02 / 05 / 2024

İzmir'deki Zorlu Gökdeleni yine gündemde: ŞPO'dan izin vermeyin uyarısı! 

İzmir'deki Zorlu Gökdeleni yine gündemde: ŞPO'dan izin vermeyin uyarısı! 

ŞPO İzmir Şubesi, imar planlarına aykırı olduğu mahkeme kararıyla belirtilen Zorlu Projesine ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesinin mahkeme kararının uygulanmasını talep etti. İşte ayrıntılar...



İzmir’de “Zorlu Gökdeleni” ismiyle bilinen proje, tartışmalarla gündeme gelmeye devam ediyor. 

Şehir Plancıları Odası (ŞPO)  İzmir  Şubesi tarafından, 2021'de proje alanındaki yapı ruhsatı ve tadilat ruhsatının dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli dava açıldı. 

İzmir 2’inci İdare Mahkemesi’nin 13 Temmuz 2023 tarihli kararı ile imar planı iptal edilirken, mahkeme kararında ruhsat ile ilgili bir içerik değerlendirmesinde bulunulmadı. Fakat bilirkişi heyeti tarafından ruhsatın hukuka aykırı olduğu ifade edildi. 

İzmir deki Zorlu Gökdeleni yine gündemde: ŞPO dan izin vermeyin uyarısı! 

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre; ŞPO İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesine mahkeme kararına dayanak oluşturan bilirkişi raporunda ruhsatın hukuka aykırı olduğunun açık bir şekilde belirtildiğini, iptal edilen bir ruhsatın da hükümsüz kaldığını dile getirerek, gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. 

2019'da İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyesi, yüksekliği 134 metreye ulaşan “Zorlu Gökdelen Projesi”nin tadilat ruhsatını iptal edeceklerini resmi internet sitelerinde duyurmuş ve kamuoyuna deklere etmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, gökdelen projesine verilen ruhsatın hukuki zeminini hazırlayan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın 1/5000’lik üst ölçekli plana uyumsuz olması sebebiyle 1/1000’lik planın iptalinin Konak Belediyesi Ocak 2020 meclis gündemine dâhil edilmesi hususunda anlaşmaya varmıştı. İdarenin hukuka aykırılığıyla da kabul edilen projede geçen sürede anlaşmaya uyum sağlanmadı. 

Ardından, ŞPO'dan "Bilindiği gibi, planı iptal edilen bölgelerde yerel yönetimler tarafından hızla yerinde tespit yapılması ve inşaatların durdurulması gerekir" açıklaması geldi. 

İzmir deki Zorlu Gökdeleni yine gündemde: ŞPO dan izin vermeyin uyarısı! 

"Zorlu Gökdeleni" yapılması düşünülen alanda son günlerde inşaat sahası bariyerlerinin arttığını ifade eden ŞPO, bariyerlerin yükseltilmesindeki amacın, alanda devam ettirilmek istenen inşaat çalışmalarını gizlemek olabileceğini ileri sürerek “usulsüz işlem” konusundaki uyarısını tekrar etti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin vakit kaybetmeksizin yerinde tespit yapmasını talep eden ŞPO İzmir Şube Yönetim Kurulu, "Kamuoyuna sağlıklı ve doğru bir açıklamada bulunmalıdır. Hukuka aykırı bir işlem yapıldığının tespit edilmesi halinde yasal yolları kullanacağız" açıklamasında bulundu. 

2020'de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin imar planlarında yüksekliği serbest şeklinde belirlenen alanlarda yükseklik belirlenene kadar ruhsat verilemeyeceği belirtilirken, 2021'de verilen tadilat ruhsatında bu yönetmeliğin göz önüne alınmadığı da ileri sürüldü. 

Ayrıca, ruhsat verilen alanda 2 sene içinde inşaatın başlamamış olması sebebiyle, ruhsatın iptal edilmesi gerektiği de dile getirildi. 

Dolarda buz kestiren rakam IMF'den geldi: O tarihte 120 liraya çıkacak! Bugün 1 dolar kaç TL oldu? SON DAKİKA! 

Kahramanmaraş'taki depremde zarar gören yetiştiricilere büyükbaş hayvan desteği müjdesi!

5 bin TL'lik emekli ikramiyesi için geri sayım başladı! Aman dikkat, bu kişiler ikramiye alamayacak!

En düşük memur maaşı 30.910, memur emeklisi maaşı 13.865 TL! Memurlar şimdi açıklanan zamlı maaşlarınıza bakın!


Geri Dön