25 / 11 / 2024

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...




Apartman ortak kullanım alanı işgali!
Kat mülkiyeti kapsamında olan apartmanlarda “ortak yerler” Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesine göre hazırlanıyor. 4. madde kapsamında kanunda sayılanlar dışındaki başka yerleri de Apartman Yönetim Planına alarak “ortak yer” olarak tespit ediliyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 4  gereğince ortak alan olan yerler şu şekilde açıklandı:

MADDE 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

a) Temeller ve ana duvarlar, (Ek ibare: 5711 – 14.11.2007 / m.2) “taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,” bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lâvabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler; sıcak ve soğuk hava tesisleri,

c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri,

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Apartman ortak kullanım alanı işgali

Apartman ortak kullanım alanı işgali, ortak kullanım alanı olarak açıklanan alanın farklı bir amaç için vetya başka birinin kullanılmasıyla oluyor. Bu durumda ortak kullanım alanını işgal eden kişiyle ilgili dava açma hakkı bulunuyor. 

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Ortak kullanım alanı işgali örnek ihtarname

İHTARNAME

İHTAR EDEN   :

ADRES :

VEKİLİ :Av.

MUHATAP     :

ADRES           :

KONU              :  ……  Apartmanı ortak alanında yapılan esaslı değişikliğin  kaldırılarak eski hale getirilmesi talebine ilişkindir.

AÇIKLAMALAR   :   

…………..  adresinde bulunan ………..  Apartmanının ortak alanı olan sığınak bölümüne klimanızın dış ünitesini koymuş bulunmaktasınız.

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 4/1-a: “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar( …) kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar.”     İlgili kanun maddesine göre sığınaklar apartmanların ortak alanlarıdır ve her kat maliki kendi arsa payı oranında maliktir.

KMK madde 19 /2-3: “Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur .”      

Yukarıda izah edilen maddede gösteriyor ki ortak yerlerde değişiklik, onarım vs. yapılabilmesi için kat maliklerinin 4/5’ nin yazılı rızası gerekmektedir.Ancak hiçbir kat malikinin yazılı rızası olmadan ortak alana klimanız tarafınızca  konulmuştur.Apartman sığınağında  bulunan klima ünitesinin kaldırılmasını talep ederiz ,  menfi bir tavırda ise KMK madde 33’ e göre hakimin müdahalesi talep edilerek klima dış ünitesinin kaldırılıp uğranan zararın tazmini yoluna gidilecektir.

SONUÇ  : İlgili adreste bulunan apartmanın sığınak alanında bulunan  değişikliğin     7 iş günü içerisinde kaldırılarak eski hale getirilmesini talep ederiz. Aksi halde tüm yasal yollara başvurulacağını  ihtaren bildiririz.. Saygılarımla tarafınıza arz ederim.

Sayın NOTER, üç  nüshadan  ibaret işbu ihtarnamenin muhataba tebliği, tebliğ şerhli nüshanın tarafımıza verilmesini rica ederim.

İHTAR EDEN VEKİLİ

Av.

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Ortak kullanım alanı işgali şikayet dilekçesi

KOCAELİ NÖBETÇİ  ASLİYE   HUKUK MAHKEMESİ ‘NE

DAVACI             :

ADRES :

VEKİLİ : 

DAVALI :

ADRES                       :

DAVA KONUSU : Müdahalenin men’i ve fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla ORTAK ALANIN İŞGALİ SEBEBİNE DAYALI ecrimisil talebimizden ibarettir.

DAVA DEĞERİ : Fazlaya ilişkin tüm dava ve talep haklarımız saklı kalmak kaydı ile şimdilik  ………   TL (Harca esas değer)

AÇIKLAMALAR :

Davalı , ………………….  adresinde bulunan, ……………  apartmanının ortak alanı olarak kabul edilen sığınaklarını ve kapıcı dairesini uzun yıllardır kullanılmaktadırlar. Müvekkillerce, bu fuzuli işgalin önlenebilmesi, ortadan kaldırılması için, davalılar defaten uyarılmışlardır. Uyarılar netice vermeyince, tarafımızca   ……….. tarihinde, ……. Apt. Yöneticiliği adına delil tespiti yapılması talep edilmiş; ………. Sulh Hukuk Mahkemesi’nce  ortak alanın işgal edildiği bizatihi tespit edilmiştir.

Binanın ortak alanı olan sığınak, Onaylı projede sığınak, …. m2’lik bir alana sahip olmasına rağmen; davalılar tarafından sığınak alanının ….. m2’lik bir kısmı fuzuli olarak işgal edildiğinden, mevcut halde sığınak ….. m2’lik bir alan ölçüsüne sahiptir. Davalı  bu … metrekarelik fark alanından kira geliri elde etmektedir. Sığınak, binanın bodrum katında yer almaktadır.

……….. Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimliği’nce yapılan …….. D. İş sayılı delil tespiti kapsamında, binanın ortak alanı addedilen; kapıcı dairesi ve sığınağın projedekine aykırı olarak küçültülerek, bu yerlerin kendi alanlarına katıldığı, ortak alanları işgal ettiği ortaya çıkarılmıştır.

………………… adresinde bulunan ve tapunun ….  ada, ….. parsel numarasında kayıtlı ana taşınmazda fuzuli işgal uzun yıllardır varlığını sürdürmektedir. Ortak alanlar ciddi anlamda küçültülmüş, apartmanın bu alanları kullanabilme ihtimali neredeyse ortadan kalkmıştır.

“Kat maiklerinin birinin ya da üçüncü kişinin ortak yere el atması durumunda herbir kat malikinin hakimin müdahalesini isteyerek müdahalenin önlenmesini ve eski hale getirilmesini isteme hakları vardır…” (18. HD. 3.11.2003, 2003/6883-8521)

Tarafımızca, sürecin uzlaşılarak çözülebilmesi adına, öncelikli olarak, davalı taraflara ……….. Noterliği’nden  ………. yevmiye numarası ile, ……. tarihinde “ortak alanın işgali sebebine dayalı ecrimisil talebi ve ortak alandaki işgale son verilmesi talebi” konulu ihtarname keşide edilmiştir.

Uzun yıllardır süren işgale bir son verilmesi, davalılara defalarca ihtar edilmiştir; en nihayetinde tarafımızca söz konusu ihtarname keşide edilmiştir. Davalılar tarafından, fuzuli işgal halen daha sürdürülmektedir, fuzuli işgale son verileceğine ilişkin tarafımıza hiçbir olumlu geri dönüş olmamıştır, bu sebeplerden ötürü dosya kapsamında MÜDAHALENİN MEN’İNİ de isteme gereği hasıl olmuştur.

Yukarıda izahına çalışılan hususlar çerçevesinde, ilgili taşınmazlar 5 yılı aşkın süredir, ortak alan işgal edilir vaziyette, kiraya verilmektedir. Dava konusu ortak alanların geriye dönük 5 yıllık, ecrimisil bedelinin tarafımıza ödenmesi gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER: TMK,HMK, KMK, BK ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER:

1-Nüfus Kayıtları, (Celbi talep olunur.)

2-Tapu kayıtları (Celbi talep olunur.)

3-) Kadastral krokiler (Celbi talep olunur.)

4-)Bina yönetim planı

5-) Tanık beyanları,

6-) Keşif

7-) Bilirkişi incelemesi,

8)Yemin

9) Davalıya keşide edilen ihtarname

SONUÇ ve İSTEM   :Yukarıda açıklanan nedenlerle fazlaya ilişkin dava ve talep haklarımız saklı kaydı kalmak kaydıyla ; davaya konu taşınmazdaki davalıların müdahalesinin men’i ile sonradan arttırılmak kaydı ile şimdilik ………………  TL ecrimisil bedelinin dönem sonlarından itibaren işleyecek ticari faiziyle birlikte davalıdan  tahsiline karar verilmesi; yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılara tahmiline karar verilmesini saygılarımla bilvekale talep ederim.     

DAVACI VEKİLİ

Av.

6 maddede site ortak alanlarından tahliye!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön