27 / 04 / 2024

Antalya Migros AVM 10 yıllığına kiraya verilecek! Yıllık kira bedeli dudak uçuklattı!

Antalya Migros AVM 10 yıllığına kiraya verilecek! Yıllık kira bedeli dudak uçuklattı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Konyaaltı’nda yer alan Migros AVM’yi 10 seneliğine kiraya vermek için ihaleye çıktı. Söz konusu alışveriş merkezi için ilk yıl kira bedeli 270 milyon Türk Lirası artı KDV şeklinde açıklanırken kiralama ihalesi 29 Şubat tarihinde yapılacak.




Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Konyaaltı Arapsuyu Mahallesi’nde yer alan 85 bin metrekare büyüklüğündeki Migros Alışveriş Merkezi'ni 10 seneliğine kiraya vermek için ihaleye çıktı. Söz konusu alışveriş merkezi için tahmin edilen kira bedeli (ilk sene kira bedeli) 270 milyon Türk Lirası+KDV şeklinde belirtildi.

Yayımlanan ihale şartnamesinde geçici teminat bedeli 81 milyon Türk Lirası şeklinde açıklanırken ihale kapalı teklif usulüyle 29 Şubat 2024 tarihinde yapılacak.

TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Antalya Konyaaltı Arapsuyu Mahallesi’nde bulunan Migros AVM alanı,  Migros Türk A.Ş.’ye verilen 25 yıllık işletme süresi 2024 yılı itibarıyla dolmuştu. Patronlar Dünyası'nın aktardığı habere göre yap-işlet-devret modeliyle sit alanına inşa edilen Migros alışveriş merkezi alanının tekrar ihale edilmesi halinde Antalya Barosu, Antalya Tabip Odası, Olbia Grubu ve Kent Gönüllüleri Dayanışması dava açacağını belirtmişti. MHP grubu, MİGROS Alışveriş Merkezi'nin arkasında yer alan ve yine alışveriş merkezi inşa edilmesi için ihale edilen eski Minicity alanında antik kalıntıların çıkmasından sonra hem söz konusu bu alanla ilgili hem de Migros Alışveriş Merkezi alanı ile ilgili resmi yazı istemişti.

Yayınlanan resmi yazıda, Migros Alışveriş Merkezi'nin ekonomik ömrünün 50 sene olduğu kaydedilerek, yıkılmayacağı ve ticari faaliyetler sürdürmesi için yeniden 10 sene süreyle ihale edilmesinin de önü açıldı.

Antalya Migros AVM 10 yıllığına kiraya verilecek! Yıllık kira bedeli dudak uçuklattı!

PLAN TADİLATI YAPILDI

6 Haziran 2001 tarihinde inşa edilen ve 85 bin metrekarelik arsa üzerine 50 bin metrekarelik kapalı alana kurulu alışveriş merkezi o dönemde 25 milyon dolar gibi bir bedele mal olmuştu. 9 bin metrekare alana sahip hipermarket 96 mağaza ve 8 sinema salonunun bulunduğu söz konusu taşınmazla ilgili anlaşma 24 Aralık tarihinde sona ermişti. İnşaatından itibaren de tartışmalara sebep olmuştu.

2000'de Antalya Barosu imar planları, ihale, ruhsat ve alanda yapılan ifraz işlemleri olacak şekilde toplamda 5 ayrı işlemin iptali davası açmıştı. Söz konusu dava dosyasını görüşen Antalya 1. İdare Mahkemesi, Arapsuyu 12767 ada 7 parselde 1. Derece Doğal SİT Alanı üzerinde inşa edilen Migros Alışveriş Merkezi'nin planlarının ve ruhsatının iptaline, Baro’nun ehliyeti olmadığına karar verdi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Büyükşehir ile Muratpaşa belediyeleri, söz konusu bu kararın temyizi için Danıştay’a gitti. Migros Türk A.Ş. de bu davaya müdahil oldu. Baro da ehliyet yönünden verilmiş olan karar üzerine Danıştay’a başvurdu. Bu esnada Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin “Bu alan AVM olarak kullanılamaz” kararı verdi. Plan kararlarını iptal eden Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin 2004/1235 sayılı kararı, Danıştay 6. Dairesi’nin 2005/1445 E 2006/125 sayılı kararıyla onandı ve iptal kararı da kesinleşti. Muratpaşa Belediyesi’nin vermiş olduğu yapı ruhsatı da mahkemenin kararıyla iptal edildi.

Verilen detaylara göre Danıştay’ın onama kararından sonra Büyükşehir Belediye Meclisi de plan tadilatına gitti. Söz konusu plan notunda değişiklik yaparak Alışveriş Merkezi'nin yani ekonomik ömrünü tamamlayana ve sözleşme süresinin bitmesine kadar devamına karar verdi.

 

'Kiram pahalı, Türkiye'de yaşamak daha ucuz' diyen İngiliz turist, 1 ay Antalya'da otelde kalacak!

2024 yılı inşaat metrekare maliyet fiyatları belli oldu! 

Çocuk başına ortalama 5 bin 330 TL hesaplara yattı! Bakan Göktaş: Bu ay 872,4 milyon TL'lik SED ödemesi yapıldı!


Geri Dön