27 / 04 / 2024

Yerli ve milli deprem erken uyarı sistemi resmen kullanılmaya başlandı!

Yerli ve milli deprem erken uyarı sistemi resmen kullanılmaya başlandı!

Akıllı sistemlere entegre edilen EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi, alışveriş merkezlerinden, sanayi şirketlerine, bankalardan, holding merkezlerine kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı.



Yıldız Teknik Üniversitesi'nin teknoparkında geliştirilen ve 7 senelik bir çalışmanın da ürünü olan EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi resmen kullanılmaya başlandı. Japon uygulamasının ötesinde bir performans şeklinde kabul edilen EDIS, depremin merkez üssüne uzaklığına bağlı şekilde 120 saniyeye kadar erken uyarı yapabiliyor.

EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi'nin Kurucu Ortağı ve CEO'su Ali Emre Erişen, şu anda söz konusu sisteminin tüm Marmara Bölgesi'ni kapsayacak biçimde aktif olarak çalıştığını söyledi. Ali Emre Erişen söz konusu çalışmaların tüm Türkiye genelinde sürdüğünü belirterek, "Şu ana kadar bankalardan, holdinglere, sanayi şirketlerinden, AVM'lere kadar toplamda 250 kurumda sistemimizi aktif şekilde kullanıyoruz. Bu kurumların şubelerini de dahil ettiğimiz zaman, kullanım alanı bin iş yerine yaklaşıyor. Bu sayede, deprem dalgaları işletmelere ulaşmadan önce makineler durdurulabiliyor, kapılar otomatik şekilde açılıyor ve merpenler çıkış yönüne yönlendiriliyor. Ayrıca, akıllı sistemler aracılığı ile depremle ilgili yangın, su gibi tedbirlerin alınması sağlanıyor" diye konuştu.

Yerli ve milli deprem erken uyarı sistemi resmen kullanılmaya başlandı!

EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi'nin Kurucu Ortağı ve CEO'su Ali Emre Erişen söz konusu sistemin yaklaşık 50 aylık bir süre içinde tüm Türkiye genelinde uygulanabilir hale geleceğini dile getirdi.

Verilen detaylara göre yapay zeka tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi EDIS, mülkiyeti kendisine ait olan, en etkili noktalara yerleştirilmiş yüksek teknoloji deprem istasyonlarıyla depremi yerinde tespit ederek depremden etkilenebilecek bölgelere erken uyarı gönderen ve tedbir almayı sağlıyor. Bunun için ise yalnızca sağlam ve dayanıklı kablolu bir internet bağlantısı gerekli. EdisBox ile erken uyarı sistemine bağlanan yerler, akıllı sistemlerle saniyeler içerisinde tedbir alabiliyorlar.

503 DEPREMDE TEST EDİLDİ

EDIS Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen yaptığı açıklamada deprem konusunda geliştirilmiş olan teknolojinin halen Japonya’da uygulanan erken uyarı sisteminden daha ileri ve işlevsel olduğu dile getirerek "Söz konusu bu sistem, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş-Hatay depreminden sonra o bölgeye yerleştirilerek test edildi. Sistem kurulduktan sonra gerçekleşen belli büyüklüğün üzerindeki 503 artçı depremin tamamını tespit ettik ve erken uyarı sistemi aracılığıyla da pilot olarak sistemi kullananlara bildirdik" diye konuştu.

Depremin yalnızca binaların yıkılmasına ve ölümlere neden olmadığına değinen Ali Emre Erişen, “Bankalar, finans kuruluşları, fabrikalar ve aklınıza gelen tüm işletmeler depremi önceden bilemedikleri için çok büyük ekonomik kayıplar yaşıyorlar. Yapay zeka tabanlı akıllı erken uyarı sistemi sayesinde, deprem olacağı uyarısı alındığında fabrikalardaki makinelerin durdurulmasından alışveriş merkezlerindeki yürüyen merpenlerin çalışmasına kadar bütün hareketler kontrol altına alınıyor. Dolayısıyla can kaybı önlendiği gibi ekonomik zararlar da minimize ediliyor” dedi.

Ali Emre Erişen açıklamasında "EDIS ile sanayi işletmeleri, depremden önce gerekli önlemleri alarak, maddi ve manevi kayıplarını en aza indirilebilir. Yalnızca büyük depremlerde değil küçük ölçekli depremlerde de büyük zarar oluşuyor. Örneğin en son Silivri Depremi’nde büyük bir çimento fabrikasının mikserlerindeki dişliler kırılmıştı. 40 gün üretim yapamadılar. Büyük pizza markasının pizza fırınlarının da dişleri kırıldı. Çünkü deprem anında makineleri durduramadılar. Ülkemizin en büyük tekstil şirketlerinden bir tanesinin örme makinelerinin iğneleri kırıldı. Oysa o fabrikalardaki makinaları kapatmak için gereken süre 48 salise ile 4.13 saniye arasında değişiyor." diye konuştu.

MOBİL İÇİN TESTLER DEVAM EDİYOR

Ali Emre Erişen, bireysel kullanım için EDİS Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin cep telefonu uygulamasının testlerinin de gerçekleştirildiğini, kısa zaman içinde gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

 

Konut fiyatları düşecek mi?

Tapu masraflarına 2024 zammı!

Ayda 7 bin 500 TL maaş alan vatandaş isyan etti: 8 bin lira kira ödüyorum!


Geri Dön