01 / 05 / 2024

Antalya'nın Kentsel Dönüşüm Master planı çalışmaları başladı!

Antalya'nın Kentsel Dönüşüm Master planı çalışmaları başladı!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde Antalya'nın Kentsel Dönüşüm Master planı çalışmalarının başladığını, Planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte hazırlanacağını söyledi.




Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Akra Barut Otel’de düzenlenen Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuştu. Toplantıda önemli konuların görüşüldüğünü belirten Başkan Türel, bu vesileyle toplantıyı düzenleyen kuruluş ve katılımcılara teşekkür etti. Başkan Türel, katılımcılara Antalya ile ilgili bilgi verirken Büyükşehir Belediyesi olarak hedeflerinin Antalya’yı 5 yıldıza çıkarmak olduğunu belirterek


“Antalya'da turizmci arkadaşların kullandığı bir söz var. Derler ki otellerimiz beş yıldızlı, ama yani şehir kısmı 1 veya 2, haydi 3 yıldızlı diyelim. Bu bir gerçektir, şehrimiz, ilçelerimiz henüz 3 yıldız seviyesindedir. Hedefimiz şehrimizi, 5 yıldıza çıkarmak. Bu kolay değil, ama yapmak zorundayız ve inşallah yapacağız” dedi.


BİR TAŞLA BİRKAÇ KUŞ YAKALAYACAĞIZ


Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin başlangıcı olan 2007'den 2014'e Antalya'nın nüfus artış oranının yüzde 24 olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “Bir taraftan bu hızda bir şehirleşmeyi yönetmemiz ve diğer taraftan da şehirlerimizi, yani 19 ilçemizi 21’nci yüzyılın modern, akıllı, yeşil şehirleri yapmaya hazırlamamız, dönüştürmemiz gerekiyor. Bir taraftan nesnelerin interneti çağına,  her yerde sensörlerin olduğu, akıllı otomasyonla yönetilen şehirciliğe geçmemiz, diğer taraftan da bir an önce arıtma tesislerimizi yapmamız ve yenilememiz gerekiyor. Büyük bir şansımız var, o da kentsel dönüşümle bir taşla birkaç kuşu birden yakalamak. Bu kuşlardan birisi insanımızın can güvenliğini ve daha insanca yaşamasını sağlamak. Antalya merkezinde 85 bin civarında konut 40 yaşın üzerindedir. Yenilenmesi can güvenliği meselesidir. İkincisi insancıl bir sosyal çevre meydana getirmek. Yani sosyal donatı ve yeşil alanları artırmak. Üçüncüsü değer artışı sağlayarak insanlarımızın refahını yükseltmek, dördüncüsü  ulaşım ve trafik altyapısını iyileştirmek, beşincisi enerji verimliliği sağlamak,  altıncısı ekonomik gelişmeyi hızlandırmak. Yani hem inşaat sektörünün daha yüksek bir dinamizme kavuşması hem de bu şekilde yeni sektörlere, yeni ürünlerin üretimine kapı açmaktır. Yedincisi ise Antalya için özel bir konu da kentsel dönüşümle turizme ilave değer kazandırmak” şeklinde konuştu.



İNSAN DOSTU ŞEHİRLEŞME


Türkiye'nin kentsel dönüşümde  TOKİ  kanalıyla bir başarı hikayesi yazdığını ifade eden Başkan Türel,  “Ama ben Milletvekilliğim döneminde Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak hazırlamış olduğum belgelerde Kentsel Dönüşüm Politikası’nın ve şehircilik modelimizin değişmesi gerektiğini önemle vurgulamış birisiyim. Türkiye'de kentsel dönüşüm çoğunlukla bina veya site yapma şeklinde gerçekleşmiştir. Oysa şehir yapmak gerekirdi. Maalesef bu konu biraz geç fark edildi, Ancak şimdi plan ve programlara yeni şehircilik modelleri girmiş bulunmaktadır. Artık estetik ve insan dostu şehirleşme bütün plan ve programlara girmiştir” dedi.


MÜJDE VERDİ


Başkan Türel, konuşmasında birde müjde verdi. Antalya'nın Kentsel Dönüşüm Master Planı çalışmalarının başladığını belirten Başkan Türel, “19 ilçemizde riskli alanların belirlenmesi ve dönüşüm yönteminin belirlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızla birlikte Master Plan hazırlayacağız. Master plan 7 ana projeyi kapsayacak. 1. Kent Merkezin Rehabilitasyonu,  2.Yeni Kent Merkezinin ve Alt Merkezlerin Planlanması, 3.  Kent Çeperinde Konut Kalitesi, Temel Hizmetler ve Halka Açık Alanlar, 4. Toplu Taşıma Ağının Güçlendirilmesi, 5. İlçelerin Merkez ile İlişkilerinin Kurulması,  6. Turizm Gelişimi ve Planlaması, 7. Tarım Gelişimi ve Planlaması. Gördüğünüz gibi bina yapma anlayışından modern, insan odaklı, çevreye saygılı şehirler inşa etme anlayışına geçmiş bulunuyoruz” dedi.




TEK DOKUNUŞLA SIÇRAYACAĞIZ


Kepez-Santral ve Balbey Projelerini Kentsel Dönüşüm Projesi’ni acilen gündeme aldıklarını belirten Başkan Türel, Modern şehircilik konusunda bir araç kentsel dönüşüm ise diğer araç da şehrin vizyon projeleridir. Yani öyle bir şeyler yapacaksınız ki, bir tek dokunuşla bir sıçrama sağlayacaksınız, kaynak yaratacaksınız, yeni bir ürün ortaya koyacaksınız ve dönüşümü hızlandıracaksınız. Antalya popülizmle 5 yıl kaybetmiştir. Şu bir yılda yaptığımız yatırım önceki 5 yılı aşmıştır. Hem engellenen, yarım kalan, geciken projeler yüzünden kaybetmiştir, hem de yanlış yapılan işler nedeniyle ayrıca para kaybetmiştir. Para önemli değil, ama biz zaman fukarasıyız. Tarihi gelişme çizgisinde mutlaka hızlanmamız, mutlaka her sahada sıçramalar gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu da mutlaka yatırımla olacak. Elbette ki, ana çizgi insan odaklı, çevreye saygılı, modern-akıllı şehircilik prensiplerine uygun gelişme olacak” dedi.


ÇILGIN PROLER


Katılımcılara vizyon projelerinden de bahseden Başkan Türel, yatırım projelerinin önemine değindi. Türkiye'nin şu andaki ikinci çılgın projesi Boğaçayı projemizdir. Aslında bunlar Türkiye'de çılgın projelerdir ve zor anlaşılmaktadır. Dünyada ise Fransa'nın Canal de Midi projesi 1681 yılında yapılmıştır. İngiltere'de Bridgewater kanalı 1769'da tamamlanmıştır, İnşallah biz de 21. yüzyılda da olsa bunu yapacağız. Bunun dışında, kruvaziyer liman projesi, Aksu ve Kopak Marinaları, 18 kilometrelik yeni raylı sistem projesi Antalya şehir merkezinde hem turizmde hem de şehircilikte başka bir dönüşümü başlatacak. Bu projeler Antalya'yı dünya'nın sayılı şehirleri arasına katacak. ” diye konuştu. 



Antalya Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön