29 / 04 / 2024

Antalya'da depremle ilgili hızlı çalışma yapılmalı: Deniz fayları ve binaların risk durumları bilinmiyor!

Antalya'da depremle ilgili hızlı çalışma yapılmalı: Deniz fayları ve binaların risk durumları bilinmiyor!

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’nın ulaşım, göç, deprem ve kentsel dönüşüm gibi önemli konularına ilişkin konuştu ve deprem için hızlı bir çalışma yapılarak veri toplanması gerektiğini söyledi. 



Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’nın ulaşım, göç, deprem ve kentsel dönüşüm gibi önemli konuları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

İbrahim Atmaca, yaptığı açıklamasında sorunların çözüme kavuşabilmesi iin denetim mekanizmasının doğru çalışmasının şart olduğuna dikkat çekti. 

Antalya Ekspres'ten Çiğdem Korkan'ın haberine göre; Antalya’nın en önemli sorunlarından birinin trafik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Atmaca, tek çözümün yalnızca raylı sistem gibi bir algı oluştuğunu fakat bunun tek çözüm olmadığını dile getirdi. 

"Kırcami doğru bir şekilde imara açılırsa, doğru planlanırsa çözümün bir parçası olabilir" diyen Atmaca, fakat yanlış bir nüfusa göre planlama yapılırsa büyük sorun yaşanabileceğinin altını çizdi. 

Antalya da depremle ilgili hızlı çalışma yapılmalı: Deniz fayları ve binaların risk durumları bilinmiyor!

BİNALARDA ARALIKLARLA DENETİM YAPILMALI 

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, kentsel dönüşüm ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında da depremin tüm kentlerin sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Antalya’nın deprem bölgesi olmadığı biliniyor fakat Antalya için risklerden biri deniz fayları bilinmiyor. Hiçbir araştırma bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Bu konuda çalışmaların yapılmasının gerektiğini vurgulayan Atmaca, bir diğer konunun da binaların risk durumlarının tespit süreci olduğuna dikkat çekti. 

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "İnşaat mühendisleri, akademisyenler bu konuda çalışıyor. Deprem ile ilgili hızlı bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Deprem bölgesi olmasanız dahi çevrede gerçekleşecek bir depremde dayanıklı binalarınız yoksa yıkılır" açıklamasında bulundu ve en büyük sorunun ise binayı denetleyen bir mekanizmanın olmaması olduğunu söyledi. 

"Bina tamamlanıyor, ruhsatları ve iskanları alınıyor ardından ise bir daha denetlenmiyor.  Onca sene o binada neler yapıldı, hangi tadilattan geçti, hangi bölümleri değiştirildi bilmiyoruz" diyen Atmaca, tüm binaların kötü olduğunun söylenemeyeceğine fakat bir inşaat bittikten sonraki süreçte ara ara denetimlerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. 

Antalya da depremle ilgili hızlı çalışma yapılmalı: Deniz fayları ve binaların risk durumları bilinmiyor!

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yangın ile ilgili de konuştu ve 2007 yılına kadar yangınla ilgili herhangi bir denetim olmadığının altını çizdi. 2007 yılından sonra yönetmeliğin çıktığını aktaran Atmaca, "Binalar yangın yönetmeliğine göre inşa ediliyor. Uygunluğu teyit edildikten sonra binanın inşasına başlanıyor. Bina tamamlandıktan sonraki süreçte hiçbir şekilde kontroller yapılmıyor. Yangın dolabı başta koyuluyor fakat daha sonra üstüne kaplamalar yapılıyor ve yangın dolabının orda olduğunu kimse görmüyor. Ya da yangın merpeni kurulmuş fakat yangın merpenlerine eşyalar konulmuş, kapılar açılmıyor kimse geçemez duruma getiriliyor. Yangın söndürme sistemi var, aşağıda pompa var ama pompanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilmiyor. Denetim iskân aşamasında var fakat sonrasında yapılmıyor" ifadelerini kullandı. 

Periyodik denetimin şart olduğunu dile getiren Atmaca, yetkililerin bunu maliyetli gördüğüne fakat can güvenliğinin ön planda olması gerektiğine, denetim yapılmayan yerlerde suistimale açık durumların oluşacağına vurgu yaptı. 

Altın yatay seyrediyor! Altın alıp satmak isteyenler dikkat! 10 Ocak 2024 altın fiyatları

Yerli ve milli deprem erken uyarı sistemi resmen kullanılmaya başlandı!

İkinci, üçüncü konutta kademeli vergi artışı barınma sorununu çözer mi?


Geri Dön