28 / 04 / 2024

Apartman yöneticileri hangi durumlarda tadilat parası toplayabilir? 

Apartman yöneticileri hangi durumlarda tadilat parası toplayabilir? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bina yöneticisinin her ay binada bir tadilat olduğunu öne sürerek para toplandığını, tadilat için fiyat tekliflerinin kendileriyle paylaşılmadığı ucuz fiyat tekliflerinin kabul edilmediğini apartman sakinlerinin ne yapabileceği sorusu soruldu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bina yöneticisinin her ay binada bir tadilat olduğunu öne sürerek para toplandığını, tadilat için fiyat tekliflerinin kendileriyle paylaşılmadığı ucuz fiyat tekliflerinin kabul edilmediğini bu nedenle apartman sakinlerinin ne yapabileceği sorusu soruldu. İşte Heper'in o yazısı...

Açıkçası bu konuda neler yapılacağına dair yasalarda bir kayıt belirtilmiyor fakat onarım ve bakımlar yöneticilerin görevleri arasında yer alıyor. Ancak bu onarım bakımlar kat maliklerinin denetimi ile gerçekleşmesi gerekiyor. Örnek olarak hemen o gün yapılması gereken bir onarım ve tadilat bulunuyorsa uygun fiyat ve elemanlar için apartman sakinlerinden destek talep edilir. Elde edilecek teklifler tartışılır ve en uygun teklif kabul edilir. Bu kurallara uymayan yöneticiler de uygun bir şekilde uyarılmalı. 

Apartman yöneticileri hangi durumlarda tadilat parası toplayabilir? 

Bu husus yazılı bir kural olarak değil mantık yürütme şeklindedir. Yönetici aynı davranışları sergilemeye devam ederse kat malikleri eldeki teklifleri gerekçe göstererek yöneticiyi toplantılarda ibra etmeyebilir. Kat malikleri zarara uğradığını ispat ederse hakkında tazminat davasında bulunabilir. Hatta bu husus katlanılmayacak zararlara sebep olduysa olağanüstü toplantı yapılarak yöneticilerin görevine son verilebilir.

Toplantıda ibra edilen yöneticinin her türlü yolsuzluktan ve sorumluluktan kurtulduğu anlamına gelmez. İbra edilen yöneticinin toplantılarda bir yolsuzluğu ortaya çıkarsa ibra edilse bile sorumluluğu bulunuyor. Şu konu unutulmamalıdır ki her konuda iyi niyet hayati önem taşıyor. 

Apartman yöneticisinin usulsüz harcamaları için ne yapılabilir?


Geri Dön