02 / 05 / 2024

Antalya’da evler artık kısa dönemli kiralanamayacak!

Antalya’da evler artık kısa dönemli kiralanamayacak!

Antalya’da evini turistlere kısa dönemli kiralamak Antalyalı vatandaşlar için önemli bir gelir kaynağıydı. Son dönemde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğin 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi ile birlikte işler tersine dönmüş oldu. 



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik kapsamında, otel sahipleri yasadan memnuniyetlerini dile getirirken ev sahipleri ise yasanın koyduğu ağır şartlarla bir düzenlemeden çok kısa dönemli kiralamayı engellediğini düşünüyor.

Cumhuriyet’e konuşan sektör temsilcilerinden Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ali Bahar 2023 senesinde otellerde beklenen doluluğun gerçekleşmemesinin nedeninin günübirlik kiralamalar olduğunu belirterek, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Kaan Kavaloğlu yasanın özellikle Antalya’da evlerini kiraya veren yabancıların denetim altına alınması hem de vergi kaçağının önlenmesi bakımından memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Bu süreçte ev sahipleri ise yasadan otelciler kadar memnun kalmadılar. Ayrıca, kiracının kimliğinin emniyete bildirilmesi ve vergilendirme gibi konular hakkında yasadaki pek çok şartı yerine getirebileceklerini ve apartmandaki tüm kat maliklerinden firesiz izin almakta zorlandıklarını söylüyorlar.

Antalya’da evler artık kısa dönemli kiralanamayacak!

KOMŞULARIN YARISI YURTDIŞINDA

Antalya’da kısa dönemli kiralama yapmak için pek çok eve yatırım yapan gayrimenkul uzmanı Murat Parsak, komşuların tümünün iznini alma şartını yerine getiremediğini kaydederek “Kiralama yaptığım sitede 40 daire var yarısı Rusya’da yarısı İran da. Yasanın çıktığı 1 Ocak’tan beri kendilerine ulaşamıyorum. Bunlardan imza almamız mümkün değil. İmza alamadığımız için yasa çıktığından beri ev boş. Herhangi bir gelir sağlayamıyoruz” deiye konuştu.

Kısa dönemli ev kiralama internet uygulaması AIRBNB’nin Antalya Ev Sahipleri Lideri Farkın Furkan Başkak da  “Apartman yıkım kararında oy çokluğu aranırken böyle bir durumda oy birliği aranması mantıklı değil. Biz yasada bir esnetme ile komşuların oy birliği yerine oy çokluğu kiralama yapılabilmesi için yeterli olmasını talep ediyoruz. 10 kişilik bir apartmanda 1 kişinin reddi yüzünden bu eve yatırım yapanların gelir elde etmesi önleniyor. Antalya’da AIRBNB kayıtlarında yüzde 90’lara varan bir düşüş var, bu yüzde 90’lık bir vergi kaybı anlamına geliyor. Dolayısıyla yasanın vergilendirme amacı burada anlamsızlaşıyor” dedi.

Öte yandan, turistlere kısa dönemli ev kiralayan kişilerin Antalya’da otellere rakip olmadığını ifade eden Başkak “Biz deneyim odaklı konaklama hizmeti veriyoruz, bizim turist kitlemiz daha değişik otellerden. Biz şehir otellere, küçük otellere rakip değiliz. Müşteri kitlemiz aile ya da arkadaş grubu. Onlar otel odasında kalmak istemiyor, otel odası onlar için küçük. Bizim müşterimiz mahallelerde daha lokal hayata karışmak istiyor.  Bence otellerin bizi rakip olarak görmesi anlamlı değil, bize gelmeyen müşteri onlara gitmeyecek, ülkeleri değiştirecekler” diye ifade etti.

Ev sahipleri zengin, kiracılar yoksul mu? Mağdur ev sahibinden Bakan Tunç'a yüzde 25 zam sınırı tepkisi!

Kira bedelinin tespiti davasında tarihe dikkat!

Kira gelirleri maliyenin kıskacında!

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!


Geri Dön