olacağı' gerekçesiyle komisyon görüşüne katılmadıklarını beyan etti.

Dosyada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Manavgat Belediyesi'nden söz konusu plan değişikliğine ilişkin görüşünü sorduğu yazı da yer aldı. Belediyenin 1 Kasım tarihli cevap yazısında, Değirmenözü Mahallesi'nde 102436 megawatt kurulu güce sahip Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Antalya- Burdur- Isparta Çevre Düzeni Planı'nda ormanlık alan tanımlanan alanda önerildiğini ve Köprülü Kanyon Milli Parkı'na da komşu olduğunun tespit edildiği dile getirildi. Köprülü Kanyon Milli Park Alanı'na ait 'Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı'nın 30 Mayıs 2014 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca onaylanarak yürürlüğe girdiğinin belirtildiği yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı, Plan Araştırma Raporu'nda alanın içersindeki ve milli park dışında olup alanla doğrudan ilişkili olan ve kanyon yapıları içinde akış gösteren yüzey suları ve kaynaklar, alanın kaynak değerleri arasında sıralanmış olup, sahip olduğu doğal ve tarihsel değerlerin yanı sıra, rafting sporuna elverişli yapısı ile bölgenin en önemli alternatif turizm alanları arasında bulunan Köprüçay Irmağı ve kanyon oluşumlarının taşıdığı sürdürülebilir turizm potansiyelinin koruma-kullanma dengesi gözetilerek bölgeleme karar ve hükümlerine göre yönetilmesi gerektiği ve alanda ekosistemin dengesini bozacak ve biyoçeşitliliğe zarar verebilecek baraj, HES vb. tesislerin yapımına izin verilmemesi hususları vurgulanmıştır."

Yazıda, Kasımlar Barajı'nın Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda doğal ekosistem dengesini ve turizm potansiyelini olumsuz etkileyeceği, Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı'nda HES ve benzeri tesislerin yapımına izin verilmemesi gerektiğine vurgu yapılarak, konunun Manavgat Belediyesi'nce olumsuz değerlendirildiği belirtildi.




EN UZUN KANYONLARDAN BİRİ

Ülkedeki 40 milli parktan biri olan Köprülü Kanyon Milli Parkı 35 bin 719 hektara ulaşan yüzölçümüyle Türkiye'nin sahip olduğu milli park alanlarının yüzde 4,5'ini oluşturuyor. 12 Aralık 1973'te milli park ilan edilen alanın değerini Köprü Çayı'nın Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi şeklinde yaklaşık 14 kilometre uzunluğunda ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğiyle Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon oluşturuyor. Milli Park'ta kızılçam ve makilik alanlar yaygın olmakla birlikte 400 hektarlık saf Akdeniz servi ormanı benzersiz bir botanik özellik oluşturuyor. Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, aynı zamanda Türkiye'nin en popüler rafting alanını oluşturuyor. Park sınırları içerisinde toplam 11 yerleşke yer alıyor. İç kısımlarda Karabük, Beşkonak, Gaziler, Altınkaya, Ballıbucak çevresinde ise Yeşilvadi, Hasdümen, Değirmenözü, Çaltepe, Demirciler, Beydiğin mahallelerinde yaklaşık 8 bin kişi yaşıyor.


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön