03 / 05 / 2024

Uzmanlar açıkladı! Elektriğe çok yüklü bir zam yolda! 

Uzmanlar açıkladı! Elektriğe çok yüklü bir zam yolda! 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uzun süredir elektrik faturalarına zam yapmamakta. Buna göre, konutlarda kullanılan elektrik için yüksek bir zam geleceğini belirten uzmanlar "Belirli bir zam birikmesi oluştu. Zam kaçınılmaz olacak" uyarısında bulundular.



Son günlerde "Elektriğe yeni zam gelecek mi?" sorusu gündemdeki yerini koruyor. Özellikle mesken elektriğine uzun zamandır zam yapılmaması bu tartışmaların ana nedeni. Bu süreçte, elektriğe ne kadar zam yapılacağı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmektedir.  Tasarruf uzmanı Çağada Kırım, elektriğe zam gelip gelmeyeceğini ve muhtemel zam oranını değerlendirdi.

Tasarruf uzmanı Çağada Kırım, elektriğe zam gelecek iddiaları ile ilgili olarak kaydederek “Elektriğe zam gelip gelmeyeceğine dair henüz net bir şey söylemek tabi ki mümkün değil. Fakat mesken elektriğine yüzde 400 zam gelmesi şaşırtmaz.” dedi.

ELEKTRİK FİYATI OLMASI GEREKENİN ALTINDA SEYREDİYOR

Piyasadaki elektrik masrafı yaklaşık olarak 2,2 Türk Lirası seviyesini görürken evlerde tüketilen elektriğin fiyatı daha az  kademe 48 kuruş, yüksek kademe de elektrik fiyatı ise 1,13 Türk Lirası. Sanayi kuruluşları için ise bu durumun tam tersi oluyor ve  bir alçak gerilim sanayi abonesi 3,05 TL’den elektrik tüketmiş oluyor.

aydinlik.com.tr'de yer alan habere göre; Evlerde kullanılan elektriğin fiyatının olması gerekenin çok altında kaldığını belirten tasarruf uzmanı Çağada Kırım, çok yüksek sanayi elektrik fiyatlarına dikkati çekerek şöyle devam etti; "Piyasada bir elektrik zammı söylentisi var ve bu bizlerin de duyum aldığımız bir konu. Fakat nihayetinde belirleyici kurum EPDK’dir. Ev elektrik fiyatları yaklaşık bir senedir değişmedi. İğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir ekonomide, elektrik fiyatlarına zam gelmemiş olması belirli bir zam birikmesinin oluştuğu şeklinde yorumlanabilir. Biz de bu konuyu böyle yorumluyoruz. Ancak şahsi kanaatime göre zam olursa seçimlerden sonra olacaktır.”

Uzmanlar açıkladı! Elektriğe çok yüklü bir zam yolda! 

ELEKTRİĞE GELECEK OLAN ZAM YÜKSEK OLACAK

Elektriğe gelen zam oranının yüzde 400’leri bulabileceğini kaydeden tasarruf uzmanı Kırım, şöyle konuştu: “Maliyet ve tarife rakamlarına baktığımızda evlerin elektrik fiyatı ile elektriğin maliyeti arasında ciddi bir uçurum oluştuğunu görmek mümkün. Bu fark yüzde 400’lere kadar yükseliyor. Kademeleri de göz önünde bulundurduğumuzda yüzde 150 ile 200 arasında bir fiyat yükselişi ev elektrik fiyatlarını piyasa seviyelerine çekecektir. Bir diğer yandan sanayi kuruluşları da maliyetin üzerinde bir tarifeden elektrik tüketmiş oluyor. Sanayi elektriğinin fazla olması çarpan etkisi ile enflasyonu yükseltirken evlerin elektrik fiyat değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkisi çok daha sınırlı oluyor. Elektrik fiyatlarının yaz aylarına doğru güncellenmesi kaçınılmaz. Burada yer alan ekonomi yönetimimizin, sanayi elektriğinin enflasyona olan etkisini de göz önünde bulundurarak elektrik fiyatlarının belirleyeceğini ve sanayi elektrik fiyatlarını az  tutup mesken fiyatlarını daha yüksekte bırakılabilir. Çünkü bu şekilde enflasyonla mücadelede çok daha etkin bir hamle yapılmış olur. Zira üretim zincirinde elektrik fiyatı 10 – 11 defa bir ürünün fiyatına etki ederken evlerde ödenen yüksek bir fatura tek seferde ödenmiş oluyor. Yani çarpan etkisi ortadan kalkmış oluyor.”

Ekonomist Barış Soydan uyardı! Kredi kartı borcunuzu hemen ödeyin!

Akaryakıta zam yağıyor! Benzin, motorin, otogaz, elektrik hangisi ne kadar yakıyor?

Merkez Bankası Başkanı tarih verdi! Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında düzenleme yapılacak! 

Ocak ayı elektrik faturası tarifesi belli oldu! Elektriğe zam olacak mı?

BOTAŞ duyurdu! Doğal gaz fiyatlarına zam geldi mi? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön