22 / 11 / 2024
fuzul

Apartman yönetiminde karar yeter sayısı!

Apartman yönetiminde karar yeter sayısı!

Apartman yönetimlerinde karar alınabilmesi için yeter sayısının ne olması gerekiyor? Apartman yönetiminde karar yeter sayısı ile ilgili yasal hükümler Kat Mülkiyeti Kanununda 30. maddede yer alıyor...




Apartman yönetiminde karar yeter sayısı!

Apartmanda yılda en az bir kere düzenlenen kat maliki kurulu toplantılarında apartman ile ilgili gündem konuları görüşülüyor. Yapılan toplantı sonucunda, karar alınabilmesi için "yeter sayı"nın sağlanmış olması gerekiyor. Apartman yönetiminde karar yeter sayısı hususu Kat Mülkiyeti Kanununda 30. maddede şu şekilde ele alınıyor:


Kat malikleri kurulunun toplantısı ve kararları:

II - Yeter sayı:

Madde 30 – Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.


(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/15 md.) Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.


Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.


Toplantı için İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağının da belirtilmesi gerekiyor. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) 


Ayrıca kanuna göre ilk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamıyor.


III - Oya katılma:

Madde 31 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.


Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.


Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.


Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/16 md.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.



Apartman karar defteri nasıl yazılır?
Apartman yönetimine hakimin müdahalesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön