27 / 04 / 2024

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları büyüttü. Peki sınırlama kalkarsa kira bedelleri düşer mi? 



Kira artış oranlarına getirilen yüzde 25 sınırlaması sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar kızıştı. Son günlerde sık sık kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırıp kaldırılmayacağı gündeme geliyor. Ancak henüz düzenlemenin 1 Temmuz 2024'ten sonrası için de geçerli olup olmayacağı netleşmedi.

Gayrimenkul Danışmanı Tarkan Gençdal, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve sınırlamanın kaldırılması durumunda piyasanın dengeye oturacağını belirtti.

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in aktardığına göre, Tarkan Gençdal, kira artış oranına yüzde 25 sınırlamasının kaldırılmasının ardından olumlu bir etki beklendiğinin ve fiyatların aşağıya çekileceğinin altını çizdi. 

Gençdal, uygulamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı ile ilgili olarak önümüzdeki dönemlere ilişkin enflasyon beklentisini işaret etti ve "Merkez Bankasının sene sonu ve önümüzdeki yıl enflasyon beklentisinde yüzde 42’lerden, yüzde 14’lere kadar düşen beklenti var. Dolayısıyla şu anki konulan sınırla paralel bir orana sahip olduğu söylenebilir. Sınırlama sebebiyle kiracılar ve konut sahipleri arasında hem davalar arttı hem de maalesef istenmeyen çok sayı da görüntü medya da yer aldı" ifadelerini kullandı. 

Beklentilere bakıldığında, 2 senelik tahmin ortalamasının yüzde 30 olduğunun görüldüğünü belirten Gençdal, "Bu sebeple hem kiracıların korunması hem de konut sahiplerinin hakkı konusunda yerinde ve doğru bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!

Gayrimenkul Danışmanı Tarkan Gençdal, özellikle yeni kiracıların yüzde 25 sınırlaması nedeniyle konut sahipleri tarafından piyasa ortalamasının üzerinde taleplerle karşı karşıya kaldığını dile getirdi ve bu durumun da piyasada dengesizlik yarattığını vurguladı. 

Kira sınırlamasının kaldırılması durumunda, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki dengenin korunması için önem arz ettiğine dikkat çeken Gençdal, "Dairesini yeni kiralayacak konut sahipleri sınırlama sebebiyle piyasa ortalamasının üzerinde fiyat talepleri oluyor. Bu durumda piyasalarda aşırı bir dengesizliğe neden oldu. Yanyana olan iki dairenden birine 20 bin TL istenirken, yan dairedeki eski kiracının ise 5 bin TL'ye oturması bu şişkinliğe en güzel örneklerden biri. Sınırlamanın kaldırılmasına ilişkin her ne kadar bir beklenti olarak açıklansa da, uygulanacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu. 

Gençdal, söz konusu açıklamasını, sınırlamanın kaldırılmasının ardından fahiş kira talerinin sona ereceğini ve fiyatların da düşeceğini düşündüğünü belirterek tamamladı. 

Prof. Dr. Naci Görür’den yeni uyarı: 7 ve üstü bir depreme dayanamaz!

Uzmanlar açıkladı! Elektriğe çok yüklü bir zam yolda! 

Ev sahiplerine bir kötü haber daha: Bu borcu ödemezseniz tahliye talep edemezsiniz!

Mağdur ev sahibinden dikkat çeken öneri: Tapu sahibi kiracısını 6 ayda çıkartabilse...

 


Geri Dön