07 / 07 / 2024

Araba almak isteyenler dikkat! Çip krizinde şok gelişme!

Araba almak isteyenler dikkat! Çip krizinde şok gelişme!

2021 yılında dünyada 10,3 milyon araç üretilmesine engel olan çip krizinin bu yılın üçüncü çeyreğine kadar sürmesi ve ortalama 4,8 milyon aracı etkilemesi bekleniyor.



ÇİP KRİZİ ETKİLEDİ

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Yarı iletken çip krizi, ham madde tedarik problemleri ve artan maliyetler gibi sorunların gölgesinde girdiğimiz 2022 yılının ilk ayında en büyük ürün grubu yine tedarik endüstrisi oldu. Binek otomobillerde yüzde 21 düşüş, otobüs-minibüs-midibüs ihracatında ise yüzde 39 artış kaydettik. Ülke bazında ise Birleşik Krallık, ABD ve Mısır gibi ülkelere yüzde 40’lara varan oranlarda yüksek oranlı artışlar yaşandı. Fransa ve İtalya’ya da ise çift haneli düşüş yaşadık” değerlendirmesinde bulundu.

Araba almak isteyenler dikkat! Çip krizinde şok gelişme!

TEDARİKTE ARTIŞ

OİB verilerine göre, tedarik sanayi ihracatı ocak ayında yüzde 7 artışla 951 milyon dolar oldu.Tedarik sanayinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta ocak ayında yüzde 3 oranında artış görülürken, ABD’ye yüzde 12, Rusya’ya yüzde 32, Polonya’ya yüzde 21, Slovenya’ya yüzde 26, Hollanda’ya yüzde 29, Mısır’a yüzde 30 ihracat artışı görüldü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön