27 / 04 / 2024

Antalya yapılaşma sorunlarıyla gündemde! Kırcami imar planları yeni yargı sürecini bekliyor!

Antalya yapılaşma sorunlarıyla gündemde! Kırcami imar planları yeni yargı sürecini bekliyor!

Antalya’da yapılaşma sorunlarının son zamanlarda en çok adını geçtiği Büyükşehir’in askı süresi ihlali ile bir kez daha iptal edilen Kırcami imar planları için yeni bir yargı süreci başlıyor.



Antalya’nın merkez ilçesi Muratpaşa’da 1980’li yıllardan itibaren imar sorunları devam eden, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları tarafından açılan itiraz davalarında çevre, ulaşım ve altyapı sorunları gerekçesi ile defalarca kez iptal edilen Kırcami imar planları, bu kez usul hatasından dolayı iptal edildi. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli imar planları için Antalya birinci İdare Mahkemesi tarafından oybirliğiyle verilen kararda, 2022 yılının ‘28 gün çeken Şubat ayında’ askıya çıkarılan planın yasal süresi olan 30 gün yerine 29 gün askıda kalması, iptale gerekçe olarak gösterildi. 

YARGI SÜRECİ YENİDEN BAŞLIYOR!

Mahkeme kararında, 26 Ekim 2023 tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu belirtildi. İptal kararından sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi, planları bu kez ‘33 gün’ süreyle tekrar askıya çıkardı. Belediyeye ait resmi internet sitesinde, 2 Kasım’da askıya çıkarılan planların 5 Kasım’a kadar askıda kalacağı duyuruldu. İçeriğinde değişiklik yapılmadan ilan edilen planlara ilişkin askı süresi tamamlandıktan sonra, yeniden itiraz ve dava sürecinin başlatılacağı öğrenildi.  

YAKLAŞIK İKİ YIL ÖNCE DE ONAYLANMIŞTI

Antalya kent merkezinde 1447 hektar alanda Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami, Alan mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını kapsayan Kırcami bölgesinin imar planları, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 16 Şubat 2022 tarihinde onaylanmıştı.

 Antalya yapılaşma sorunlarıyla gündemde! Kırcami imar planları yeni yargı sürecini bekliyor!

ULAŞIM, ALTYAPI VE NÜFUS PROJEKSİYONU YAPILMADI!

Şehrin oldukça yoğun bir bölgesini kaplayan arazinin yapılaşmaya açılmasının önünü açacak imar planına ilişkin herhangi bir nüfus projeksiyonun yapılmadığına değinilen itiraz başvurusunda, şehrin ulaşım akslarına sağlıklı bağlantıların kurulmadığı, su yollarına dikkat edilmediği için su baskınlarının yaşanabileceği, çevre plan uyumunun gözetilmediği, kişisel menfaatin gözetildiği ve önceki imar kararlarında bulunan ‘Altyapının tamamlanması sonrası inşaat ruhsatı verilecektir’ hükmünün kaldırıldığı gerekçelerine yer verildi. 

‘SÜRE İHLALİNDE TEREDDÜT YOK’

 Antalya birinci İdare Mahkemesi, Kırcami imar planlarını iptal etti. Karar metninde Danıştay içtihatları ve idare hukuku ilkeleri çerçevesinde, idari işlem ve dava açma sürelerinin, ‘ilanı’ izleyen günden itibaren başlayacağı hususunda tereddüt bulunmamaktadır. Uyuşmazlıkta gün kelimesi 24 saate karşılık gelen bir zaman dilimi olduğundan, planların askıya çıkarıldığı 18.02.2022 tarihinden 24 saat sonra bir günlük süre dolacağından askı tarihinin başladığı 18.02.2022 tarihini izleyen günden itibaren 30 günlük sürenin, 20.03.2022 tarihinde bitmesi gerektiği açık olup, planın askıdan indirildiği 19.03.2022 tarihinde henüz yasal ilan süresinin dolmadığı görülmektedir. Bu durumda, 30 günlük yasal askı süresinde ilan edilmeyen 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli nazım imar planlarında hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ ÇAĞIRISINDA BULUNMUŞTU!

Antalya Kent İzleme Platformu Dava sürecinde Kırcami imar planlarıyla ilgili bir rapor hazırlayarak planlardaki yasal ve çevresel sorunları sıralayarak yanlıştan dönülmesi çağrısı yapmıştı.

Raporda bölge planlanırken şehre nefes aldıracak rüzgar koridorları oluşturulması, su kaynaklarının korunması, ulaşım etütlerinin hazırlanması ve kanalizasyon altyapının oluşturulması talepleri yer aldı

Bursalıların 12 yıldır beklediği imar planları askıda!

İzmir'deki Zorlu Gökdeleni yine gündemde: ŞPO'dan izin vermeyin uyarısı! 

Geri Dön