09 / 05 / 2024

Araba alacaklara kötü haber geldi! Son dakika zam dalgası! İşte sıfır ve ikinci el araba fiyatları!

Araba alacaklara kötü haber geldi! Son dakika zam dalgası! İşte sıfır ve ikinci el araba fiyatları!

Araba almak isteyen vatandaşlar sıfır ve ikinci el araba fiyatlarını yakından takip ediyor ve araştırıyor. Peki fiyatlarda son durum ne? Yeni zam gelecek mi? İşte detaylar...



Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel'e konuyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle 2022 yılına bakışla ilgili bütün denklemin değiştiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı: “2022’nin başında pandeminin biteceğini, çip krizinden kaynaklı arz sorunun her çeyrekte biraz daha azalarak yılsonunda tamamen çözüleceğini öngörüyorduk. 2022’de pazarda belirleyici unsurun kur olacağını düşünüyorduk. Ancak, Rusya-Ukrayna savaşı yeni bir parametre olarak denkleme girdi. Savaşın birçok hammaddede tedarik krizi yaratması ve ekonomik büyümeyi aşağı çekiyor olması gibi nedenlerle 2022 zor geçecek” 

Araba alacaklara kötü haber geldi! Son dakika zam dalgası! İşte sıfır ve ikinci el araba fiyatları!

TALEP DARALACAK MI?

Yaptığı açıklamada “Yılsonunda iç pazar satışlarında geçen yılı yakalarsak çok büyük başarı olacak” şeklinde konuştu Hayri Erce, yaşanan gelişmelerler giderek talebin zorlandığı bir iç pazar yaşanacağını kaydederek, şöyle konuştu: “Arz sıkıntısı giderek kendini daha fazla hissettiriyor. Talep tarafı ise hala canlı. Çünkü kurda yukarı yönlü riskler olduğu için insanlar bir şekilde parasını korumak istiyor. Otomobil bir yatırım aracı olarak görülüyor. Diğer yandan filo satışlarında da hareketlilik sürüyor. Ancak savaş uzarsa hem iç pazar hem ihracatı olumsuz etkileyecek. Giderek talebin zorlandığı bir iç pazar yaşayacağız. Çünkü geçen yıl talep canlıydı, arz problemi vardı. Şimdi bu arz problemi devam edecek, talepte kırılmalar göreceğiz" 

ARAÇ BULMAK ZORLAŞACAK MI?

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da iç pazarda arz sorununun giderek büyüdüğünü kaydetti. Alp Gülan konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Satışlarda bulunabilirlik yine çok öne çıkmaya başladı. Alternatif çözümler yaratılmaya çalışılıyor ama genel olarak çip ve kablo tedarikindeki sıkıntıların artacağı yanı sıra hammadde fiyatlarındaki rekor fiyat artışlarının da sektörü zorlayacağı bir yıl olacak” 

Peki fiyatlar ne kadar arttı? İşte detaylar...


Geri Dön