Apartman ve site aidatları yüzde 100 zamlanabilir
Ocak ayında açıklanan enflasyon ve asgari ücrete gelen zamlar zaten enflasyon nedeniyle büyük oranda zamlanan site aidatlarının yeniden zamlanmasını gündeme getirecek.
Sektör yetkilileri apartman ve sitelerde yüksek enflasyon, maliyet artışları ve faturalara gelen zamlar nedeniyle aidatların yüzde 100'e varan zamlar gelebileceği beklentisini paylaştı. Apartman aidatlarında zam dönemine girilirken bu yıl satılık ve kiralık konut fiyatlarının yükselmesinin ardından aidat rakamları da ciddi oranlarda artış gösterdi. Son dönemlerde kira fiyatlarında artış hızı yavaşlasa da bu henüz aidatlara yansımış durumda değil. Ocak ayında açıklanacak yüksek enflasyonun, apartman ve sitelerdeki aidat rakamlarına da yansıyacağı düşünülüyor.
YÜZDE 100'E YAKIN ZAM BEKLENİYOR
NTV'de yer alan habere göre, özellikle eleman çalıştıran sitelerde aidata asgari ücretteki artışın yansıması beklenirken buna maliyet artışları ve faturalara gelen zamlarında eklenmesiyle aidat artışının yüzde 100'ü bulması bekleniyor. Sektör yetkilileri, yüksek enflasyonun site ve apartman aidatlarına yansıtılacağı görüşünü paylaşırken fatura ve maliyet artışları ile yüzde 100'e yakın zam beklediklerini ifade etti.
AİDAT TUTARI NASIL BELİRLENİYOR?
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre aidat fiyatlarında yasal olarak herhangi bir artış sınırı bulunmuyor. Apartman ya da sitenin aidatının belirlenmesi için öncellikle bir işletme projesinin bulunması gerekiyor. İşletme projesinde gayrimenkulün bir yıllık tahmini gelir ve gider tutarları yer alıyor. Buna göre, her kat malikinin vermesi gereken aidat oranı belirleniyor. Ancak kat maliklerinin bu tutara itiraz etme hakkı bulunuyor.
Sektör yetkilileri, bedelin ekonomik gerekçelere uygun olmadan hatalı belirlendiğini düşünen kat maliklerinin, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurabileceğini dile getiriyor. Ayrıca site yönetimine başvurarak da aidatın revize edilmesi talebini iletebileceklerini söylüyor.
APARTMAN AİDATI NELERİ KAPSAR?
Aidat apartmanın ve yahut bir sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma da doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı gibi ortak giderleri kapsar. Arada başka bir anlaşma olmadıkça bu konu ile alakalı anlaşmazlıklar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesi çerçevesinde çözülür.