21 / 05 / 2024

Apartmanlarda yöneticinin para toplama yetkisi iptal edilebilir mi?

Apartmanlarda yöneticinin para toplama yetkisi iptal edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yönetim, bakım ve onarım başlığı altında tahmini bir bedeli aidat içinde topluyor. Bu kalemde masraf yapılmayınca, ‘kalanın iadesi veya ertesi yıl aidattan indirim yapılır’ diye bekliyoruz ama olmuyor. Bunu sağlamanın bir yolu var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kat mülkiyeti hakkında problemlerimi sizin yazılarınızı okuyarak çözüyorum. Ancak köşenizde rastlamadığım bir sıkıntımız var. Yönetim, ‘bakım ve onarım’ başlığı altında tahmini bir bedeli aidat içinde topluyor. Bu kalemde masraf yapılmayınca, ‘kalanın iadesi veya ertesi yıl aidattan indirim yapılır’ diye bekliyoruz ama bu olmuyor. Bunu sağlamanın bir yolu var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Apartmanlarda yöneticinin para toplama yetkisi iptal edilebilir mi?

Kat mülkiyeti hakkında problemlerimi sizin yazılarınızı okuyarak çözüyorum. Ancak köşenizde rastlamadığım bir sıkıntımız var. Yönetim, ‘bakım ve onarım’ başlığı altında tahmini bir bedeli aidat içinde topluyor. Bu kalemde masraf yapılmayınca, ‘kalanın iadesi veya ertesi yıl aidattan indirim yapılır’ diye bekliyoruz ama bu olmuyor. Bunu sağlamanın bir yolu var mı? A.K.

****

Okuyucumun sorusu hemen hemen tüm binalarda söz konusu olan bir husus. Bu nereden kaynaklanıyor? Kat malikleri toplantısında gözden kaçan, adeta alışılmış bazı uygulamalar var. Örneğin; toplantı gündem maddesi, ‘yöneticinin ibrasının oylanması.’ Yöneticinin ibrası oylanmıyor ki gerçekte ibra edilip, edilmeyeceği oylanıyor. Ama o madde ‘ibra edilsin, başka yolu yok’ gibi oylanmaya neden oluyor.

Oysa ‘yöneticinin ibra edilip edilmeyeceğinin oylanması’ denilmeli. Bunun gibi klasik uygulanan bir madde de ‘yöneticiye masraf kalemleri arasında aktarma yapma yetkisinin verilmesi.’ Bu tüm toplantılarda itirazsız oylanır, hiç bir kat maliki de bunun detayını sormaz ve tartışmaz. İşte bunun için okuyucumun binasında da kesinlikle yöneticiye bu yetki verilmiştir ve yönetici de bakım onarım için toplanan paradan artanları bir başka amaçla kullanmıştır.

Çünki toplantıda kendisine masraf kalemleri arasında aktarma yapmaya yetki verilmiştir. Bunu önlemenin yolu, yine kat malikleri kuruludur. Teklif getirilerek, yöneticiye aktarma yetkisi verilmez veya sadece bir kalem gider için aktarma yetkisi verilmediği karar altına alınır. Bu takdirde örneğin; bakım onarım için toplanan para, sadece bu amaçla kullanılır. Artan para olursa, başka amaçla kullanılmaz ya iade olunur veya ertesi sene mahsup edilir.


Geri Dön