Antalya'da kira bedelleri nasıl düştü? Mega kent İstanbul'da da ucuz kiralık ev için tarih verildi!
Antalya’da başlayan tersine göç sebebiyle kiralık ev bedelleri düştü. Peki Antalya'da kira bedelleri nasıl düştü? İstanbul'da da kiralık ev fiyatları düşer mi? İşte uzman isimlerin açıklamaları...
Hükümet kira zamlarında yaşanan fahiş artışlara ilişkin geçtiğimiz sene müdahalede bulundu ve yüzde 25 artış sınırı getirdi. Kiraya yüzde 25 zam sınırlaması 2024'ün Temmuz ayına kadar devam edecek. Fakat, kiralık konut piyasasında fiyatlar oldukça yüksek.
Artık metropollerde kiralık bir evde oturmak için bir hanedeki en az 2 kişinin çalışması gerekiyor.
Antalya’dan gelen rakamlar ise kiracılara umut yarattı. Rus ve Ukraynalılar için Türkiye'de oturum izni zorlaşmaya başlayınca, rotalar Sırbistan ve Dubai’ye çevrildi.
Yeni Akit'ten Serdar Kılıç'ın haberine göre; Antalya'daki yabancı sayısı son 1 senede 40 bin geriledi. İkamet izinlerinin uzatılmaması, yeni izinler verilmemesi ve emlak fiyatlarının yüksek seyretmesi nedenleriyle evler boş kalınca Antalya’da kiralar son 5 senenin en düşük seviyesini gördü.
Bu durum kira fiyatlarının rekor seviyeleri gördüğü İstanbul için de umut oldu. Rakamlar arz-talep ilişkisinin tıkandığı noktada fiyatların enflasyona rağmen düştüğünü ortaya koydu.
Aslında İstanbul başta olacak şekilde büyükşehirlerde kiralar 3 sene sonra ilk defa 2023'ün Aralık ayında düşüş gösterdi. Bunun asıl sebebi günlük kiralık konut düzenlemesinin Kasım'da yürürlüğe alınması oldu. Turizm amaçlı kiralamalara zorlaştırıcı koşul ve vergi getirildi.
Uzman isimler kira bedellerinde gerilemenin sürmesi için konut arzının artması gerektiğine dikkat çekiyor. Azalan satışların kiralara olumlu yansıyabileceği öngörülüyor.
İSTANBUL'DA DA KİRALAR DÜŞER Mİ?
Özellikle İstanbul’da devam eden kentsel dönüşüm, göç meselesinden daha çok kira bedellerinin yükselmesine sebep oluyor. Kentsel dönüşümde kira yardımı İstanbul için 5 bin 500 TL olarak belirlendi. Her gün en az 50 binanın yıkıldığı İstanbul’da yüzlerce vatandaş kiralık evlere çıkıyor. Bir binanın inşa edlmesi yaklaşık 5 ayı bulurken, bu nedenle kısır döngüye dönüşen sistem kilitleniyor. Yani megakentte boş kiralık ev bulunamıyor.
Kentsel dönüşümden gelen aileler 5 bin 500 lira yardım ile beraber 15 ile 20 bin TL'lik kiralarını rahat olarak öderken, normal olarak kiralık dairede oturanlar ise yardım almıyor olmaları sebebiyle fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalıyor.
Uzman isimlere göre megakent İstanbul'da kira bedellerinin düşüş eğilimine girmesi kısa vadede öngörülmüyor.
Toplu konutların inşa edilmesi, sosyal konut projelerinin tamamlanması ve kentsel dönüşümün sona ermesi ile kira bedellerinin normale dönmesi bekleniyor. Bunun da en az 5 seneyi bulabileceği ifade ediliyor.
Barınma krizinin asıl sorunu gelir azlığı: Konutta ek vergi talebi çökertir!