25 / 11 / 2024

Antyalya'da tarihi düğmeli evlerin antika değeri taşıyan parçaları sökülüyor!

Antyalya'da tarihi düğmeli evlerin antika değeri taşıyan parçaları sökülüyor!

Antalya'nın Akseki ilçesinde ilgisizlik nedeniyle yok olmaya yüz tutan tarihi düğmeli evlerde bulunan, antika değeri taşıyan parçalar, yerlerinden sökülerek talan ediliyor. İşlemeli gömme dolaplarıyla dikkat çeken evler bir bir yıkılıyor.




Akseki'nin 800 yıl önce kurulan Sarıhacılar Köyü, Osmanlı mimarisi tarzında yapılan yaklaşık 400 yıllık düğmeli evleri, tarihi camisi ve îpek Yolu ile turistlerin ilgisini çekiyor. Mimarisiyle dikkat çeken köy, 2007 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca, 'Korunması Gerekli Kültür Varlığı' olarak tescil edildi. 


Koruma altına alman köyde alternatif turizmin gelişimini sağlamak için Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Antalya Mimarlar Odası işbirliğiyle '7 Bölge 7 Kent' projesi kapsamında tarihi düğmeli evlerden 10'u restore edildi. Bu evler turizmin hizmetine sunulurken, geri kalan onlarca tarihi yapı, yok olmaya terk edildi. 


TALAN EDİLİYOR

İşlemeli kapı ve pencereleri, oyma pervazları, işlemeli gömme dolaplarıyla dikkat çeken evler bir bir yıkılıyor. 

Eski halinden eser kalmayan düğmeli evler, ilgisizliğin yanında hırsızların da kurbanı olmaya başladı. Evlerdeki el emeği antika değere sahip kapı, pencere ve dolapları sökerek götürenler, tarihi evleri adeta talan ediyor. 


Sarıhacılar Köyü'nün Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca, 'Korunması Gerekli Kültür Varlığı' olarak tescil edildiğini belirten Sarıhacılar Köyü eski muhtarı 87 yaşındaki Mustafa Karahan, köydeki bazı evlerdeki işlemeli kapı ve pencerelerinin sökülerek çalındığını söyledi. Bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini kaydeden Mustafa Karahan, "Köye 1938 yılında yerleştim. Köylüler Akseki bezi yani dokumacılık yaparak geçimini sağlardı. 

Dokumacılığın gelir getirmemesi nedeniyle köy göç vermeye başladı. 

Köy muhtarı olduğum için göç edenler evlerine sahip çıkmam için anahtarlarını bana verdi. Ancak zamanla yaşlanınca ilgilenemedim ve boş olan evler yıkılmaya başladı" diye konuştu.

 

KÖYLÜLER TEPKİLİ

 Evlerin tarihi değere sahip olduğunu anlatan Mustafa Karahan, bunu bilen fırsatçıların tarihi yapıları talan ettiğini iddia etti. Pek çok evin yıkıldığına işaret eden Karahan, "Sağlam olan evlerin kapı, pencere, dolap, davlumbaz, tavan göbekleri çalmıyor. 

İşlemeli olan bu eserleri kimin çaldığı belli değil. Evlerin talan edilmesi beni çok üzüyor. Tarihi köyün korunması lazım. Böyle devam ederse köyde sağlam ev kalmayacak" diye konuştu. 

Köy sakinlerinden Ümmühan Arıcı ise köydeki tarihi evlerin talan edildiğini kaydetti. 


Habertürk Ek


Geri Dön